Rynek franczyzowy w Polsce rośnie w siłę, a handel detaliczny staje się jego kluczowym polem działania. Jak wygląda dziś kondycja tej franczyzy i jakie kierunki rozwoju wyznaczają jej konsumenci? Czytaj więcej »
Rynek franczyzowy w Polsce rośnie w siłę, a handel detaliczny staje się jego kluczowym polem działania. Jak wygląda dziś kondycja tej franczyzy i jakie kierunki rozwoju wyznaczają jej konsumenci? Czytaj więcej »
Mirosław Wawryszczuk, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu, Członek Zarządu Stokrotki Czytaj więcej »
Co sprawia, że twarda franczyza staje się dla polskich detalistów coraz mniej atrakcyjna, a spółki franczyzowe nie dążą już tak silnie jak przed laty do utwardzania modelu proponowanego indywidualnym przedsiębiorcom? Statystyki z ostatnich lat pokazują, że obecnie najdynamiczniej rozwijają się systemy franczyzy miękkiej, często określane mianem partnerskich. Czytaj więcej »
Tysiące sklepów spółdzielczych to ogromny potencjał do zagospodarowania przez sieci franczyzowe. Niełatwo po niego sięgnąć. Czytaj więcej »
Co do tego, jak duże znaczenie dla tradycyjnych sklepów spożywczych ma posiadanie w ofercie handlowej produktów o charakterze regionalnym i lokalnym, zgodni są właściwie wszyscy detaliści i właściciele sklepów. Tylko jak to zrobić w praktyce franczyzowej? Czytaj więcej »
Koniec ubiegłego roku okazał się sukcesem dla trzydziestu najliczniejszych ogólnospożywczych sieci franczyzowych w Polsce – mogły pochwalić się niemal tysiącem placówek handlowych więcej niż rok wcześniej. Liczba ta jedynie w niewielkim stopniu odzwierciedla aktualne możliwości rozwojowe franczyzy spożywczej w naszym kraju. Czytaj więcej »
Bartłomiej Tarłowski, Menadżer ds. rozwoju franczyzy i komunikacji korporacyjnej, Grupa Muszkieterów. Czytaj więcej »
Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona w centrum handlowym Focus Mall w Piotrkowie Trybunalskim. Czytaj więcej »
Od ubiegłego roku franczyzowych sklepów spożywczych jest coraz więcej. To jednak zasługa zaledwie kilku firm. Czy taka tendencja utrzyma się także w roku 2025? Czytaj więcej »
Procesy konsolidacyjne w gospodarce obejmują fuzje, przejęcia, upadłości oraz wiele innych działań ekonomicznych, prowadzących w konsekwencji do uporządkowania rynku. Nie ominęły one także sieci franczyzowych. Czytaj więcej »
W ramach prowadzonego przez Grupę Żabka programu Akademia Przedsiębiorczości zorganizowano unikalne szkolenie menedżerskie dla najbardziej zaangażowanych franczyzobiorców. Wydarzenie odbyło się w formie konkursu biznesowego z wykorzystaniem Branżowych Symulacji Biznesowych firmy Revas, łącząc teorię zarządzania z praktyką w angażującym środowisku wirtualnym. Czytaj więcej »
26 października MAKRO Polska świętowała dołączenie pięćsetnego sklepu do sieci Odido w formule Elevate. Placówka znajduje się miejscowości Bieńkówka w województwie małopolskim, blisko 50 kilometrów od Krakowa. Prowadzą ją państwo Natalia i Karol Jończyk. Czytaj więcej »
Wendy's, kultowa międzynarodowa sieć restauracji szybkiej obsługi (QSR) z siedzibą w Stanach Zjednoczonych, ogłosiła niedawno plany ekspansji na kilka rynków europejskich, które obejmują także Polskę. Wcześniej Wendy's powróciło do Wielkiej Brytanii w 2021 roku, co jednocześnie stanowiło punkt wyjścia do dalszego rozwoju marki w Europie. Czytaj więcej »
Wszyscy uważają, że dla handlu tradycyjnego najgroźniejszym konkurentem są sieci dyskontowe. Czy jednak nie rośnie równie groźny przeciwnik, czyli franczyzowa Żabka? Czy sieci franczyzowe są gotowe na konkurowanie z tak zaawansowanym technologicznie retailerem? Jaka przyszłość czeka polskie sklepy franczyzowe? Czytaj więcej »
Bartłomiej Tarłowski, Menadżer ds. rozwoju franczyzy i komunikacji korporacyjnej, Grupa Muszkieterów. Czytaj więcej »
Okazuje się, że dla dostawców i producentów sieci franczyzowe pozostają niezwykle ważnym partnerem biznesowym. Starają się jednak traktować na równi wszystkie obecne na rynku kanały dystrybucji detalicznej. Czytaj więcej »
Trzy pytania do Bartłomieja Tarłowskiego, Menadżera ds. rozwoju franczyzy i komunikacji korporacyjnej w Intermarché kieruje Monika Książek. Czytaj więcej »
24 sierpnia obchodzono Dzień Niepodległości Ukrainy. Świętowali go również nasi sąsiedzi, którzy na co dzień mieszkają w Polsce, uczą się i pracują. Coraz więcej z nich decyduje się na założenie własnego biznesu w naszym kraju, również w ramach franczyzy. Czytaj więcej »
W 2023 roku liczba sklepów detalicznych sprzedających produkty FMCG w Polsce zmniejszyła się o 2 proc. rdr. Oznacza to, że z rynku zniknęło ponad 2300 placówek. Zgodnie z danymi firmy CPS GfK zawartymi w "Raporcie Strategicznym" największą redukcję odnotowano wśród niesieciowych sklepów małoformatowych, drogerii oraz kiosków. Na przekór trendom podąża franczyza, która... Czytaj więcej »
Rozmawiamy z Mateuszem Nosarzewskim - przedsiębiorcą i franczyzobiorcą sklepu Żabka z podwarszawskich Ząbek. Czytaj więcej »
Od 1 lipca br. sieć Żabka ma nową ofertę dla osób, które zdecydują się poprowadzić swój biznes pod zielonym szyldem. Przedsiębiorcy, którzy otworzą sklep w sierpniu i wrześniu br., otrzymają, jako powitalne wsparcie, dodatkowe środki w wysokości do 14 000 zł, które mogą przeznaczyć na rozwój swojego biznesu. Dodatkowo sieć wszystkim nowym franczyzobiorcom gwarantuje w... Czytaj więcej »
W 2017 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ustanowiła 27 czerwca Międzynarodowym Dniem Mikro, Małych i Średnich Przedsiębiorstw (MŚP). Warto przy tym wspomnieć, że aż 97,2% działających w Polsce biznesów to mikroprzedsiębiorstwa. Coraz więcej z nich, szukając przewag rynkowych, działa w oparciu o model franczyzy. Obecnie z Żabką, największą siecią franczyzową w Polsce,... Czytaj więcej »
Już 9000 franczyzobiorców prowadzi swoje lokalne biznesy pod szyldem Żabki. Do sieci dołączył właśnie 9000. przedsiębiorca, który zarządza sklepem w Kosinie (woj. podkarpackie), liczącej mniej niż 4000 mieszkańców. Czytaj więcej »
Jak podwoić liczbę placówek handlowych w zaledwie 5 lat? Na to pytanie z pewnością zna odpowiedź polska sieć Rabat Detal, która właśnie ogłosiła otwarcie swojego 3-tysięcznego sklepu. Czytaj więcej »
Koncepcje franczyzowe w handlu detalicznym FMCG są niezwykle zróżnicowane. Warto jednak pamiętać i o tym, że w miarę upływu lat koncepcje te ewoluują. Czytaj więcej »
Właściciel sklepu ODIDO w miejscowości Grodzisko Górne w województwie podkarpackim opowiada o tym, jak przebiega współpraca z siecią ODIDO oraz jakie rezultaty widzi po dołączeniu do marki. Czytaj więcej »
Lifelong learning, czyli idea uczenia się przez całe życie, jest niezwykle ważna z punktu widzenia zachowania kondycji umysłowej, rozwoju intelektualnego i relacji międzyludzkich. Ta koncepcja jest także szeroko promowana w krajach UEi. Sieć Żabka także daje swoim franczyzobiorcom dostęp do narzędzi i inicjatyw, dzięki którym mogą podnosić swoje kwalifikacje i nieustannie się... Czytaj więcej »
Współczesna franczyza na rynku sprzedaży produktów FMCG jest zróżnicowaną ofertą dla każdego detalisty. Ale poszczególne sieci łączy jedno: dążenie do nowoczesności. Czytaj więcej »
Dzień Kobiet, przypadający na 8 marca, to kolejna okazja, do zaznaczenia roli kobiet w rozwoju polskiej przedsiębiorczości. W sieci Żabka aż 65 proc. z ponad 8800 franczyzobiorców stanowią właśnie panie. Czytaj więcej »
Chociaż w wielu przypadkach rozwój sieci franczyzowych nieco zwalnia, to nie ulega wątpliwości, że liczba 50 tysięcy ogólnospożywczych placówek handlowych działających pod szyldami franczyzowymi jest w tym roku w zasięgu ręki. Czytaj więcej »
VARTA zasila Twój styl życiaRozmowa z Zofią Mirską, Trade Marketing Managerem, VARTA...
Jawo: szybkie i jakościowe rozwiązania na co dzieńEmil Dzianok, Dyrektor handlowy i Członek zarządu Jawo...
Alkoholowe trendy na Boże NarodzenieTomasz Głoskowski, Dyrektor Generalny Partner Center...
KremSer – nowa kategoria sera do smarowaniaKrzysztof Kłos, Wiceprezes ds. handlu i marketingu SM Ryki...
Suempol – od rodzinnej firmy do europejskiego lidera w branży łososiaHistoria Suempol to opowieść o odwadze, innowacjach i...
Henkel z solidnym wzrostem sprzedaży w III kwartaleHenkel odnotował w trzecim kwartale 2025 roku organiczny...
Carrefour rozwija strategiczne partnerstwo z TchiboCarrefour Polska inwestuje w rozwój segmentu food-to-go i...
Rośnie niewypłacalność polskich firmOd stycznia do września 2025 roku niewypłacalność...
Śliwka Nałęczowska partnerem konkursu Dobry Wzór 2025Marka Śliwka Nałęczowska została partnerem kategorii...
Czas obalić domowe testy mioduJesienią internet zalewają porady, jak odróżnić prawdziwy...
System Coca-Cola i Glovo ze wspólną akcją dla potrzebujących "Czas wezwać posiłki"...
Carrefour uruchamia nową funkcjonalność w swojej aplikacji mobilnejNowa wersja tej apki, która właśnie pojawiła się na rynku...
DACHSER Food Logistics z nowymi oddziałami w EuropieDzięki otwarciu dwóch nowych oddziałów – w Waddinxveen...
Limitowana kolekcja pralin Solidarność w świątecznej odsłonieMarka Solidarność wprowadziła limitowaną świąteczną...
Musztarda o smaku świąt – limitowana nowość od KAMISKAMIS, który od lat jest synonimem wysokiej jakości...
Nowość! Musy Kubuś z licencją PokémonKubuś ponownie łączy siły z Pokémonami! Tym razem w formie...
Starbucks wprowadza świąteczny nastrój z nową ofertąWłaśnie pożegnaliśmy jesienne dynie i dla wszystkich...
Wyrazisty duet chrzanu i boczku – jesienna nowość od HochlandGdy dni stają się chłodniejsze, częściej sięgamy po...
Kolej przejść na TY! Tyski Pociąg ponownie rusza w zimowąJuż 16 grudnia marka Tyskie zaprasza na kolejny zimowy kurs...
„Kaufland jest FRESZ” - czyli jak pokazać, co to znaczy świeżość Co czwarty klient Kauflandu w swoim koszyku zakupowym umieszcza...
Stokrotka i klienci wspólnie na rzecz zmian: Nie marnujemy – RatuJEMY!Stokrotka prowadzi kampanię „Nie marnujemy – RatuJEMY!”...
Profi i JemyJemy z największą kampanią digitalową ostatnich latSmak, który łączy! ...
Paluszki Lubella w szklance? Klasa!Lubella ruszyła z kampanią, która przypomina o prostych...