Wywiady

  • Jak wygląda polski rynek mleczarski? Jakie są najsilniejsze trendy i jakie wyzwania stoją przed producentami? Jak klaruje się przyszłość branży? Z Edwardem Bajko, Prezesem Spółdzielczej Mleczarni Spomlek i Szefem Polskiej Izby Mleka rozmawiają Wojciech Szeląg – gospodarz Programu Gabinet Spożywczy oraz Michał Siwek, Dyrektor Departamentu International Food & Agri Hub BNP PARIBAS. Czytaj więcej »

  • Nowe technologie w handlu

    Poniedziałek, 06 września 2021

    Branża FMCG coraz mocniej korzysta ze zdobyczy cyfryzacji i śmielej unowocześnia swoje biznesy. To nie tylko wymóg obecnych czasów, ale też świadectwo na coraz szerszą ofertę rynkową wśród systemów dedykowanych dla handlu. O najnowszych trendach i technologiach opowiada Tomasz Kajdzik, Dyrektor Działu Systemów Mobilnych i Platformy Connector w Asseco Business Solutions. Czytaj więcej »

  • JBB Bałdyga - Tradycja i innowacyjność

    Poniedziałek, 06 września 2021

    Promocja polskości i wartości lokalnej produkcji to ważny element rozwoju wielu firm. O działalności w duchu najnowszych trendów przy zachowaniu tradycji przedsiębiorstwa opowiada Andrzej Kowalski, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu w JBB Bałdyga. Czytaj więcej »

  • Trzy pytania do Krzysztofa Kouyoumdjiana, Dyrektora ds. Relacji Zewnętrznych w firmie CEDC International kieruje Monika Kociubińska. Czytaj więcej »

  • Piwowarstwo ma w Polsce długą tradycję. Przez lata kształtowały się w branży różne kierunki, a nawyki i trendy konsumenckie motywowały producentów do specjalizacji oraz poszukiwania zaskakujących receptur czy smaków. O fascynującym rynku piw kraftowych opowiada Piotr Piekarski, Prezes Browaru Jastrzębie. Czytaj więcej »

  • JNT Group nie zwalnia tempa

    Poniedziałek, 02 sierpnia 2021

    Wino wciąż zyskuje na popularności w Polsce a producenci starają się zwiększać świadomość konsumentów na temat tego trunku. O trendach na rynku winiarskim, budowaniu świadomości oraz nowościach w portfolio rozmawiamy z Jakubem Nowakiem, Prezesem Zarządu JNT Group. Czytaj więcej »

  • Firma Hochland Polska prowadzi kampanię pod nazwą „Kobiety Almette”. Główne role w każdym z odcinków kampanii pełnią kobiety, niezwykłe rolniczki, które od wielu lat dostarczają mleko do Zakładu Hochland Polska w Węgrowie. Jest to pierwsza tego typu kampania promująca markę w kontekście kobiet, których praca, pasja i poświęcenie sprawiają, że smak Almette, to zawsze... Czytaj więcej »

  • MAOAM wciąż zaskakuje

    Poniedziałek, 02 sierpnia 2021

    Znana od lat, oferująca różnorodne produkty, nowoczesna i zaskakująca – mowa o marce MAOAM, o której opowiada Marzena Sadurska, Brand Manager MAOAM w firmie Haribo. Czytaj więcej »

  • Zapoczątkowali piwną rewolucję w Polsce, a dziś obchodzą 10-lecie istnienia browaru. O fenomenie piw rzemieślniczych, minionej dekadzie, hitach sprzedaży i nowościach, a także wyzwaniach i inwestycjach rozmawiamy z Ziemowitem Fałatem, współzałożycielem i współwłaścicielem Browaru PINTA. Czytaj więcej »

  • Bezpieczeństwo, jakość i polskość – te idee przyświecają Mlekpolowi od lat, a konsumenci stale to doceniają. O wyzwaniach w branży mleczarskiej, trendach na rynku, prowadzonych kampaniach marketingowych, jak również o działaniach proekologicznych rozmawiamy z Małgorzatą Cebelińską, Dyrektor Handlu w SM Mlekpol. Czytaj więcej »

  • Z pokolenia na pokolenie, czyli 30 lat Grupy Mokate

    Poniedziałek, 02 sierpnia 2021

    Trzy dekady działań na rynku kawy i herbaty – taki jubileusz świętuje w tym roku Grupa Mokate. Rodzinna firma wywodząca się ze Śląska obecnie działa na wielu rynkach zagranicznych odnosząc nie lada sukces. Jak przez te 30 lat zmienił się rynek? Jakie wyzwania czekają obecnie producentów kawy? Z Adamem Mokryszem, Prezesem Grupy Mokate rozmawiają Wojciech Szeląg – gospodarz... Czytaj więcej »

  • Trzy pytania do Irminy Ochenkowskiej, Prezes Zarządu Browary Regionalne Jakubiak kieruje Monika Kociubińska. Czytaj więcej »

  • Produkty roślinne cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów, czego efektem jest wprowadzanie ich do oferty przez kolejne firmy przetwórstwa mięsnego. Tak jest również w przypadku marki Olewnik, która z powodzeniem rozszerza zarówno linię roślinną, jak i mięsną. O zmianach w preferencjach żywieniowych konsumentów, inwestycjach i kierunkach rozwoju... Czytaj więcej »

  • Nowe nawyki konsumenckie mocno wpłynęły na branżę słodyczy, szczególnie kategorię wafli rodzinnych. O tym jak wygląda sprzedaż marki Familijne, o nowej kampanii i planach na przyszłość opowiada Ewelina Haraburda, Senior Brand Manager w firmie Colian. Czytaj więcej »

  • Velvet CARE stawia na rozwój

    Wtorek, 06 lipca 2021

    Wzrost poziomu higieny wśród Polaków wpłynął na stałe zmiany w sprzedaży artykułów higienicznych. O tym, jak zmieniła się sprzedaż i oczekiwania konsumentów, a także o działaniach ekologicznych i planach inwestycyjnych opowiada Marcin Grabowski, Wiceprezes Zarządu Velvet CARE. Czytaj więcej »

  • Ostatni rok przyniósł branży spożywczej wiele wyzwań. Pandemia, modyfikacja nawyków konsumenckich oraz nowe podatki, jak opłata cukrowa, zmusiły producentów do podejmowania odważnych decyzji i nieplanowanych wcześniej działań. Jak w dobie nieustających zmian prowadzić biznes z sukcesem? W jaki sposób rozwijać działalność na rynkach międzynarodowych? Z Janem Kolańskim,... Czytaj więcej »

  • Trzy pytania do Grzegorza Sobocińskiego, Kierownika Biura Zarządu i Marketingu w firmie HELIO, kieruje Joanna Kowalska. Czytaj więcej »

  • Image Recognition może stanowić prawdziwą wartość dla sieci handlowych. Rozwiązanie pozwala na badanie półki szybciej, bardziej precyzyjnie i taniej. Umożliwia pozyskanie większej ilości dobrej jakości obiektywnych danych i przetworzenie ich na sugestie działań. Takich, których prawdopodobieństwo zakończenia się sukcesem jest największe. O najnowszych narzędziach... Czytaj więcej »

  • Trzy dekady obecności na rynku świadczą nie tylko o silnej marce, ale też zaufaniu jakim konsumenci darzą produkty. Gold Drop przez lata dbał o jakość swoich wyrobów. Swoją działalność i misję opisuje hasłem: „Tworzymy produkty dla każdego domu, bezpieczne dla użytkownika i środowiska naturalnego”. O 30 latach w branży rozmawiamy ze Stanisławem Gągałą, Prezesem firmy... Czytaj więcej »

  • Wspieranie zdrowego trybu życia, podkreślanie polskiego pochodzenia surowców czy działania prospołeczne to nieocenione wartości w obliczu dzisiejszych trendów rynkowych. Z Krystianem Witkiewiczem, Wicedyrektorem w firmie Suempol rozmawiamy m.in. o sytuacji branży rybnej, najnowszych działaniach przedsiębiorstwa, a także o godle „Teraz Polska”, które niedługo pojawi się na... Czytaj więcej »

  • Biznes i partnerstwo - JBB dla przedsiębiorców

    Poniedziałek, 07 czerwca 2021

    Partnerskie wsparcie w biznesie jest bardzo ważne. A gdy mentorem jest znana i ceniona firma – korzyści są nieocenione. O projekcie wsparcia przedsiębiorców, kondycji branży mięsno-wędliniarskiej i panujących w niej trendach, a także najnowszych planach rozwojowych oraz prowadzonych kampaniach rozmawiamy z Piotrem Laskowskim, Dyrektorem ds. Sprzedaży i Marketingu w firmie JBB... Czytaj więcej »

  • Idea troski o niebieską planetę łączy ludzi niezależnie od narodowości, wyznania, zawodu, wieku czy innych kategorii różnicujących. W tym roku Międzynarodowy Dzień Ziemi obchodzono pod hasłem: „Przywróć naszą Ziemię”. Większość akcji mających na celu promowanie ekologicznych postaw przeniesiono do świata wirtualnego. Hochland Polska dołączył do tej inicjatywy.... Czytaj więcej »

  • Rodzinna marka o międzynarodowym zasięgu – mowa o firmie Mokate, która łączy w swoich działaniach tradycję i innowacyjny rozwój. Jak wyglądały początki przedsiębiorstwa i droga do sukcesu? Jakie są aktualne trendy na rynkach kawy i herbaty? Te i inne wątki poruszamy w rozmowie z Michałem Mareckim, Dyrektorem Marketingu Mokate. Czytaj więcej »

  • Sorella i GOONG – silne nowości Pamapolu

    Poniedziałek, 07 czerwca 2021

    Pamapol wszedł w segment potraw kuchni świata z wyjątkowymi propozycjami. W porfolio firmy pojawiły się zupełnie nowe produkty, które stanowią oderwanie od dotychczasowych wyrobów oferowanych przez producenta. Nowe marki to odpowiedź na zmieniające się trendy, a także bardzo konkurencyjne brandy w różnorodnej kategorii dań gotowych. O szczegóły pytamy Ryszarda Szatkowskiego,... Czytaj więcej »

  • Prawdziwie polski Hochland

    Poniedziałek, 07 czerwca 2021

    Almette, Hochland, Valbon – te sery zna niemal każdy. Silne marki, dbałość o jakość produktów, rozwój i innowacje, a także o potrzeby klientów – to przepis na sukces. Z Peterem Knauerem, Prezesem Hochland Polska rozmawiają Wojciech Szeląg – gospodarz Programu Gabinet Spożywczy oraz Michał Siwek, Dyrektor Departamentu International Food & Agri Hub BNP PARIBAS. Czytaj więcej »

  • Podravka – z myślą o konsumentach

    Poniedziałek, 07 czerwca 2021

    Długoletnie doświadczenie w produkcji, dopasowanie oferty do wymagań konsumentów czy dbanie o wartości marki pozwalają niejednokrotnie uzyskać pozycję lidera w sprzedaży. O działaniach jakie w tym zakresie prowadzi firma Podravka Polska rozmawiamy z Hrvoje Puhalo, Prezesem Zarządu. Czytaj więcej »

  • Trzy pytania do Tomasza Walczowskiego, Country Managera w firmie ALFA BIO kieruje Monika Kociubińska. Czytaj więcej »

  • W dzisiejszych czasach wirusy i bakterie krążą już nie tylko w szpitalach, ale również w innych miejscach, gdzie gromadzą się ludzie, w tym w obiektach handlowych. Nowa rzeczywistość wymaga nowych działań prewencyjnych. Na co warto zwrócić uwagę, dobierając środki do dezynfekcji i zapewniając skuteczną ochronę przed transmisją m.in. SARS-CoV-2 klientom sklepów i ich... Czytaj więcej »

  • Bripox ma niezwykle bogatą ofertę, która idealnie się uzupełnia. Jednak jest jeden klej, który się wyróżnia… Kropelka – najbardziej rozpoznawalny produkt z portfolio producenta. O jego znaczeniu w obecnej kulturze, wpisywaniu się w trendy konsumenckie i najnowszej kampanii opowiada Jacek Klimek, Dyrektor Zarządzający w firmie Bripox. Czytaj więcej »

  • Wzrosty sprzedaży w okresie pandemii to nie lada wyzwanie. Wymagają przemyślanej strategii i silnej marki, a także wytężonej pracy zaangażowanych pracowników. AMBRA z sukcesem realizuje założone plany i nie ustaje w działaniach na rzecz rozwoju firmy. Z Robertem Ogórem, Prezesem Zarządu AMBRA S.A. rozmawiają Wojciech Szeląg – gospodarz programu Gabinet Spożywczy oraz Michał... Czytaj więcej »

więcej artykułów