Czytelnia

  • Zimowa promocja w McDonald’s

    Wtorek, 03 stycznia 2012

    Już dzisiaj - 03.01.2012 r. - rusza zimowa promocja w McDonald’s. Restauracje sieci ponownie oferują ubiegłoroczne hity – Kanapkę Drwala i Kanapkę Zbójnicką. Towarzyszą im Frytki Zakręcone i Serki Góralskie. Czytaj więcej »

  • Szef kuchni Rezydencji Tatra Chalet, Patryk Burnicki, przygotował specjalnie dla Państwa wspaniałą, zimową sałatkę. Danie to inspirowane regionalną kuchnią Podhala zachwyca doskonałym połączeniem smaków. Jest delikatne, aromatyczne i doskonale chrupiące. Czytaj więcej »

  • Przepis na karnawał

    Czwartek, 29 grudnia 2011

    Karnawałowy kalendarz obfituje w spotkania z przyjaciółmi i rodziną, podczas których na stołach królują drobne przekąski. Organizujesz przyjęcie i zastanawiasz, co podać gościom do jedzenia? Podravka przygotowała kilka apetycznych pomysłów, które ich zachwycą. Czytaj więcej »

  • Odkryj inne oblicze Barszczu Czerwonego

    Środa, 28 grudnia 2011

    Przepisy inspirowane Nową Kuchnią Polską: Czytaj więcej »

  • Fotografia wspiera WOŚP

    Środa, 21 grudnia 2011

    W nadchodzącym 2012 roku będziemy świętować 20-sty Finał WOŚP. Z tej okazji w Łazienkach Królewskich zostanie zaprezentowana wystawa zdjęć nawiązujących do dwóch dekad historii Orkiestry. Czytaj więcej »

  • Program promocyjny „Doceń polskie”

    Poniedziałek, 19 grudnia 2011

    Każda decyzja zakupowa powinna być przemyślana – ta zasada nabiera szczególnego znaczenia przed Bożym Narodzeniem. W ferworze przedświątecznych sprawunków trzeba pamiętać, że wybrane przez nas produkty mają decydujący wpływ na smak i wygląd dań, które zjemy wspólnie z najbliższymi. Nie ma bowiem nic przyjemniejszego od pysznego posiłku spożywanego w ciepłej atmosferze... Czytaj więcej »

  • Ekonomiczne święta

    Piątek, 16 grudnia 2011

    Przedświąteczny weekend to czas wzmożonych zakupów świątecznych, w tym także produktów spożywczych. Banki Żywności radzą jak przygotować się do wspólnego czasu przy stole tak, aby to co się na nim pojawi nie trafiło do śmietnika. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Czytaj więcej »

  • Dieta zimą – co jeść i pić?

    Środa, 14 grudnia 2011

    Zimą mamy ochotę na większą ilość wysokokalorycznych produktów i posiłków, bo potrzebujemy więcej energii. Razem z dietetykami postaramy się Wam podpowiedzieć jakie produkty wybierać żeby nabrać odporności na przeziębienia, a przy okazji nie złapać dodatkowych kilogramów. Czytaj więcej »

  • Schabowy czy żabie udka?

    Wtorek, 13 grudnia 2011

    Stare powiedzenie mówi: podróże kształcą. Nie można temu zaprzeczyć obserwując Polaków, którzy w miarę zwiększania częstotliwości odbywania zagranicznych wycieczek, chętnie poznają inne kultury i chcąc zachować choćby ich cząstkę, jeszcze chętniej kultywują je w Polsce. Tyczy się to między innymi, a może przede wszystkim światowych kuchni. Czytaj więcej »

  • Nie dajmy się kieszonkowcom!

    Czwartek, 08 grudnia 2011

    „Na gołą rękę”, „na krawca”, czy „zza parkanu” – to metody stosowane przez kieszonkowców. Ofiarą może być każdy, kto posiada coś cennego – dorosły, dziecko, kobieta czy mężczyzna. Najczęściej są to osoby słabo zorganizowane, zapędzone, nieprzywiązujące wagi do rzeczy osobistych. Wystarczy chwila nieuwagi... Przedświąteczny czas zakupów sprzyja takim... Czytaj więcej »

  • Co roku wskutek zatrucia alkoholem pochodzącym z nielegalnych źródeł umiera co najmniej 200 osób. Co ósmy Polak przyznaje się, że zdarza mu się kupować alkohol z przemytu - wynika z badania CBOS-u przeprowadzonego we wrześniu tego roku, jednak przemycany alkohol stanowi zaledwie 4% nielegalnego rynku alkoholu. Czytaj więcej »

  • 10 podstawowych zasad seniora

    Środa, 07 grudnia 2011

    Wraz z upływem lat nasze zdrowie i samopoczucie nie musi się pogarszać. Odpowiednie podejście może sprawić, że mimo upływu lat będziemy czuć się młodzi i sprawni. Oto dziesięć zasad, które pomogą zachować pogodę ducha i siły witalne wszystkim osobom w wieku 50+. Czytaj więcej »

  • Święta z Pudliszkami

    Wtorek, 06 grudnia 2011

    Na Święta Bożego Narodzenia czekamy przez cały rok, jednak często okres przygotowań w wielu domach kojarzy się ze sprzątaniem, gotowaniem, gorączką zakupów i nerwową atmosferą. Pudliszki postanowiły pomóc wszystkim zabieganym i zaproponowały pierogi oraz krokiety z linii "Palce lizać". Te smakowite tradycyjne dania to znakomita alternatywa dla pracochłonnych potraw, dzięki... Czytaj więcej »

  • Jak powstaje żółty ser?

    Piątek, 02 grudnia 2011

    Zapiekanka, pizza, a może po prostu niezastąpiona kanapka? Co łączy te wszystkie dania? Otóż, żadnego z nich nie można sobie wyobrazić bez dodatku żółtego sera. Ten charakterystyczny przysmak ma rzesze miłośników na całym świecie. Według danych z 2005 roku, w samej Polsce sprzedaje się go rocznie około 63 tys. ton. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiśmy się, jak powstaje?... Czytaj więcej »

  • Ponad połowa Polaków przyznaje, że bierze udział przynajmniej w jednym programie lojalnościowym lub posiada kartę stałego klienta. Jednocześnie tylko cztery z ponad 100 programów lojalnościowych funkcjonujących na polskim rynku są identyfikowane przez więcej niż 10% Polaków uczestniczących w programach. Z programów lojalnościowych korzystają znacznie częściej osoby o... Czytaj więcej »

  • Pomimo tego, że od kilku lat media, dietetycy i organizacje zdrowotne zajmują się promocją ryb jako jednego z najwartościowszych pokarmów, to ich spożycie w naszym kraju nie rośnie. Z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wynika, że konsumpcja ryb i przetworów rybnych w polskich gospodarstwach domowych w pierwszym półroczu 2011... Czytaj więcej »

  • Coraz chłodniejsze dni, zimne wieczory i deszczowa aura sprawiają, że częściej niż w innych porach roku pijemy herbatę z miodem, mając nadzieję, że uchroni nas przed przeziębieniem. Co takiego kryje w sobie i dlaczego warto sięgać po ten niezwykły napój nie tylko jesienią? Czytaj więcej »

  • Czy flaczki znikną z polskiego rynku?

    Poniedziałek, 28 listopada 2011

    W każdym roku przed świętami obserwujemy wzrost cen wołowiny, w tym przede wszystkim flaków. Jednak takiej zwyżki jak obecnie dawno nie odnotowano. Od początku roku ceny flaków wzrosły o ponad 60% i dzisiaj osiągają wartość 10 zł za kg. Czytaj więcej »

  • Sklepów jest nadal za mało!

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    Janusz Korwin-Mikke – Prezes „Nowej Prawicy” i czołowa postać ruchu wolnościowego. Filozof i matematyk. Zapalony brydżysta. Ojciec sześciorga dzieci i dziadek ośmiorga wnuków. Dzisiaj opowiada naszym Czytelnikom o świątecznych zakupach, ulubionych potrawach i zabawnej historii w sklepie. Czytaj więcej »

  • Nowy Fuso Canter już wkrótce na polskich drogach

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    W dniach 25-26 października w Ludwigsburgu (Niemcy) odbyła się – specjalnie dla polskich dziennikarzy – prezentacja najnowszej generacji Fuso Canter. Nowy Canter został całkowicie zmodernizowany zarówno technicznie, jak i pod względem wyglądu zewnętrznego. W wewnętrznej terminologii producenta, ten światowy przebój Daimler Trucks został opatrzony symbolem TF. Czytaj więcej »

  • Firma z wieloletnią historią

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    O strategii działalności handlowej, idealnych herbatach na zimę i wyjątkowości produktów TEEKANNE opowiada Maciej Rymski, National Sales Manager z TEEKANNE Polska Czytaj więcej »

  • O nowościach w ofercie

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    Gellwe, produktach świątecznych i wsparciu sprzedaży w placówkach detalicznych z Pauliną Włodarską, Marketing Managerem w firmie FoodCare rozmawia Monika Dawiec Czytaj więcej »

  • Sposób na plamę

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    Święta, święta i po świętach.. niedługo tak powiedzą sobie gospodynie domowe, które zbierać będą sterty zaplamionych obrusów czy ubrań. Po świątecznych poczęstunkach pozostanie miłe wspomnienie, kilka dodatkowych kilogramów i naoczne ślady różnorodności i obfitości potraw w postaci rozmaitych plam. Z jednymi poradzą sobie odpowiednie proszki do prania, do innych... Czytaj więcej »

  • Zimno? Rozgrzej się!

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    Okres jesienno-zimowy to niewątpliwie trudny czas. Kapryśna pogoda, niskie temperatury, zimny wiatr i wilgoć często osłabiają nasz system odpornościowy, a co za tym idzie sprzyjają wszelkim przeziębieniom. To co jemy ma bardzo duży wpływ na to, jak przetrwamy zimę. Warto więc zadbać o ocieplenie wychłodzonego organizmu „od środka” spożywając rozgrzewające produkty. Czytaj więcej »

  • Herbaciane opowieści

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    Jedna z legend mówi, że prawie 3 000 lat p.n.e. chiński cesarz Schen-Nong, odpoczywając pod zielonym krzewem, przez przypadek odkrył napar o bardzo przyjemnym aromacie, wyśmienitym smaku i pozytywnie wpływający na przewód pokarmowy. Do czarki z gorącą wodą wpadło kilka liści nieznanego dotąd nikomu zioła. Cesarz zachwycony smakiem, zapachem i właściwościami naparu, którym... Czytaj więcej »

  • Do smarowania i nie tylko...

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    Delikatnie kremowa konsystencja, wyśmienity zapach i doskonały smak – to podstawowe cechy charakteryzujące idealne na kanapkę serki. Coraz to bogatsza oferta smakowa sprawia, że w większości sklepów spożywczych jest po kilka rodzajów serków do smarowania z różnych marek. Czytaj więcej »

  • Wędliny na świątecznym stole

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    Luksusowe, trochę droższe, z segmentu Premium – tak w skrócie można opisać wędliny, które powinny zagościć w sklepowych lodówkach na święta. Czytaj więcej »

  • Słodka półka

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    W okresie świąteczno-noworocznym klienci wśród słodyczy wybierają najczęściej produkty droższe, głównie czekolady i bombonierki, a także słodkości w ozdobnych opakowaniach Czytaj więcej »

  • Detalisty świąteczny obowiązek

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    W branży spożywczej – i nie tylko – okres przedświąteczny zwykło się określać mianem „żniw” dla sprzedawców. Zazwyczaj trzeba było mieć na uwadze listopadowo – grudniową gorączkę zakupów, kiedy to potrzeby konsumenckie sięgały zenitu. Czy podobnie będzie także w tym roku? W jaki sposób przygotować się do tych wyjątkowych dni, z jakich metod korzystają kupcy?... Czytaj więcej »

  • Dynamiczny rozwój

    Poniedziałek, 21 listopada 2011

    20 supermarketów Gama do końca roku, a przyszły rok zamknięty liczbą 100 placówek. Do tego nowe spółdzielnie w projekcie. Dedykowana spółdzielniom Społem spółka Partnerski Serwis Detaliczny z Grupy Emperia świętuje właśnie trzecie urodziny. O podsumowanie tego okresu i plany na przyszłość zapytaliśmy Małgorzatę Więch, Członka Zarządu PSD Czytaj więcej »

więcej artykułów