Z rynku FMCG

Naturalne przeciwutleniacze w żywności

Wtorek, 24 maja 2016
Przeciwutleniacze, zwane również antyoksydantami są związkami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mogą one występować zarówno pod postacią witamin jak i składników mineralnych. Mogą być również elementem związków aktywnych, produkowanych przez rośliny. Przeciwutleniacze podzielić można na dwie grupy: naturalne i syntetyczne. Po jakiego rodzaju antyoksydanty powinniśmy sięgać, a których unikać?
Zaufać „Naturze”

Antyoksydanty są substancjami chroniącymi nas przed niekorzystnym skutkiem działania wolnych rodników, wytwarzanych w procesach metabolicznych przez nasz organizm. W żywności przeciwutleniacze występują naturalnie lub zostają wkomponowane w procesie produkcji. Na te ostatnie powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Jeśli rolę antyoksydantu pełni kwas askorbinowy – witamina C, nie musimy się obawiać. Gorzej jednak, kiedy w składzie naszego posiłku doszukamy się syntetyków, takich jak BHA, BHT lub estrów kwasu galusowego. Mogą one powodować alergie, negatywnie wpływać na pracę układu pokarmowego, zwiększać stężenie cholesterolu we krwi, a także zaburzać proces wchłaniania żelaza. Ponadto zamiast niwelować negatywne konsekwencje działania wolnych rodników, chemiczne przeciwutleniacze często przyczyniają się do ich powstawania i zwiększają ich aktywność.

Marka Nove, dbając o skład i jakość swoich produktów, bazuje jedynie na naturalnych składnikach, w tym przeciwutleniaczach pochodzących z warzyw i soków. Efektem takiego procesu produkcji jest nie tylko niepowtarzalny smak i aromat oferowanych wędlin i kiełbas, ale również bogaty w substancje odżywcze skład, któremu można zaufać. Linia produktów „Natura” marki Nove to najwyższej klasy wędliny nie zawierające glutenu, fosforanów, glutaminianu sodu, sztucznych konserwantów i przeciwutleniaczy.

Naturalne antyoksydanty są sprzymierzeńcami prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego warto sięgać po produkty, będące ich źródłem. Linia „Natura” marki Nove bez wątpienia będzie doskonałym wyborem w tej kwestii.

Produkty z linii Natura marki Nove:

Kiełbasa Krótka
Opakowanie: 270 g – w sprzedaży samoobsługowej
Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę
Cena brutto: od 20,50 – 24,90 zł/ kg

Szynka z tłuszczem
Dostępna luzem – ok. 1 kg
Cena brutto: ok. 29,00 – 38,00 zł/kg

Kiełbasa Długa
Opakowanie: 400 g – w sprzedaży samoobsługowej 8,99 zł/ szt.
Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę
Cena brutto: od 23,00 – 26,00 zł/ kg

Parówki
Masa netto: 240g  ( 4,99 zł/ szt.)
Opakowanie MAP ok 600g
Cena:  ok. 17,00- 22,00 zł/ kg

Schab
Masa netto: 1 kg
Opakowanie: 350 g; dostępny także luzem
Cena:
Schab w porcjach: ok. 39,90 zł/ kg
Schab luzem: ok. 37,00 – 39,00 zł/kg

Kiełbasa krakowska
Opakowanie: 280 g - w sprzedaży samoobsługowej  (8,99 – 9,99 zł/ szt.)
Dostępna także w ladzie tradycyjnej
Cena: od 34,00 – 39,00 zł/ kg



tagi: Nove , naturalne przeciwutleniacze , żywność , wędliny ,