Z rynku FMCG

  • Nieodłącznym elementem świątecznego menu są wypieki i potrawy z bakaliami. Kompot z suszu, makowce, orzechowce, sernik z rodzynkami czy keks z mieszanką bakalii. Trudno wyobrazić sobie bez nich Boże Narodzenie. Bakalie oprócz walorów smakowych i dekoracyjnych są zdrowe i pożywne. Jakie w tym roku cieszą się największą popularnością? Na co zwracać uwagę wybierając ten... Czytaj więcej »

  • Grupa Raben realizując projekt społeczny #RabenExpress „Transport jest potrzebny” zaprosiła do wspólnej podróży Rafała Gęburę z „7 metrów pod ziemią”. Projekt miał na celu pokazać w formie krótkiego reportażu działalność i potrzeby Banków Żywności, zwłaszcza w zakresie transportu żywności, oraz wesprzeć trwającą akcję Banków Żywności „Stoliczku, nakryj... Czytaj więcej »

  • Marka Goplana nawiązała współpracę z Teatrem Fabryka Marzeń. Przez najbliższy rok będzie sponsorować sztukę „Chcesz się bawić? Zadzwoń”. To pierwsza inicjatywa marki w sferze kultury. Premierowy pokaz spektaklu odbył się 17 grudnia w Warszawie. Czytaj więcej »

  • W najnowszym Plebiscycie Laur Konsumenta 2019 całe portfolio marki Vegeta zostało wyróżnione najwyższym, złotym godłem w kategorii przypraw. Wszystko to za sprawą wieloletniego zaufania klientów oraz niepowtarzalnej receptury produktów, która gwarantuje niepowtarzalny smak potraw. Czytaj więcej »

  • Naturalność jest w cenie

    Poniedziałek, 17 grudnia 2018

    Powrót do natury to trend, który coraz częściej gości w polskich domach. My Polacy lubimy dobrze zjeść, jednak podczas robienia zakupów, coraz częściej zwracamy uwagę na polskie pochodzenie produktów. - To właśnie dlatego nasze sery smażone stają się popularne nie tylko na Śląsku i Wielkopolsce, skąd wywodzi się tradycja ich wytwarzania, ale także w innych rejonach naszego... Czytaj więcej »

  • Sery to świąteczne „must have”

    Poniedziałek, 17 grudnia 2018

    Świąteczno-noworoczny okres to czas odwiedzin, także tych niespodziewanych. Co podać gościom, kiedy nagle wpadną z wizytą? – Idealną bazą do przygotowania błyskawicznych dań są nasze sery topione, które ze względu na dłuższy okres przydatności do spożycia mogą być przechowywane w lodówce nawet kilka tygodni – mówi Aneta Będkowska Marketing Manager w Sertop sp. z o.o... Czytaj więcej »

  • Przed nami cudowny czas Świąt Bożego Narodzenia, czas rodzinnych spotkań przy wspólnym stole. Nie może na nim zabraknąć dań z gęsiny. To polska tradycja, ale przede wszystkim zdrowa i wykwintna propozycja na świąteczny obiad. O tym, że cenimy jej walory coraz bardziej świadczy fakt, że statystyczny Polak je około 330 gramów gęsiny rocznie. To spory sukces. Czytaj więcej »

  • Krakus: Spędź Święta ze smakiem!

    Piątek, 14 grudnia 2018

    Choinka Krakusa to oprócz pięknych ozdób również najlepsze świąteczne produkty – barszcz, koncentrat barszczu, ogórki i chrzan. Marka Krakus przygotowała wyjątkowy świąteczny spot, który przedstawia radosną atmosferę, jaka panuje, gdy Święta spędza się smakowicie. Czytaj więcej »

  • Podróże są doskonałą inspiracją i potrafią zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych eksploratorów. Fotografia natomiast pozwala uchwycić te wyjątkowe momenty i przedstawić świat w sposób, w jaki widzi go autor. 12 grudnia, w Fortecy Kręgliccy odbyła się Gala Amundsen Photo Awards, podczas której wyłoniono autorów najlepszych fotografii w czterech wyjątkowych kategoriach.... Czytaj więcej »

  • Podobno, jak mówią słowa piosenki: „Miłość ci wszystko wybaczy”. Niestety, jak się okazuje, w życiu codziennym często mamy problem z wybaczeniem, a już na pewno z wypowiedzeniem słowa „przepraszam”. Zdarza się też, że przepraszamy w niewłaściwy sposób, sprawiając, że nasza skrucha jest źle odebrana. Jak zatem przepraszać, żeby przeprosić prawdziwie? Czytaj więcej »

  • Słodko-gorzki smak Turcji

    Wtorek, 11 grudnia 2018

    Różnorodna kulturowo i klimatycznie, dla jednych pełna sprzeczności, dla innych tworząca eklektyczną, acz spójną całość. Turcja – leżąca na pograniczu kontynentu europejskiego i azjatyckiego jest dla Polaków jednym z najpopularniejszych kierunków turystycznych i... handlowych. A próbując ją poznać natkniemy się na bardzo wiele „smaków”, od słodyczy w ich słynnych... Czytaj więcej »

  • Trudno sobie wyobrazić świąteczne potrawy bez bakalii. Dodają one wyjątkowego smaku, nie tylko słodkim wypiekom, ale i daniom wytrawnym. Co więcej, sprawiają, że posiłki zyskują na wartościach odżywczych oraz świetnie prezentują się na stołach. Marki KRESTO i BackMit oferują szeroki wybór produktów, dzięki którym Święta Bożego Narodzenia będą pyszne i aromatyczne. Czytaj więcej »

  • Trwa nabór projektów społecznych do Olimpiady Zwolnionych z Teorii, dotyczących problemu plastikowych odpadów w środowisku naturalnym, w ramach ogólnoświatowej kampanii Coca-Cola „Świat Bez Odpadów”. Celem projektów, przygotowywanych przez licealistów i studentów, jest zwiększenie świadomości na temat tego, w jaki sposób można ograniczyć, użyć ponownie lub poddać... Czytaj więcej »

  • Przemysław Szymański został zwycięzcą konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2018. Okazał się bezkonkurencyjny w kategorii „uroda / kosmetyki / higiena”. Czytaj więcej »

  • Dobiega końca druga edycja akcji społeczno-konsumenckiej „Serce Rośnie” organizowanej przez firmę Wawel. Jeszcze do końca grudnia, kupując słodycze marki oznaczone serduszkiem, Konsumenci mogą wesprzeć jedną z pięciu organizacji dobroczynnych biorących udział w programie. Co więcej – teraz każda złotówka z opakowań słodyczy Wawel jest mnożona podwójnie! Zwieńczeniem... Czytaj więcej »

  • Magiczne Święta 2018

    Wtorek, 11 grudnia 2018
  • Ponad dwa tysiące – tylu gości 8 i 9 grudnia odwiedziło fabrykę E. Wedel w Warszawie w ramach najbardziej czekoladowego weekendu w roku. Zwiedzający podczas spaceru specjalnym szlakiem wycieczkowym podpatrywali, jak powstają czekolady w tabliczkach, w gabinecie Jana Wedla poznali historię czekoladowego przedsiębiorstwa, a w galerii czekoladowych rzeźb spotkali się z Mistrzynią... Czytaj więcej »

  • Podczas prowadzonej w Polsce Świątecznej Zbiórki Żywności pod hasłem „Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół”, w dniach 30 listopada – 1 grudnia, Banki Żywności zebrały 740 ton jedzenia. Dzięki zaangażowaniu Polaków, wspierających zbiórkę, produkty te jeszcze przed świętami trafią do 360 tysięcy osób. Nie byłoby to możliwe gdyby nie wsparcie 55... Czytaj więcej »

  • Dla branży kurierskiej i e-commerce grudzień to najgorętszy okres w roku. Sezon zakupów przedświątecznych zaczął się już podczas wyprzedaży w Black Friday, kiedy zakupy zrobiło nawet 7 mln Polaków. Liczba nadawanych paczek rośnie nawet o 40 proc. w porównaniu do normalnych okresów w roku, a 80 proc. świątecznych zamówień zostaje złożonych w ostatnich dwóch tygodniach... Czytaj więcej »

  • Aromatyczny kompot z suszonych owoców, zapach domowego, pieczonego ciasta - strucli makowej, piernika czy keksu wypełnionego po brzegi bakaliami, do tego goździki, cynamon, prażone orzechy laskowe… Tak pachną magiczne święta Bożego Narodzenia! By cieszyć się wspólnie z bliskimi atmosferą świąt, delektować się wyjątkowym smakiem i aromatem bakaliowych specjałów, polecamy... Czytaj więcej »

  • Kaufland dba o zapewnienie szerokiego asortymentu produktów najwyższej jakości. Sieć nieustannie rozszerza swoją ofertę m.in. mięsa o produkty certyfikowane ze znakiem QAFP, które klienci mogą znaleźć na stoiskach samoobsługowych. Czytaj więcej »

  • Czekolada pod lupą

    Środa, 05 grudnia 2018

    Jak powstaje czekolada, skąd pochodzi i jak dotarła do Gdańska? – to główne tematy warsztatów pt. Czekolada pod lupą, odbywających się w centrum nauki Hevelianum w Gdańsku. W trakcie zajęć można zobaczyć owoce kakaowca, jego ziarna, poczuć smak miazgi kakaowej, a przede wszystkich własnoręcznie stworzyć czekoladowe pralinki. Warsztaty przygotowała Fabryka Czekolady... Czytaj więcej »

  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” przekazała dary na rzecz Mikołajkowej Zbiórki dla dzieci z Ukrainy. Paczki ze słodyczami zostaną następnie ofiarowane najbardziej potrzebującym polskim rodzinom żyjącym w Nowowołyńsku. Czytaj więcej »

  • Smaki zjednoczone z Ameryki!

    Wtorek, 04 grudnia 2018

    Branża śliwki kalifornijskiej wystartowała z piątą edycją programu marketingowego promującego ten owoc na polskim rynku. Jednocześnie California Prune Board dołączyła do inicjatywy „Ameryka od Kuchni”, koordynowanej przez Dział Rolny Ambasady USA w Warszawie. Czytaj więcej »

  • Carlsberg Polska realizuje działania z zakresu wolontariatu pracowniczego od wielu lat. Od 2014 r. jego głównym filarem jest program grantowy „InicJaTyWy”. Pracownicy aktywnie angażują się w różne akcje, głównie w miejscach, w których mieszkają i pracują. Razem z lokalnymi władzami i organizacjami społecznymi dbają o środowisko, odnawiają i porządkują miejsca... Czytaj więcej »

  • Narodowa Wystawa Rolnicza zakończona

    Wtorek, 04 grudnia 2018

    Kilkadziesiąt tysięcy odwiedzających, ponad 200 wystawców, trzy dni spotkań z historią teraźniejszością i przyszłością polskiego rolnictwa – tak w skrócie można opisać Narodową Wystawę Rolniczą odbywającą się od 30 listopada do 2 grudnia br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Jak podkreślał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, było... Czytaj więcej »

  • Znamy zwycięzcę Absolut Shake it Up 8!

    Poniedziałek, 03 grudnia 2018

    Zakończyła się ósma edycja najstarszego programu edukacyjnego dla barmanów – Absolut Shake it Up. W tym roku najlepsza okazała się Alicja Bączyk, barmanka z Krakowa. Zachwyciła jurorów nie tylko perfekcyjnie skomponowanym drinkiem, ale także idealnie wykorzystanymi zasadami tegorocznego tematu przewodniego konkursu – czyli, zrównoważonego rozwoju. Czytaj więcej »

  • Zostań słodkim Mikołajem

    Poniedziałek, 03 grudnia 2018

    Z każdym dniem zbliżają się Mikołajki, a to oznacza jedno – okazję do dzielenia się drobnymi podarunkami z najbliższymi. 6 grudnia w szczególności nie można zapomnieć o dzieciach. A co nasi milusińscy lubią najbardziej? Oczywiście, że słodycze. Czytaj więcej »

  • Światowej rangi polska sommelierka, Monika Bielka-Vescovi, ukończyła stage 1 Masters of Wine Instytut. To kolejne prestiżowe wyróżnienie potwierdzające kwalifikacje i zaangażowanie ekspertki w rozwój sztuki winiarskiej oraz kulinarnej. Monika Bielka-Vescovi od lat współpracuje z marką Kinga Pienińska, z którą wprowadziła pierwszą na rynku Kartę Wody. Czytaj więcej »

  • Kalendarz Hochland ma już swoją tradycję – wydawany jest od wielu lat, a autorami zdjęć są pracownicy firmy. Jednak kalendarz firmowy na rok 2019 zapowiada się wyjątkowo. Firma wraz z jego wydaniem rozpoczyna obchody Jubileuszu 25-lecia w Polsce. Czytaj więcej »