Z rynku FMCG

  • Wnajbliższą środę 31 maja, w pasażu handlowym Plac Unii przy ulicy Puławskiej 2 w Warszawie, zostanie otwarty nowy hipermarket sieci Carrefour. Sklep zajmie powierzchnię ponad 2000 m2 i zaoferuje mieszkańcom centrum stolicy możliwość zrobienia kompleksowych zakupów spożywczych i przemysłowych w jednym miejscu. Będzie on wyróżniał się również najszerszą ofertą produktów i... Czytaj więcej »

  • Na Śląsku uruchomiono pierwszą w Polsce i jedną z pierwszych na świecie instalację do recyklingu zużytych opakowań, wykonanych z polistyrenu (PS), pochodzących z gospodarstw domowych. Wykorzystano innowacyjną technologię oczyszczania opakowań, co znacząco zwiększa możliwości ich recyklingu i ponownego użycia tworzywa. Jest to efekt pilotażowego programu recyklingu kubków po... Czytaj więcej »

  • – Jesteśmy wdzięczni wszystkim naszym Partnerom, zaufali nam i pomogli zbudować tak wielką markę, jaką jest Mionetto – mówi Joanna Semczuk, Dyrektor ds. Handlu i Logistyki w firmie Henkell Freixenet Polska. Mionetto Prosecco, ulubione prosecco Polaków, laureatem 13. edycji Konkursu Złoty Paragon! To szczególne wyróżnienie, bo przyznawane przez kupców. Mionetto zdeklasowało... Czytaj więcej »

  • Ruszyła kolejna edycja plebiscytu „Najlepsza Restauracja 2024”. Jest to konkurs konsumencki organizowany w ramach programu odpowiedzialności społecznej Polskie Skarby Kulinarne. W plebiscycie bierze udział ponad 600 lokali serwujących kuchnię polską z 15 szlaków kulinarnych. Czytaj więcej »

  • Nowy cykl warsztatów dla branży HoReCa

    Poniedziałek, 29 maja 2023

    Rusza kolejny cykl warsztatów skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. „Z ognia” to spotkania, podczas których uczestnicy będą mogli poznać techniki BBQ, grillowania, wędzenia i pieczenia mięsa z wykorzystaniem niestandardowych przypraw i dodatków. Pierwsze warsztaty odbyły się 10 maja w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Kolejne zostaną zorganizowane w Szczecinie, w... Czytaj więcej »

  • Henkel Polska już po raz kolejny znalazł się na liście najbardziej włączających i dbających o różnorodność firm w zestawieniu Diversity IN Check, badania przeprowadzanego przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu, które koordynuje Kartę Różnorodności w Polsce. W tym roku zostało do niego zakwalifikowanych 36 organizacji, a spośród nich wyłoniono 11 liderów, którzy osiągnęli... Czytaj więcej »

  • Nasza Stokrotka zyskała nową funkcjonalność. W aplikacji można już przekazywać Płatki i Znaczki swoim bliskim, przyjaciołom i znajomym. Wszystko po to, aby wspólnie móc szybciej zebrać liczbę potrzebną do odebrania wybranego produktu z akcji lojalnościowej lub skorzystania z atrakcyjnego kuponu rabatowego. Czytaj więcej »

  • Stokrotka należy do najlepszych pracodawców w Polsce zgodnie z rankingiem opracowanym przez tygodnik „Wprost”. Zestawienie przedstawia 50 firm, w których pracuje się najlepiej. Stokrotka zajęła w klasyfikacji wysokie 32. miejsce. Czytaj więcej »

  • Liczba matek samodzielnie wychowujących dzieci w Polsce wynosi niemal dwa miliony, a co czwarta rodzina jest tworzona przez samotnego rodzica*. Wychowywanie dziecka w pojedynkę to niezwykłe wyzwanie, jednak łącząc siły możemy wesprzeć osoby, które na co dzień je podejmują. Tym założeniem kieruje się marka Tchibo, która po raz kolejny przekazała 100 000 zł na rzecz Domów... Czytaj więcej »

  • Jak pokazują badania, dieta śródziemnomorska jest powszechnie rozumiana w kategoriach geograficznych. Ten termin medycznie nie budzi żadnych negatywnych konotacji, natomiast społecznie jest odbierany opacznie. Stąd wzięła się nazwa „dieta śródziemnomorska”? Dlaczego mniej powinniśmy rozmawiać o dietach, a więcej o zdrowym stylu życia - wyjaśnia dr hab. n. o zdr. Mariusz... Czytaj więcej »

  • Core Team sektora ogrodniczego pokazuje kolejne istotne ograniczenia poprawy sposobu odżywiania Polaków. Najnowszym odkryciem jest to, jak Polacy rozumieją zalecenia tzw. diety śródziemnomorskiej. Jest ona powszechniej polecana przez lekarzy i dietetyków. Badania pokazały, że Polacy nie rozumieją istoty śródziemnomorskich rekomendacji. Nie mogą zatem przekuć ich na żadne proste,... Czytaj więcej »

  • W odżywianiu ważne jest to, żebyśmy się dobrze czuli, mieli energię i po prostu lepiej funkcjonowali. To właśnie lepsze samopoczucie sprawia, że zmieniamy nasz sposób odżywiania. Efekt może być trwały. Warto odwołać się do doświadczeń modeli żywieniowych z obszaru Morza Śródziemnego i mieszkając w Polsce, wprowadzać do codziennych posiłków nasze lokalne warzywa i... Czytaj więcej »

  • 23 maja 2023 r. rozpoczęły się dwudniowe międzynarodowe Targi Marki Własnej w Amsterdamie (PLMA2023). HELIO S.A. – czołowy polski producent produktów private label w kategorii bakali, popcornów do mikrofalówki i mas do ciast – serdecznie zaprasza na swoje stoisko. Czytaj więcej »

  • Hello Day! Smoothie z certyfikatem VEGAN

    Poniedziałek, 22 maja 2023

    Hello Day! Smoothie otrzymało międzynarodowy znak VEGAN. Oznaczenie to potwierdza, że napój nie posiada i nie wykorzystuje do produkcji składników bezpośredniego pochodzenia zwierzęcego. Płynna przekąska od Agus spełniła wymagające kryteria stawiane artykułom ubiegającym się o ten prestiżowy certyfikat. Logotyp VEGAN znajdzie się na butelkach smoothie od czerwca 2023 r.... Czytaj więcej »

  • 21 maja obchodzimy wyjątkowe święto. Międzynarodowy Dzień Herbaty to powód, by bliżej poznać roślinę, która od wieków zachwyca różnorodnością naparów, i dowiedzieć się, jak trafia do naszych domów. Wykorzystaj tę okazję, by odkryć herbatę na nowo. Czytaj więcej »

  • Koalicja Open Wing Alliance (OWA), do której należy polskie Stowarzyszenie Otwarte Klatki, opublikowała nowy raport, według którego niemal 90% firm, które zobowiązały się do rezygnacji z jaj z chowu klatkowego w swoim łańcuchu dostaw do 2022 roku, zakończyły już proces transformacji. Czytaj więcej »

  • Carrefour Polska jest jednym z liderów walki z marnowaniem żywności w naszym kraju. W ramach swoich działań sieć między innymi współpracuje z aplikacją Too Good To Go, która umożliwia kupowanie niesprzedanych produktów z sieci za 1/3 oryginalnej wartości. Dzięki temu klienci mogą uratować przed zmarnowaniem pełnowartościową żywność w formie paczek niespodzianek i tym... Czytaj więcej »

  • Co się stanie, gdy Uniwersytet Jana Kochanowskiego oraz (prawdopodobnie) najlepszy majonez w Polsce połączą swe siły? Odpowiedź jest wyjątkowo prosta: partnerstwo przy hucznie świętowanej, największej studenckiej imprezie tego roku. Rozpoczynjące się 16 maja święto kieleckich żaków odbędą się pod wdzięczną nazwą Majonezalia 2023. Czytaj więcej »

  • Herbata to najpopularniejszy napój na świecie, a każdy kraj ma swój sposób na jej przyrządzenie. Międzynarodowy Dzień Herbaty (21 maja) to doskonała okazja, by przyjrzeć się temu, jak pija się ją w krajach azjatyckich. Herbata z mlekiem i lodem czy ryżem to tylko niektóre z oryginalnych połączeń tego regionu! Odkryj niesamowite smaki azjatyckich herbat i sprawdź, gdzie... Czytaj więcej »

  • Madryt – Paella, Jamón i Sangria

    Poniedziałek, 15 maja 2023

    Madryt – to stolica i największe miasto Hiszpanii, położone w środkowej części kraju u podnóża Sierra de Guadarrama nad rzeką Manzanares. Zamieszkuje je ponad 3 mln mieszkańców, a więc sieć sklepów spożywczych z reguły powinna być silnie rozwinięta. I rzeczywiście tak jest. Czytaj więcej »

  • Najlepsze letnie trunki: z procentami i bez

    Poniedziałek, 15 maja 2023

    Lekkie, kolorowe, musujące, z alkoholem lub bez – jakie trunki cieszą się szczególnym zainteresowaniem latem? Co idealnie sprawdzi się do dań z grilla a co orzeźwi w upalne dni? Producenci na sezon przygotowali wiele nowości. Czytaj więcej »

  • Biesiada pod chmurką: co podać do picia?

    Poniedziałek, 15 maja 2023

    Wyższe temperatury sprzyjają spotkaniom na świeżym powietrzu – przy grillu czy na pikniku. Gorąca aura sprawia też, że szczególnie wzrasta zainteresowanie kategorią napojów. Soki, produkty gazowane, energetyki, izotoniki czy woda. Wszystkie pozycje to obowiązkowy wiosenno-letni asortyment sklepowy. Czytaj więcej »

  • Ruszamy w plener – zwyczaje Polaków

    Poniedziałek, 15 maja 2023

    Wraz z pierwszymi słonecznymi dniami Polacy tłumnie ruszyli na grille i pikniki. Letnie biesiady są już na stałe wpisane w sposób spędzania czasu na świeżym powietrzu. Posiłki w plenerze smakują najlepiej a oferta grillowa jest niezmiernie bogata. Na jakie produkty warto postawić w tym sezonie? Czytaj więcej »

  • Czas owoców jagodowych

    Poniedziałek, 15 maja 2023

    Najbardziej oczekiwanym owocem sezonowym są truskawki. Maliny i borówki co miesiąc biją rekordy sprzedaży. Polacy przypomnieli sobie też smak porzeczki. Kantar zapytał o to, których jeszcze krajowych owoców chcielibyśmy spróbować w tym roku? Oto najbardziej oczekiwane gatunki! Czytaj więcej »

  • Logistyka płynnych produktów spożywczych, jak m.in. soki, mleko, masło, glukoza, oleje czy wina – to obszar, które wiodący w Polsce operator logistyczny dla żywności mrożonej wprowadził do swojej oferty w ciągu ostatniego roku. Teraz, po ponad kilkuset zrealizowanych dostawach, przyszedł czas na pierwsze podsumowania. Czytaj więcej »

  • Na całym świecie prowadzone są badania naukowe, które dostarczają wielu dowodów, iż mleko i produkty mleczne należą do najbardziej wartościowych. Czytaj więcej »

  • Igo, Mrozu i Vito Bambino – to oni będą odpowiadać za Męskie Granie Orkiestrę 2023. Dziś, po raz pierwszy w historii trasy otworzyli w Warszawie Męskie Granie Tour, czyli biuro podróży, w którym można było kupować bilety na nadchodzące koncerty i odbierać je bezpośrednio z rąk przedstawicieli orkiestry. Muzycy zapowiedzieli też premierę singla promującego Męskie Granie... Czytaj więcej »

  • Stokrotka po raz kolejny zaprasza swoich klientów na akcję promocyjną z wybraną kuchnią świata. Tym razem, po produktach z Włoch i Azji, w asortymencie dostępnych jest wiele specjałów kuchni greckiej. Oferta obowiązuje w supermarketach sieci od 11 do 31 maja. Czytaj więcej »

  • Z początkiem maja do sklepów na dobre wchodzą młode warzywa i owoce, wprost od polskich rolników. W sezonie na nowalijki na talerzach Polaków, według danych sieci Netto, dominują różne odmiany sałaty, wczesna kapusta i rzodkiewka. Te, od 8 maja, są dostępne w ramach oferty z Zieleniaka, obejmujących asortyment warzyw i owoców w Netto. Czytaj więcej »

  • Rola hummusu w diecie Polaków

    Czwartek, 11 maja 2023

    Dzień Hummusu, przypadający w sobotę, 13 maja, to świetna okazja do przyjrzenia się rynkowi żywności roślinnej. Ograniczanie spożycia mięsa na rzecz produktów plant-based staje się rzeczywistością. Jakie miejsce w diecie roślinnej zajmuje produkt, który pokochali Polacy? I co stoi za jego rosnącą popularnością? Czytaj więcej »

więcej artykułów