Z rynku FMCG

  • Sześć miast, pięćdziesiąt godzin muzyki, kilkanaście muzycznych gatunków i kilka pokoleń artystów oraz 34 tysiące widzów - tak w skrócie można podsumować Męskie Granie 2016. Finałowy koncert siódmej edycji najlepszej polskiej trasy koncertowej, której sponsorem jest marka Żywiec, obejrzało w sumie 9 tysięcy widzów w żywieckim amfiteatrze pod Grojcem i 365 tysięcy w... Czytaj więcej »

  • DSV umacnia się w Indiach

    Piątek, 26 sierpnia 2016

    W wyniku połączenia DSV i UTi dywizje Solutions i Air&Sea, odpowiedzialne odpowiednio za logistykę kontraktową oraz transport lotniczy i morski, działają w tej chwili niezależnie na rynku indyjskim, tworząc jednocześnie osobny region w nowych strukturach DSV. Każda z nich zatrudnia obecnie powyżej tysiąca pracowników. Czytaj więcej »

  • Prace w rolnictwie coraz bezpieczniejsze

    Piątek, 26 sierpnia 2016

    Liczba wypadków rejestrowanych w rolnictwie wynosi średnio 21 tys. rocznie. W ubiegłym roku odnotowano 63 wypadki śmiertelne. – Na szczęście wypadkowość w rolnictwie spada – podkreśla Główny Inspektorat Pracy. W przypadku zdarzeń o najcięższych skutkach jest to 30-proc. spadek w stosunku do 2012 roku. Na wzrost bezpieczeństwa w rolnictwie ma wpływ nie tylko rosnąca... Czytaj więcej »

  • Grupa Polmlek zaprasza dużych i małych smakoszy na Ogólnopolskie Święto Sera "IV Krajowy Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa", który odbędzie się w dniach 10-11 września 2016 w Hotelu Omega w Olsztynie! Czytaj więcej »

  • AmRest Holdings SE (WSE: EAT) („AmRest”, „Spółka”), największa publicznie notowana spółka restauracyjna w Europie Środkowo-Wschodniej ogłosiła podpisanie w dniu 15 sierpnia 2016 roku Ramowej Umowy Franczyzowej oraz Umowy Rozwoju z Pizza Hut Europe Sarl (US Branch) (“PH Europe”, „Franczyzodawca”) (łącznie: „Umowy”). Czytaj więcej »

  • Lato w tym roku zleciało pod znakiem hasła „Hochland Smakuje Wszędzie”! Na wakacje Hochland Polska zaplanował ok. 40 pikników w całej Polsce, podczas których można było spróbować pysznych kanapek z serkami Hochland, a uczestnicy mogli odpocząć w strefie relaksu na kocach i leżakach. Czytaj więcej »

  • Już jutro Dzień polskiej żywności!

    Środa, 24 sierpnia 2016

    25 sierpnia, po raz czwarty, obchodzić będziemy Dzień polskiej żywności. Nietypowe „święto” to idealna okazja, aby uzmysłowić sobie jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Cieszymy się wspólnie tym dniem i delektujmy polskimi specjałami! Czytaj więcej »

  • LUBUSKI VODKA - wódka czysta rekomendowana przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów, organizuje ogólnopolski konkurs barmański LUBUSKI CUP 2016. 13 września 2016 roku w Klubie Stars Hotelu Copernicus w Toruniu czołówka polskich barmanów zademonstruje swoje umiejętności, walcząc o zwycięski tytuł. Czytaj więcej »

  • Naturalna żywność może przedłużyć życie. Zawarte w niej substancje odżywcze są w stanie zwiększyć antyoksydacyjny potencjał komórek i poprawić ich zdolność do regeneracji. Do substancji tych należą m.in. tłuszcze nasycone i polifenole, m.in. kurkumina. Obecnie trwają prace nad zastosowaniem polifenoli w terapii i profilaktyce nowotworów i choroby Alzheimera. Czytaj więcej »

  • Już od kilku dni wszyscy żyjemy niezwykłymi emocjami związanymi z Igrzyskami Olimpijskimi w Brazylii, czekając na kolejne występy polskich lekkoatletów. Ale my już teraz rozpoczynamy wielkie poszukiwania następców Anity Włodarczyk, Pawła Fajdka, Piotra Małachowskiego czy Adama Kszczota. Czytaj więcej »

  • Nasze gusta kulinarne wciąż się rozwijają, jednakże jedno pozostaje niezmienne – Polacy uwielbiają suto zastawione stoły! Argumentów dla takich upodobań możemy szukać w wielu źródłach – między innymi w literaturze. Warto rozpocząć od dzieł Henryka Sienkiewicza, który w tym roku w szczególności zasługuje na naszą uwagę. Czytaj więcej »

  • Do sprzedaży w sklepach sieci Biedronka trafiło ok. 40 zupełnie nowych produktów, wybranych w ramach Innowacji Biedronki, czyli specjalnej edycji projektu konsumenckiego Testujemy. W przeprowadzonym w kwietniu br. badaniu klienci oceniali ponad 200 nowości, zgłoszonych przez partnerów handlowych sieci. Najlepsze z nich będą dostępne w sklepach Biedronka do 28 sierpnia lub do... Czytaj więcej »

  • 27. i 28. sierpnia podczas największego festiwalu gastronomicznego w Polsce - ,,Żarcie na Kółkach” - poznamy zwycięzców III edycji konkursu ,,Mistrzostwa Burgerowe”. Partnerem głównym wydarzenia po kolejny została firma MAKRO Cash&Carry Polska. Czytaj więcej »

  • Zakłady Mięsne Łmeat-Łuków S.A. zdobyły certyfikat „Doceń polskie”. Prestiżowe wyróżnienie przyznano kiełbasie idealnie kruchej z oferty tych łukowskich zakładów. Decyzja o przyznaniu wyróżnienia zapadła 27 lipca br., podczas XXI certyfikacji żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Czytaj więcej »

  • Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, jako jedna z czterech w Polsce, otrzymała wsparcie na wdrożenie projektów służących poprawie efektywności energetycznej. Czytaj więcej »

  • Po lipcowej kontroli jakości przez British Retail Consortium Clovin S.A. otrzymała certyfikat BRC na kolejny rok. Czytaj więcej »

  • Najnowszy raport zrównoważonego rozwoju Kompanii Piwowarskiej dowodzi, że firma znacząco poprawiła swoje wyniki w zakresie czterech z pięciu źródeł wzrostu. W dodatku cel na rok 2020, dotyczący odpowiedzialnego spożycia alkoholu, został zrealizowany już teraz. Swoim raportem KP przekonuje, że wybór jej piwa oznacza poparcie konkretnych wartości, istotnych dla społeczności... Czytaj więcej »

  • 9 listopada 2016 odbędzie się III Kongres Różnorodności – wydarzenie, które na stałe wpisało się w kalendarz kluczowych wydarzeń CSR w Polsce. Celem Kongresu, organizowanego przez BE.NAVIGATOR oraz Henkel Polska, jest pobudzenie dyskusji na temat wyzwań różnorodności w miejscu pracy i zarządzania poprzez wartości. Tegoroczną nowością jest Przegląd „Praktycy o... Czytaj więcej »

  • Wysokie temperatury stanowią olbrzymie wyzwanie dla branży logistycznej – przekonuje Agnieszka Sałek, dyrektor ds. handlowych QSL Polska. Latem restauracje częściej składają zamówienia na świeże produkty, których nie da się długo magazynować. System dostaw one-stop shop przyspiesza czas dostaw, a stosowany we flocie system multi-temperature pozwala utrzymać odpowiednią... Czytaj więcej »

  • Różnorodność, czyli zapewnienie naszym organizmom różnych składników odżywczych, pochodzących z różnych produktów oraz równowaga, czyli dostarczanie sobie z pożywieniem takiej dawki energii, jaką jesteśmy w stanie danego dnia spożytkować – oto dwie podstawowe zasady zdrowego odżywiania, które pozwolą nam cieszyć się dobrym samopoczuciem. Czytaj więcej »

  • Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. z Pszczyny rozpoczęły współpracę ze Śląskim Bankiem Żywności. Dzięki temu dożywiać będą ok. 50 000 potrzebujących mieszkających na Śląsku. To pierwszy w Polsce przetwórca mięsny, który zdecydował się na podpisanie z Bankiem długofalowego porozumienia. Czytaj więcej »

  • Z okazji festiwalu Hansa Christiana Andersena w duńskim Odense, mieście urodzenia pisarza, należąca do Grupy Carlsberg warzelnia Jacobsen Brewhouse odtworzyła piwo, którym w 1874 roku raczył się autor najsłynniejszych bajek świata. Czytaj więcej »

  • Camembert Sertopu z tytułem Doceń polskie

    Czwartek, 18 sierpnia 2016

    SERTOP sp .z o.o. został po raz kolejny laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie". 28 lipca br. Loża Ekspertów wyróżniła i nagrodziła certyfikatem „Doceń Polskie" 100g Camembert - ser topiony w bloczku z serii Jak Dawniej'. Produkt ten otrzymał dodatkowo tytuł Top Produkt za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Czytaj więcej »

  • Dwa dni koncertowego szaleństwa na plaży, kilkanaście gwiazd i tysiące ludzi tańczących na piasku - tak w miniony weekend zakończył się HEL SPOT sponsorowany przez markę EB. Sześć tygodni relaksu i imprez na Dużej Plaży w Helu, ukoronowała mega dawka muzycznych emocji. Zagrali m.in. De la Soul, Hercules & Love Affair, XXANAXX i Taco Hemingway. Czytaj więcej »

  • Leżajsk stawia pierwszy wolnomat w polsce

    Czwartek, 18 sierpnia 2016

    Nadwiślańskie bulwary zyskały właśnie nową, unikalną atrakcję. Przy Pomoście 511 stanął pierwszy w Polsce WOLNOMAT. To innowacyjne urządzenie skonstruowane zostało przez markę Leżajsk, która w ten sposób chce zachęcić mieszkańców Warszawy do spokojnego smakowania życia i pokazuje, że warto zwolnić i delektować się chwilą. Czytaj więcej »

  • Święto Toruńskiego Piernika, które odbyło się 13 sierpnia w Toruniu, zamieniło toruńską Starówkę w kulinarną, festiwalową scenę. Połączone z degustacją pokazy kulinarne znanych szefów kuchni – Mateusza Gesslera, Grzegorza Łapanowskiego oraz Philippe Abrahama, warsztaty piernikarskie pod okiem Mistrzów Piernikarskich z Fabryki Cukierniczej Kopernik, I Toruński Zlot Food... Czytaj więcej »

  • Woda życia

    Środa, 17 sierpnia 2016

    Jest głównym składnikiem organizmu ludzkiego, stanowi, w zależności od wieku, płci i kilku innych czynników, 60-70% masy ciała. W pracy, w podróży czy na treningu – zawsze należy mieć ją ze sobą. Woda, bo o niej mowa, to podstawa dobrego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego należy dostarczać ją do organizmu świadomie i w odpowiednich ilościach, zwłaszcza w upalne... Czytaj więcej »

  • Polacy kochają grillowanie – według GfK Polonia w lipcu przeciętny Polak uczestniczył w imprezie grillowej przynajmniej dwa razy. W grillowym menu króluje kiełbasa i karkówka, a w charakterze dodatków musztarda i ketchup. Polacy coraz chętniej sięgają też po gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do potraw z grilla. Czytaj więcej »

  • Eksperci Greenpeace wyceniają pracę pszczół w Polsce na ponad 4 miliardy złotych. Populacja tych owadów jest jednak coraz słabsza i masowo wymiera w wyniku chorób, niszczenia ich siedlisk i stosowania szkodliwych środków chemicznych w rolnictwie. Ekolodzy zachęcają więc, by stwarzać miejsca przyjazne pszczołom, przede wszystkim ogrody i balkony pełne kwitnących roślin. Czytaj więcej »

  • Trzy nowe restauracje Chłopskie Jadło i cztery nowe Sphinxy to plan rozbudowy sieci restauracji na kolejne miesiące. Sprzedaż w obu tych formatach przez ostatnie miesiące rosła. Rozwój trzeciego formatu – Wook – zaplanowany jest na przyszły rok. Sfinks ma ambitne plany ekspansji mimo trudnej sytuacji na rynku pracy. Dziś największa bolączką restauratorów jest brak pracowników... Czytaj więcej »

więcej artykułów