Shop Doctor

  • WINIARY inspiratorem Nowej Kuchni Polskiej

    Środa, 26 października 2011

    Marka WINIARY od wielu lat obserwuje zmiany zachodzące w polskiej kuchni: od tradycyjnych potraw, poprzez dania lekko zmodyfikowane, aż do tych inspirowanych składnikami i przyprawami pochodzącymi z innych kultur. Postanowiliśmy zbadać to zjawisko i sprawdzić czy Polacy podzielają nasze zdanie. Marka WINIARY przeprowadziła badanie opinii publicznej Nowa Kuchnia Polska , które ujawnia... Czytaj więcej »

  • Kawa, ze względu na charakterystyczny smak i aromat, pobudza zmysły. Przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność umysłu. Sposób jej przygotowania znacznie wpływa na uzyskanie końcowego efektu - wyrazistego smaku ulubionego napoju. Dlatego w procesie zaparzania młynek odgrywa bardzo ważną rolę. Czytaj więcej »

  • Słonecznik wzmacnia włosy i paznokcie. Orkisz naturalnie usuwa zmęczenie i poprawia nastrój. W jaki sposób wzbogacić dietę w te cenne składniki? Chrup zdrowe, ryżowe przekąski z ziarnami od firmy Good Food. Czytaj więcej »

  • Zdrowy jesienny life style

    Wtorek, 25 października 2011

    Co zrobić, aby zadbać o dobre samopoczucie jesienią? Jak zorganizować aktywny wypoczynek? Jaką dietę wybrać? Czytaj więcej »

  • Piankowe inspiracje

    Poniedziałek, 24 października 2011

    Puszyste, lekkie i słodkie. Pianki – delikatna przekąska, uwielbiana szczególnie przez dzieci to także baza do przygotowania niezwykłych potraw. Czytaj więcej »

  • Psy są obecne w bardzo wielu polskich domach i bardzo często traktowane jak pełnoprawny członek rodziny. Każdy właściciel psa chciałby dostarczyć mu wszystkiego co najlepsze. Jednak nie zawsze to co postrzegane jako zdrowe dla Pana jest odpowiednie dla psa. Czytaj więcej »

  • Nie daj się jesieni!

    Wtorek, 18 października 2011

    Wielkimi krokami zbliża się do nas jesień, a wraz z nią często gorsze samopoczucie. Podpowiemy Ci, co zrobić, by nie czuć się „jesiennie”, aby Twoja cera nie przypominała pożółkłych liści, włosy nie wypadały niczym targane wichurą konary, a nastrój nie przygnębiał jak jesienna szaruga. Czytaj więcej »

  • Herbata towarzyszy człowiekowi od tak wielu wieków, że stała się w zasadzie podstawowym elementem w każdej kuchni. Niewielu z nas wie jednak, skąd tak naprawdę się wzięła i jak trafiła na nasze stoły. Czytaj więcej »

  • Miodem osłodź sobie życie

    Czwartek, 13 października 2011

    O tym, że pozytywnie wpływa na nasze zdrowie wiemy od dziecka – poznaliśmy go jako dodatek do mleka czy ciepłej herbaty, szczególnie kiedy dopadało nas przeziębienie. Czy jednak tylko w czasie choroby powinniśmy przypominać sobie o jego istnieniu? Liczne badania wykazują, że miód nie tylko leczy poszczególne choroby, ale także pozytywnie wpływa na naszą odporność. Czytaj więcej »

  • Placki ziemniaczane, kluski śląskie czy pierogi z mięsem od dziś nie muszą smakować tak samo. Zobacz, jakie przepisy - z wykorzystaniem sera Gorgonzola proponuje włoska firma Consorzio per la tutela del formaggio Gorgonzola. Czytaj więcej »

  • Woda źródlana najlepsza dla najmłodszych

    Środa, 12 października 2011

    Według zaleceń Światowej Organizacja Zdrowia i wielu organizacji międzynarodowych niemowlęta , które nie są karmione piersią powinny od urodzenia otrzymywać oprócz mleka także inne rodzaje płynów - najlepiej wodę. Powinna to być woda źródlana niskozmineralizowana, z małą ilością sodu. W te zalecenia idealnie wpasowuje się woda źródlana „Złoty Potok”. Czytaj więcej »

  • Jest na rynku miejsce dla małych detalistów

    Poniedziałek, 10 października 2011

    Nie ulega wątpliwości, że tendencje rozwojowe handlu w Polsce nie są szczególnie optymistyczne dla małych detalistów. W ciągu ostatnich lat obserwujemy systematyczny spadek liczby małych i średnich sklepów (do 100 metrów kwadratowych powierzchni). Mimo wciąż dominującego handlu tradycyjnego, średnioroczny spadek liczby takich placówek od lat wynosi prawie 8% i wszystko wskazuje... Czytaj więcej »

  • Niełatwo zadowolić grymaśnego niejadka, zwłaszcza jeśli serwowane dania nie są wystarczająco smaczne i kolorowe. Joanna Dybał, ekspert firmy Czanieckie Makarony radzi, jak sprawnie wprowadzić makaron do diety dzieci, urozmaicić ją, a przy tym uczyć zdrowych nawyków żywieniowych. Czytaj więcej »

  • Nie daj się jesiennemu przesileniu!

    Środa, 28 września 2011

    Nadeszła jesień, a wraz z nią… gorsze samopoczucie, apatia, mniej energii i chęci do działania. Większości z nas znany jest zapewne taki stan. Są to typowe objawy przesilenia jesiennego. Na szczęście istnieją sposoby, które pomogą nam z nim walczyć. Nie dajmy się chandrze i w pełni wykorzystajmy uroki babiego lata. Czytaj więcej »

  • Sól – jak zaprzyjaźnić się z wrogiem

    Środa, 28 września 2011

    Chlorek sodu czyli sól kuchenna jest obecny w naszym życiu niemal codziennie. Sól znajduje się praktycznie w każdym pożywieniu. W naszym organizmie jest ona przede wszystkim odpowiedzialna ze regulacje wody oraz optymalizuje podstawowe funkcje życiowe. Niestety przez pośpiech i nierozważne jedzenie przyjmujemy jej często o wiele za dużo, co może być niekorzystne dla zdrowia i... Czytaj więcej »

  • FMCG potrzebuje liderów

    Środa, 28 września 2011

    Zdaniem ekspertów z międzynarodowej firmy doradztwa personalnego Michael Page popyt na specjalistów odpowiedzialnych za działania marketingowe i sprzedażowe w sieciach handlowych znacznie przewyższa podaż. Czytaj więcej »

  • W ostatnich miesiącach ostatecznie rozstrzygnięty został spór, czy regulaminy programów lojalnościowych stanowią wzorce umowne, które podlegają kontroli w zakresie poszanowania praw konsumentów. Na początku roku Sąd Najwyższy wydał bowiem precedensowe orzeczenie, w którym jasno wskazał, że regulaminy programów lojalnościowych stanowią wzorce umowne. Wydany wyrok oznacza w... Czytaj więcej »

  • Ściereczki do zadań specjalnych

    Wtorek, 27 września 2011

    Sprzątanie nie należy do przyjemnych czynności, jednak jeśli chcemy czuć się w domu komfortowo, musimy poświęcić mu nieco czasu i energii. W jaki sposób sprawić, by porządki były możliwie jak najmniej męczące i czasochłonne? Czytaj więcej »

  • Konsument w poszukiwaniu wartości, konsument bez trosk oraz konsument oszczędny – to trzy dominujące w Europie postawy konsumenckie. Tak wynika z najnowszego badania firmy Henkel i GFK Austria przeprowadzonego w 10 europejskich krajach, w tym w Polsce. Jednak procentowy rozkład tych postaw w poszczególnych krajach różni się, często znacząco, ukazując różnice motywów i kryteriów... Czytaj więcej »

  • Biała bluzka - zawsze elegancka, zawsze na czasie

    Poniedziałek, 26 września 2011

    Biała bluzka jest znakiem rozpoznawczym Caroliny Herrery oraz niezastąpionym elementem stylizacji Karla Lagerfelda. Jest też niezwykle często noszona w świecie biznesu. Aby w pełni cieszyć się jej elegancją, biała bluzka musi być faktycznie nieskazitelnie biała. Nowoczesne preparaty odplamiające z łatwością poradzą sobie z uporczywymi plamami i odświeżą biel ulubionych... Czytaj więcej »

  • Kupujemy coraz więcej butów, ale czy o nie dbamy?

    Poniedziałek, 26 września 2011

    Jak wynika z najnowszych danych GUS, w 2009 roku Polacy wydali 31,8 mln zł na zakup odzieży i butów. To o 9 proc. więcej niż w 2008 roku. Wymarzone buty to jedno, ale równie ważna jest ich właściwa pielęgnacja. Szczególnie trudne w utrzymaniu wydaje się być obuwie w niestandardowych kolorach. Czy zatem nie warto zainwestować w odpowiednie środki, które pomogą zachować ulubione... Czytaj więcej »

  • Czas gra rolę, czyli porady herbacianego smakosza

    Poniedziałek, 26 września 2011

    Herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na świecie. Przebogata tradycja jej parzenia przywędrowała do nas wraz z różnymi jej gatunkami. Warto wiedzieć, jak je przyrządzać, by wydobyć z herbaty to, co najważniejsze – głębię smaku i aromatu, ale też moc właściwości prozdrowotnych, które kryją się w tym wyjątkowo popularnym w naszym kraju napoju. Czytaj więcej »

  • W pierwszej dekadzie XXI wieku globalne wydatki na shopper marketing rosły szybciej niż wydatki na reklamę w Internecie. Tylko P&G na tego typu działania wydaje 500 mln dolarów rocznie. W Polsce do akcji promocyjnych w punkcie sprzedaży przekonują się kolejne osoby odpowiedzialne za zarządzanie markami. Tendencję tę dostrzegły nie tylko spółki aktywne sprzedażowo, ale również... Czytaj więcej »

  • Trwa II edycja kampanii „Tu mieszkam, tu kupuję”. Bezpłatne materiały promocyjne wspierające akcję można pobrać ze strony www.tumieszkamtukupuje.pl. Czytaj więcej »

  • A wiesz jak działa owies?

    Poniedziałek, 19 września 2011

    Zwykle owies kojarzony jest z paszą dla zwierząt. Tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą jego obecność w diecie człowieka. Czytaj więcej »

  • Smaczna i zdrowa alternatywa dla pieczywa

    Piątek, 16 września 2011

    Wokół wafli ryżowych krąży wiele mitów. Prawdą jest jednak, że wprowadzenie ich do codziennej diety może znacznie przyczynić się do utrzymania smukłej sylwetki i dobrej kondycji organizmu. Są bowiem smaczne, lekkie i zawierają wiele wartości odżywczych. Jednym słowem – chrupmy je na zdrowie! Czytaj więcej »

  • Jak czytać etykiety?

    Środa, 14 września 2011

    Firma Cedrob radzi jak czytać etykiety na wędlinach, tak, by ułatwić konsumentom podjęcie świadomej decyzji. Czytaj więcej »

  • Lato zbliża się ku końcowi, a tym samym mija sezon na świeże warzywa i owoce. Jest jednak sposób na to, by cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej. Tegoroczne dary natury można zjeść ze smakiem nawet za kilka miesięcy, pod warunkiem, że już teraz przygotuje się zapas mrożonek. Czytaj więcej »

  • Kawowy Savoir Vivre

    Środa, 14 września 2011

    O sposobach przygotowania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój, ma swoich zwolenników na całym świecie. Dzięki temu włoska „mała czarna” doczekała się wielu odmian. Jednak jedna rzecz pozostaje niezmienna - zasady jej podawania. Czytaj więcej »

  • Ser czy podróbka - oto jest pytanie

    Środa, 14 września 2011

    Tłuszcze roślinne, skrobia, a nawet łój. To tylko niektóre ze składników, jakie można znaleźć w produktach seropodobnych. Mimo że na pierwszy rzut oka niczym nie różnią się od prawdziwych serów, w rzeczywistości mają z nimi niewiele wspólnego. Zanim skusimy się na apetycznie wyglądającą goudę, w wyjątkowo atrakcyjnej cenie, sprawdźmy, czy zamiast sera nie kupujemy jego... Czytaj więcej »

więcej artykułów