Czytelnia

  • Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej. Kampania „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” ma zachęcić do spożywania krajowych produktów. Czytaj więcej »

  • Piknikowe wariacje na wakacje

    Wtorek, 24 lipca 2012

    Lato w pełni, warto więc wykorzystać sprzyjającą aurę i spędzić weekend na łonie przyrody. Świetnym pomysłem na relaks jest piknik. Wspólne ucztowanie, gry i zabawy na świeżym powietrzu to doskonała okazja na utrwalenie więzi rodzinnych oraz spotkania z przyjaciółmi. Czytaj więcej »

  • Włoskie smaki

    Wtorek, 24 lipca 2012

    Włochy mają w sobie jakąś magiczną siłę, która przyciąga miliony turystów. Każdy z nas, w swoim zabieganym życiu, chciałby chociaż przez chwilę poczuć radość i beztroskę towarzyszącą na co dzień Włochom. Czytaj więcej »

  • Bakaliowa dieta

    Czwartek, 21 czerwca 2012

    Wszyscy lubią i jedzą bakalie. Orzechy, rodzynki, suszone figi czy morele. Są one nie tylko smaczną przekąską, ale i również doskonałym źródłem składników odżywczych. Działają dobrze na trawienie, na pamięć, a nawet pomagają zapobiegać chorobom serca. Pozytywnie wpływają na nasze ciało oraz umysł. Oprócz tego, mają swój specyficzny i niepowtarzalny smak. Czytaj więcej »

  • Świat jest coraz grubszy, Polska też…

    Czwartek, 21 czerwca 2012

    Otyłość nazywana jest dziś, nie bez powodu, epidemią XXI wieku. Lekarze i dietetycy biją na alarm, lecz uruchamiane programy profilaktyczne nie przynoszą jednak jak na razie większego skutku, o czym świadczy rosnący z roku na rok odsetek osób cierpiących na nadwagę. Polacy, przez wiele lat szczycący się jednym z najniższych wskaźników otyłości w rankingach, również... Czytaj więcej »

  • Jedz białko – będziesz fit

    Środa, 20 czerwca 2012

    Tuńczyk z puszki to produkt, który na stale zagościł w jadłospisie osób korzystających z usług klubów fitness. Zawarte w mięsie tuńczyka kompletne, szybko przyswajalne białko zapewnia bowiem wzrost, regenerację oraz utrzymanie tkanki mięśniowej. O wpływie wysokiej jakości białka zawartego w mięsie tuńczyka na wysportowaną sylwetkę, szczegółowo opowie trener kulturystyki... Czytaj więcej »

  • Smakowita zabawa

    Czwartek, 31 maja 2012

    Naturalnie mętne soki przygotowane przez Ogrody Natury to kolekcja smaków, która każdemu przypomni najsłodsze chwile z dzieciństwa. Zapewne wielu z nas najmilej wspomina beztroskie wakacje u babci lub cioci wypełnione bieganiem po łąkach, wspinaniem się na drzewa i związane z najlepszymi przysmakami na świecie, czyli tymi przygotowanymi przez najbliższe nam osoby. Jak często do... Czytaj więcej »

  • Z Podravką przy grillu

    Czwartek, 10 maja 2012

    Wystarczyły pierwsze promienie wiosennego słońca, by ogródki spowiły się smakowitymi zapachami – bez wątpienia rozpoczyna się sezon grillowy. Od kilku lat kojarzy się on nie tylko z pieczoną kiełbasą czy mięsem, ale ze stylem życia i ciekawym sposobem na spędzenie wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi. Podravka podpowiada, jak sprawić, żeby spotkanie przy grillu nabrało... Czytaj więcej »

  • Rodzinna uroczystość – niedzielny obiad, urodziny, wesele czy komunia – to zawsze świetna okazja do spotkania przy jednym stole. Wspólne rozmowy wzmacniają więzi, a rosół z Krajanką Międzybrodzkich Makaronów pozwoli wrócić wspomnieniami do czasów, gdy nasze babcie i mamy pracowicie ugniatały ciasto na makaron z najświeższych jajek i pszennej mąki. Czytaj więcej »

  • We Włoszech tuńczyk z puszki jest jednym z głównych produktów na listach zakupów. Włosi cenią bowiem zarówno jego smak, uniwersalne zastosowanie, jak i właściwości zdrowotne. Wiedzą również, o czym należy pamiętać przy wyborze puszki z tuńczykiem. Ich sekret poznał szef kuchni restauracji Papa Giuseppe we Wrocławiu, Łukasz Karp, który na co dzień serwuje gościom... Czytaj więcej »

  • Dlaczego warto kupować mleko świeże?

    Środa, 11 kwietnia 2012

    Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mleka o różnej zawartości tłuszczu i odmiennych metodach wytwarzania. Czym różni się mleko UHT od mleka świeżego oraz dlaczego warto wybrać to z krótszym terminem przydatności do spożycia − wyjaśnia dr. hab. inż. Monika Wszołek. Czytaj więcej »

  • Wybór właściwej oliwy extra vergine to nie lada wyzwanie. Co oznacza, że oliwa jest mieszana? I czy dobra oliwa jest wyłącznie oliwą jednogatunkową? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania są prostsze, niż się wydaje, a zna je producent oliwy z oliwek extra vergine – Monini. Czytaj więcej »

  • Wielkanocne wypieki z Bakalland

    Środa, 21 marca 2012

    Do Wielkanocy pozostało zaledwie kilka tygodni i … mnóstwo rzeczy do zrobienia. Jest jednak szansa, abyśmy do świątecznego stołu zasiadły uśmiechnięte i nie przemęczone! To czas relaksu i wiosennych spacerów – warto o tym pamiętać układając świąteczne menu. Czytaj więcej »

  • Deser z pomidorów

    Środa, 14 marca 2012

    Pomidory na słodko? Czemu nie, w końcu to pyszne owoce. Wszystkich osobom lubiącym kulinarne eksperymenty polecamy skosztować pomidorów z karmelem i lodami waniliowymi. Ten nietypowy przepis może pozytywnie zaskoczyć niejedno podniebienie i stać się hitem w wielu domach. Czytaj więcej »

  • Zima już praktycznie za nami, czas więc podjąć starania o powrót do formy – tak, by przygotować się na dni pełne słońca i wiosenną aktywność. Zadaniem numer jeden jest dla wielu z nas szybkie pozbycie się nieopatrznie nagromadzonych zimą kilogramów. Pytanie – jak to zrobić? Czytaj więcej »

  • Z Raportu przygotowanego przez wywiadownię gospodarczą Soliditet Polska (grupa Bisnode) wynika, że w 2011 roku zarejestrowano 31 243 sklepy, jednocześnie wyrejestrowano w analogicznym okresie 53 105. Tym samym polski rynek sprzedaży detalicznej skurczył się o blisko 22 tys. podmiotów. To kolejny rok spadków. Na przestrzeni 2010 i 2009 spadek ten wyniósł ponad 25 tys.Twórca raportu... Czytaj więcej »

  • Jeśli znasz już najnowsze desery marki WINIARY POMYSŁ NA…, czas rozpocząć wyśmienitą zabawę! Niezależnie od okazji, podczas spotkania z przyjaciółkami czy w domu z rodziną, możesz zaskoczyć wszystkich nowym pomysłem na pyszny i efektowny deser. Wystarczy szczypta kreatywności oraz deser WINIARY POMYSŁ NA…: Panna Cotta z sose truskawkowym, Tiramisu z sosem o smaku amaretto... Czytaj więcej »

  • Czy wiesz, że od tego, jak rozmieścisz produkty spożywcze na półkach lodówki zależy nie tylko ich smak, trwałość, ale również twoje zdrowie? Właśnie dlatego nie powinno się wkładać zakupów do lodówki byle jak. Większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, ale odpowiednie przechowywanie pokarmów spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii i mikroorganizmów.... Czytaj więcej »

  • Kuchnia pachnąca tradycją

    Wtorek, 28 lutego 2012

    Baba, kiszka, kindziuk i słynny na całą Polskę sękacz, to tylko niektóre z rarytasów tradycyjnej podlaskiej kuchni. Smaki Podlasia są niezwykle urozmaicone. Polskie obyczaje uzupełniają tu wpływy kuchni litewskiej, białoruskiej, tatarskiej, a nawet zachodnioukraińskiej. Czytaj więcej »

  • Muszle z cukinią, pomidorami i serem

    Czwartek, 23 lutego 2012

    Makaron Muszla Duża Czanieckich Makaronów można przyrządzić na różne sposoby – świetnie sprawdza się nadziana farszem, w zapiekance, ale także podana z rozmaitymi sosami, zarówno mięsnymi, na bazie warzyw, grzybów lub serów. Dzięki semolinie Muszla Duża trudniej się rozgotowuje, a po ugotowaniu pozostaje sprężysta. Czytaj więcej »

  • Wybór produktów na rynku przetwórstwa owocowego jest ogromny, a on sam rozwija się bardzo dynamicznie. Powoli zanika tradycja własnoręcznego wyrobu zapasów na zimę, a spiżarnię zapełnioną po brzegi tradycyjnymi przetworami trudno znaleźć - nawet wśród mieszkańców wsi. Czytaj więcej »

  • Pstrąg z piekarnika z warzywami

    Wtorek, 14 lutego 2012

    Polecamy ciekawy przepis na pysznego pstrąga z piekarnika z warzywami. Czytaj więcej »

  • Rozwiązania IT dla logistyki

    Czwartek, 26 stycznia 2012

    Komentarz eksperta nt. rozwiązań IT dla logistyki. Wypowiada się Szymon Smal, Regionalny Dyrektor Handlowy firmy STILL Polska. Czytaj więcej »

  • Crunchy Wedges i talerz pełen niespodzianek - prezentujemy przepis znanej aktorki Katarzyny Figury! Specjalnie dla Państwa! Czytaj więcej »

  • Prognozy dla rynku przypraw na 2012 rok

    Czwartek, 19 stycznia 2012

    Ubiegły rok w branży przypraw przyniósł polskim konsumentom niespodzianki w postaci pojawienia się na rynku nowego gracza i znaczącego wzrostu cen surowców. Mimo wszystko, przyprawy są oceniane jako towar, na którym można wciąż przyzwoicie zarobić, a Polacy mają dostęp do produktów, za które płacą jedne z najniższych cen w Unii Europejskiej. Czytaj więcej »

  • Bierzesz ślub? Zaplanuj go z profesjonalistami

    Poniedziałek, 09 stycznia 2012

    Jak przygotować modny ślub? Jak sprawić, żeby nie tylko para młoda, ale też goście nigdy nie zapomnieli o tym wydarzeniu? Na te pytania będzie można znaleźć odpowiedź podczas dwóch styczniowych weekendów w Cuprum Arena w Lubinie. Czytaj więcej »

  • Zamroź wagę na zimę!

    Czwartek, 05 stycznia 2012

    Nie da się ukryć, że zima to czas, który wielu daje się we znaki, szczególnie pod względem pogody. Choć jej tegoroczna aura bardziej przypomina wiosenną, nasz organizm przyzwyczajony jednak jest do tego, by o tej porze roku jeść bardziej kalorycznie. Tak więc – zwyczajowo w zimie zaczyna nas być jakby trochę więcej… Czytaj więcej »

  • Pasteryzacja – obalamy mity

    Czwartek, 05 stycznia 2012

    Moda na zdrową żywność coraz bardziej rozpowszechnia się w polskim społeczeństwie. Coraz uważniej patrzymy na etykietki produktów żywnościowych, doszukując się w ich zawartości środków chemicznych z rodziny „E”. Jednocześnie z nieufnością podchodzimy do innych środków konserwacji żywności, które są przecież niezbędne. Jedna z najstarszych i najzdrowszych metod... Czytaj więcej »

  • Idzie nowe w Telepizzy

    Czwartek, 05 stycznia 2012

    Nowy rok Telepizza powitała klientów nowościami w swoim menu. Pizze Calzzone oraz nowy zestaw świeżych, lekkich i aromatycznych sosów mają zadowolić dotychczasowych jak i przyszłych fanów hiszpańskiej marki. Spółka zapowiada również wprowadzanie kolejnych produktów, oraz kontynuowanie promocji. Czytaj więcej »

  • Kulinarne inspiracje z Hortex

    Czwartek, 05 stycznia 2012

    Lekka, smaczna i zdrowa tak w skrócie można scharakteryzować kuchnię śródziemnomorską. Bogactwo narodów i kultur gwarantuje jej różnorodność i wyrazistość. Zapraszamy do zapoznania się ze smakowitymi przepisami! Czytaj więcej »

więcej artykułów