Kategorie produktów

  • Repelenty na wiosnę

    Wtorek, 07 kwietnia 2020

    Zbliżają się ciepłe wiosenne dni, a później gorące lato. To czas, który dla większości owadów jest okresem lęgowym. Komary, meszki, pszczoły, osy i szerszenie mogą być nie tylko dokuczliwe, ale i niebezpieczne. Jak się przed nimi bronić? Co zrobić, by ukąszenia były mniej bolesne czy swędzące? Sprawdzamy jakie repelenty i produkty uśmierzające ból są dostępne na rynku. Czytaj więcej »

  • Słodkie słoiki

    Wtorek, 07 kwietnia 2020

    Cukry – zwykłe i żelujące, fixy, słodkie przyprawy – to niezbędnik każdej gospodyni, która samodzielnie przygotowuje domowe przetwory. Jak wygląda obecna oferta i sprzedaż wspomnianych produktów w „owocowym sezonie”? Czytaj więcej »

  • Nie tylko najmłodsi patrzą z ciekawością na pełne słodkości sklepowe półki. Na odrobinę słodyczy pozwala sobie również większość dorosłych. Żelki, cukierki, lizaki, ciastka, draże, gumy, pianki – ilość kolorów, smaków i wariantów może przyprawić o słodki zawrót głowy. Po jakie produkty najczęściej sięgają Polacy? Czytaj więcej »

  • Lekko i zdrowo

    Wtorek, 07 kwietnia 2020

    Wiosna to idealny czas na to, aby zamienić żywieniowe nawyki na lepsze. Konsumenci będą szukać zdrowej żywności, produktów nieprzetworzonych, pozbawionych niepotrzebnych substancji, o czystym składzie. Portfolio producentów stale rośnie – na co warto zwrócić szczególną uwagę? Czytaj więcej »

  • Trendy w kategorii alkoholi

    Wtorek, 07 kwietnia 2020

    Nadchodzi lato, a wraz z nim coraz cieplejsze dni, co przełoży się na zwiększoną rotację wielu kategorii produktowych. Alkohol jest jedną z nich. Pod tym pojęciem kryje się szereg trunków różnego rodzaju – piwa, wina, wódki, whisky, giny… Klasyczne warianty znane są wszystkim, jednak jak wygląda oferta alkoholi smakowych? Czytaj więcej »

  • Lodowe smaki lata

    Wtorek, 07 kwietnia 2020

    Sprawdzone, ulubione, tradycyjne – takie lody Polacy wybierają najczęściej. Nie oznacza to jednak, że nie lubimy eksperymentować w poszukiwaniu nowych smaków. A tych na rynku jest coraz więcej… Czytaj więcej »

  • Przygotowania do grilla

    Wtorek, 07 kwietnia 2020

    Cisza, lenistwo i czas spędzony z rodziną – tak zapewne będzie wyglądał najbliższy sezon grillowy. Z pewnością przebiegnie on nieco spokojniej niż w latach ubiegłych. Jednak Polacy cenią i lubią tradycję grillowania, dlatego w tym czasie nie może zabraknąć w sklepach produktów kojarzących się z pierwszymi ciepłymi dniami i posiłkami spożywanymi na świeżym powietrzu. Czytaj więcej »

  • Świat na talerzu

    Czwartek, 12 marca 2020

    Grecja, Hiszpania, Tajlandia, Meksyk, Chiny, Nowa Zelandia… Co wielbiciele i poszukiwacze oryginalnych smaków mogą znaleźć w polskich sklepach? Z pewnością wiele produktów, z którymi smaki wymarzonych krajów będą jeszcze bliższe. Czytaj więcej »

  • Szybko, smacznie i wygodnie

    Czwartek, 12 marca 2020

    Zmiana stylu życia bardzo często pociąga za sobą zmianę stylu żywienia. Obecnie coraz rzadziej mamy czas na długie godziny spędzone w kuchni, przez co przyrządzanie posiłków od A do Z odbywa się w większości domów zazwyczaj od święta. Czytaj więcej »

  • Wafelek, batonik czy ciastko?

    Czwartek, 12 marca 2020

    Każdy z nas ma czasem ochotę na słodkie „małe co nieco”. Pojawia się jednak pytanie – co wybrać spośród tak wielkiej oferty? Słodkości różnią się nie tylko smakiem, ale i formą, konsystencją, składem. Co będzie modne i co powinno pojawić się na sklepowych półkach? Czytaj więcej »

  • Wege Polak

    Czwartek, 12 marca 2020

    W ostatnich latach coraz bardziej popularne stało się wykluczanie mięsa z codziennej diety. Takie działanie doprowadziło do powstania trendu wegetariańskiego, a w następstwie również wegańskiego, czyli odrzucającego wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego – nie tylko mięso. Czytaj więcej »

  • Podstawa to śniadanie

    Czwartek, 12 marca 2020

    Każdy chyba wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Płatki owsiane z suszonymi owocami, musli z jogurtem, pożywna kanapka, a może omlet z rozmaitymi dodatkami? Co lubimy jeść z samego rana? Najlepsze śniadaniowe inspiracje tylko u nas! Będzie smacznie, zdrowo i pożywnie! Czytaj więcej »

  • Nowości lodowe 2020

    Czwartek, 12 marca 2020

    Sklepowe zamrażarki są już gotowe na przyjęcie lodowych przysmaków. Na patyku, w kubeczku, rożku bądź w formie rolady czy w opakowaniu rodzinnym? Znajdzie się miejsce na wszystko. Wiosna i lato to czas zbierania plonów z lodowych przyjemności. Producenci przygotowali wiele nowości. Czytaj więcej »

  • Napoje i trunki na święta

    Czwartek, 12 marca 2020

    Co piją Polacy podczas Wielkanocy? Jakich napojów i alkoholi nie może w tym czasie zabraknąć na stołach? Sprawdzamy co wybierają klienci polskich sklepów, a co oferują producenci. Czytaj więcej »

  • Lada mięsno-wędliniarska

    Środa, 19 lutego 2020

    Czysta etykieta, naturalność, wyroby tradycyjne i regionalne – to jedne z ważniejszych trendów na mięsnym rynku. O preferencjach polskich konsumentów w poszczególnych kategoriach, a także o znaczeniu ekspozycji w ladzie mięsnej w placówce handlowej. Czytaj więcej »

  • Zdrowa żywność

    Środa, 19 lutego 2020

    Zdrowo, a także funkcjonalnie, ekologicznie i naturalnie, z oznaczeniem „bio” i czystą etykietą – tego poszukują Polacy. Coraz więcej osób chce prowadzić zdrowy tryb życia i dobrze się odżywiać. W odpowiedzi na trendy producenci żywności przygotowali szeroki asortyment, dostosowany do potrzeb i wymagań świadomego konsumenta. Czytaj więcej »

  • Tłuszcze na polskim rynku

    Środa, 19 lutego 2020

    Do pieczenia, smażenia czy smarowania – tłuszcze są niezbędne w kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jakiegokolwiek posiłku. Co więcej – pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Sprawdzamy jak wygląda polski rynek tłuszczów i co można znaleźć na sklepowych półkach. Czytaj więcej »

  • Przedświąteczne przygotowania

    Środa, 19 lutego 2020

    Wielkanoc najczęściej kojarzy się nam z kolorowymi pisankami, czekoladowymi zajączkami i świątecznym stołem uginającym się od aromatycznych potraw. Właśnie dlatego wiosna jest bardzo istotnym okresem w roku, o czym powinien pamiętać każdy detalista. Wkrótce klienci ruszą na świąteczne zakupy, dlatego już teraz warto przygotować sklepowe półki. Czytaj więcej »

  • Rynek nabiału

    Środa, 22 stycznia 2020

    Nabiał to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków kategorii spożywczych. Oferta producentów rozwija się nie tylko o produkty premium, ale zważając na obecne trendy – także o wyroby bez laktozy, niskotłuszczowe czy funkcjonalne. Czytaj więcej »

  • Orient po polsku

    Środa, 22 stycznia 2020

    Każdy, kto choć raz próbował tradycyjnej kuchni w innych krajach musi przyznać, że diametralnie różni się od tej serwowanej na naszych rodzimych stołach. Zaskakujące połączenia smaków, nietypowe składniki czy formy podania. Jak się okazuje Polacy bardzo lubią eksperymentować w kuchni i chętnie sięgają po inspiracje zza granicy. Czytaj więcej »

  • Karnawałowe szaleństwo

    Środa, 22 stycznia 2020

    Stare powiedzenie mówi „wszystko w swoim czasie”. W dzisiejszym świecie zdaje się, że ludzie zapomnieli o tym, że dawniej określone miesiące roku miały być poświęcone określonym czynnościom. Karnawał był właśnie tym okresem, gdzie najważniejsze były przyjemności i dogadzanie sobie. Czytaj więcej »

  • Święty Walenty nadchodzi

    Środa, 22 stycznia 2020

    Święto zakochanych tuż tuż! I chociaż miłość powinno się okazywać każdego dnia, to walentynki są obowiązkową do tego okazją, której przegapić nie wypada. A nic lepiej nie odda smaku miłości niż…. SŁODKOŚCI! Czytaj więcej »

  • Regionalne tradycje świąteczne

    Niedziela, 15 grudnia 2019

    Boże Narodzenie to bardzo ważny czas w roku, jednak każdy spędza go trochę inaczej. Choć wśród Polaków panuje przekonanie, że świąteczne tradycje i obyczaje wyglądają tak samo na terenie całego kraju, jest ono błędne. To co oczywiste dla Ślązaka może brzmieć enigmatycznie dla Podlasianina. Czytaj więcej »

  • Odrobina słodyczy

    Niedziela, 15 grudnia 2019

    Okres świąteczny to taki czas w roku, gdy pozwalamy sobie na rozsmakowanie się w łakociach. Czekolady, ciastka, żelki, karmelki… Nie sposób wymienić wszystkich a przecież na rynku wciąż pojawiają się nowości. Co najszybciej znika ze sklepowych półek i jakie będą trendy na nowy rok? Czytaj więcej »

  • Imprezowe menu

    Niedziela, 15 grudnia 2019

    Początek roku i okres karnawału to czas, który od zawsze kojarzy się z hucznym świętowaniem. Domówka w nielicznym gronie, wystawny bal, świętowanie na mieście czy w zimowym kurorcie? Niezależnie od miejsca i okazji pewne jest to, że na stole obok alkoholi pojawią się smakowite przekąski. Czytaj więcej »

  • Sylwestrowe i karnawałowe trunki

    Niedziela, 15 grudnia 2019

    Szampan to pierwsze skojarzenie na myśl o Sylwestrze. Na imprezie karnawałowej królują kolorowe drinki i czysta wódka. Nie zabraknie też zwolenników wina czy piwa. Opcji do wyboru jest niezwykle wiele, warto pamiętać o tym, że Polacy coraz częściej sięgają po alkohole z wyższej półki. Lubią eksperymentować ze smakami, tworząc rozmaite drinki, a Sylwester i karnawał są... Czytaj więcej »

  • Na rozgrzewkę – GRZANIEC!

    Wtorek, 26 listopada 2019

    Trudno wyobrazić sobie jesień i zimę bez wszelkiego rodzaju naparów i napojów rozgrzewających. Warto jednak uświadomić sobie, że grzaniec nie jedno ma imię. Herbata, kawa czy napar? Na bazie wina, piwa czy cydru? Z dodatkiem świeżych owoców, z korzeniem imbiru czy bez? Możliwości jest nieskończenie wiele! Czytaj więcej »

  • Ryba w świątecznym wydaniu

    Wtorek, 26 listopada 2019

    Wbrew ogólnie przyjętej opinii polska wieczerza wigilijna jest… jedną ze zdrowszych i mniej kalorycznych w Europie. Najpewniej dzieje się tak ponieważ w zgodzie ze staropolskim obyczajem na naszych stołach królują ryby. Karpie, śledzie ale również łososie, szczupaki i inne… W galarecie, w zupie, a może wędzone? Czytaj więcej »

  • Szybka oferta dla zabieganych

    Wtorek, 26 listopada 2019

    Żyjemy w niezwykle szybkich, dynamicznie zmieniających się czasach, a koniec roku to dla wielu nie tylko święta, ale i więcej pracy. Dlatego warto pamiętać o przygotowaniu odpowiedniej oferty dla osób, które nie mają możliwości przyrządzenia czasochłonnych potraw, takich jak pierogi czy domowe uszka. Czytaj więcej »

  • Słodka strona świąt – wypieki

    Wtorek, 26 listopada 2019

    Sernik, makowiec, piernik, keks czy strucla. Na każdym świątecznym stole pojawiają się wypieki, a ich wygląd czy dokładny skład zależy wyłącznie od naszej wyobraźni. Producenci półproduktów i dodatków do ciast w okresie przedświątecznym zawsze dbają o nowości i urozmaicone portfolio. Czytaj więcej »