Z rynku FMCG

  • Ferie to czas rodzinnych wyjazdów i odpoczynku, połączonych zwykle z częściowym, domowym lenistwem. Okres ten warto wykorzystać nie tylko na zimowe sporty, ale także do nauki wspólnego gotowania i wyrobienia w dzieciach zdrowych nawyków żywieniowych. Do rodzinnych testów można wykorzystać na przykład serki topione, z pomocą których dzieci mogą przygotować samodzielnie kanapkę... Czytaj więcej »

  • Kultura stołowania się w barach szybkiej obsługi opanowała kraje Europy Środkowej i szacuje się, że rynek ten znacząco rozrośnie się w kolejnych latach. Mimo że sektor został zdominowany przez wielkich graczy – jak korporacja McDonald’s oraz marka Yum! – mniejsze punkty sprzedaży wciąż mają szansę na rozwój.* Miejsca, w których można zjeść burgera, wyrastają w tym... Czytaj więcej »

  • Codzienna dieta powinna bazować na zdrowych produktach, bogatych w składniki odżywcze w dobrze zbilansowanych proporcjach. Chcąc dokonywać dobrych wyborów, powinniśmy stawiać przede wszystkim na jakość. Czytaj więcej »

  • ZM Henryk Kania S.A. – jeden z liderów rynku mięsnego w Polsce – zostały partnerem finałowej gali XVII edycji Szlachetnej Paczki, która już 26 stycznia odbędzie się w ICE Kraków Congress Centre w Krakowie. Czytaj więcej »

  • Wartość rynku artykułów chemii gospodarczej szacowana jest na około 9 mld zł. Jak wynika z raportu PMR, do 2021 roku będzie on systematycznie rósł w tempie około 2 proc. rocznie. Wraz ze wzrostem sprzedaży produktów chemicznych zmieniają się też oczekiwania klientów wobec nich. Od prostych potrzeb przez pęd do perfekcji konsumenci doszli do momentu, w którym oczekują... Czytaj więcej »

  • Jeżeli dbamy o zdrowie to żywienie jest kluczem. Jedzenie jest naszym paliwem i ma nam służyć najlepiej jak to możliwe, a nie jedynie nas sycić. To zasada, której przestrzega Anna Lewandowska – sportsmenka, trenerka, motywatorka, specjalista do spraw żywienia oraz młoda mama. Ponieważ ta zasada jest bliska również marce wody Kinga Pienińska, współpraca producenta wody i... Czytaj więcej »

  • Carrefour od 2014 roku realizuje kampanię „Z miłości do Zdrowia”, która ma na celu m.in. zachęcenie klientów, partnerów biznesowych i pracowników sieci do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych. W ramach kampanii Carrefour przygotował specjalny katalog „Zdrowie na talerzu”. Klienci znajdą w nim nie tylko szeroką ofertę zdrowych produktów, ale także porady... Czytaj więcej »

  • Są ważnym źródłem wapnia, białka oraz witaminy B12. Istnieje ich wiele gatunków – dzieli się je np. ze względu na czas dojrzewania, proces produkcyjny, konsystencję czy rodzaj mleka. Sery, bo o nich mowa, od lat goszczą na stołach Polaków, zachwycając smakiem i różnorodnością. Jak będziemy spożywać sery w 2018 roku? Czytaj więcej »

  • Warsaw Food Expo 2018

    Poniedziałek, 15 stycznia 2018

    Przegląd ofert producentów i dystrybutorów żywności, a także degustacje, pokazy kulinarne, spotkania z najlepszymi kucharzami oraz kulinarne konkursy dla profesjonalistów i amatorów – takie będą Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2018, które odbędą się w dniach 24-26 maja 2018 roku w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo w warszawskim Nadarzynie. Czytaj więcej »

  • 7 sposobów na aktywne ferie

    Poniedziałek, 15 stycznia 2018

    Część dzieci właśnie rozpoczyna, a pozostałe już niedługo zaczną 2 tygodnie ferii. Do tego, by w tym czasie postawić na ich aktywny wypoczynek, zachęca również znany polski piłkarz – Kamil Grosicki. Sportowiec podkreśla, że ruch to nie tylko element konieczny do utrzymania dobrej formy fizycznej ale też szkoła wielu przydatnych umiejętności społecznych, a przede wszystkim... Czytaj więcej »

  • Powszechnie uważa się, że kryzysu nie da się przewidzieć, ale można się na niego przygotować. Każda firma niezależnie od doświadczenia, wypracowanej pozycji i osiąganych wyników może zostać dotknięta kryzysem. Wychodząc z tego założenia firma Hochland Polska wdrożyła z powodzeniem zasady postępowania w sytuacjach kryzysowych i co roku planuje dla swoich pracowników... Czytaj więcej »

  • Karnawał to czas beztroskiej zabawy i hucznych imprez. Nic dziwnego, że w tym okresie sklepy i hurtownie kładą duży nacisk na promocję napojów alkoholowych, bez których trudno sobie wyobrazić udane biesiadowanie. Firma FOCUS Research przeanalizowała gazetki handlowe polskich hiper- i supermarketów oraz handlu hurtowego, w tym sieci typu Cash&Carry, ukazujące się w okresie... Czytaj więcej »

  • Z nadziejami na przyszłość

    Czwartek, 11 stycznia 2018

    Mamy za sobą rok 2017. Rok szczególny także dla handlu detalicznego, ponieważ procesy jakie rozpoczęły się w okresie 12 minionych miesięcy mogą mieć długofalowe skutki właśnie dla detalu FMCG także w roku bieżącym i latach następnych. Czytaj więcej »

  • Jak co roku, także podczas 26. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, w lodziarnio-kawiarniach Grycan – lody od pokoleń dostępny będzie specjalny Deser z Sercem. Całkowity dochód z jego sprzedaży zostanie przeznaczony na WOŚP. Czytaj więcej »

  • 13 stycznia jest ważnym dniem dla Polskiej Wódki, która tak jak francuski koniak, czy szkocka whisky jest wpisana na listę chronionych oznaczeń geograficznych. Według badania dla Fundacji Polska Wódka, tylko 1/3 Polaków wie, że kolebką tego trunku jest nasz kraj*. W budowaniu narodowej dumy ma pomóc Muzeum Polskiej Wódki, które już za kilka miesięcy zostanie otwarte na... Czytaj więcej »

  • W 1868 roku Edmund McIlhenny zebrał pierwszy plon papryczek tabasco. To właśnie z nich przyrządził pikantny sos nadający smaku potrawom serwowanym rodzinie i znajomym. Stworzenie tego prostego sosu niepostrzeżenie przyczyniło się do zmiany zwyczajów kulinarnych na zawsze. Dziś, w 150 rocznicę tego wydarzenia, te same składniki, które znalazły się w pierwszym sosie TABASCO® -... Czytaj więcej »

  • Chipsy boczkowe, chipsy mięsne w dwóch smakach, jerky classic oraz mini kabanoski i mini paróweczki z sosem – to oferta mięsnych przekąsek od Henryka Kani, która wchodzi na sklepowe półki. Spółka szybko chce nią zdobywać rynkowe udziały. A narzędzie ma ku temu idealne, bo większości produktów z oferty przekąskowej Kani, nie ma w swoim portfolio żaden inny producent w Polsce... Czytaj więcej »

  • Po wnikliwej analizie opinii o firmie, podejścia do pracowników, ścieżek kariery, warunków pracy czy też możliwości rozwoju, decyzją Kapituły Konkursowej Grupa „Sokołów” S.A. otrzymała prestiżowy tytuł „Solidny Pracodawca Roku 2017”. Czytaj więcej »

  • Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP. Zebrane fundusze zostaną przekazane na wyposażenie oddziałów neonatologicznych. Czytaj więcej »

  • Rynek alkoholi jest dynamiczny, a zapotrzebowanie na wyroby regionalne, autentyczne i wysokiej jakości to jeden z najsilniejszych trendów rynku spożywczego w Polsce i Europie. Branża spirytusowa w Polsce jest istotnym elementem polskiej gospodarki a polska wódka jest jedyną polską marką globalną obecną na wszystkich rynkach całego świata. Rośnie sprzedaż wina, piwa regionalnego,... Czytaj więcej »

  • Polacy marnują miliony ton żywności

    Poniedziałek, 08 stycznia 2018

    W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln t żywności rocznie. Około 50% – marnotrawią konsumenci. Reszta przepada podczas produkcji, dystrybucji i transportu jedzenia. Tymczasem prawie 2 mln osób w naszym kraju potrzebuje codziennego wsparcia w postaci żywności. Jak można im pomóc? Czytaj więcej »

  • Sekret dobrego espresso tkwi w dobrej jakości mieszance ziaren, a także w odpowiednim sposobie parzenia. Zdaniem baristów wzorcową kawę powinno się parzyć około 28 sekund, jeżeli przyrządza się ją za krótko, dominującym smakiem jest kwaśny. Taka wersja to espresso ristretto, które jest przygotowywane krócej, żeby podkreślić właśnie kwaskowatą, cierpką nutę. Po 28... Czytaj więcej »

  • Okres 1000 pierwszych dni życia maluszka to najważniejszy czas jego rozwoju, który już nigdy nie będzie przebiegał tak intensywnie. W pierwszych latach życia rodzice mają duży wpływ na dojrzewanie młodego organizmu. Właśnie dlatego decyzje dotyczące diety dziecka powinny być podejmowane świadomie. Troska okazywana przez opiekunów w tym okresie, przejawiająca się m.in. w... Czytaj więcej »

  • Co kryje się w płynie nikotynowym i jakie substancje wchodzą w skład aerozolu, który zastępuje dym tytoniowy? Czy papierosy elektroniczne powodują zagrożenie biernym paleniem? Jeden z najwybitniejszych badaczy papierosów elektronicznych na świecie prof. Andrzej Sobczak w swojej książce rozprawia się z większością mitów, jakie narosły wokół papierosów elektronicznych. Czytaj więcej »

  • Od marca 2018 roku wejdzie w życie zakaz handlu w część niedziel w roku. Otwarcie większości sklepów dozwolone będzie tylko w dwie niedziele w miesiącu, o ile nie przypadną akurat w jedno ze świąt ustawowo wolnych od pracy. Zdaniem przewodniczącego Rady Izby Gospodarki Elektronicznej przeniesie to część obrotów do internetu i wpłynie na rozwój tego kanału dystrybucji. Czytaj więcej »

  • ZM Henryk Kania S.A. wygrały XLVIII konkurs "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" Jesień 2017 zdobywając puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Czytaj więcej »

  • Jeronimo Martins Polska, właściciel sieci Biedronka, podnosi wynagrodzenia pracowników zatrudnionych w sklepach oraz centrach dystrybucyjnych od stycznia 2018 r. Podwyżki wynoszą od 200 zł do 550 zł brutto w zależności od lokalizacji, stażu pracy i konkretnego stanowiska. To już czwarta podwyżka pensji w Biedronce w ciągu dwóch lat. JMP jest największym prywatnym pracodawcą w... Czytaj więcej »

  • Andrzej Duda, Robert Biedroń i Paweł Kukiz – co łączy tych trzech polityków? Jak wynika z badania przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Grupy Żywiec, to z nimi Polacy najchętniej wybraliby się na piwo. Po raz pierwszy w TOP 5 rankingu prowadzonego od trzech lat znalazła się kobieta i jest nią Kamila Gasiuk-Pihowicz. Czytaj więcej »

  • Kaufland od 50 lat w Europie

    Środa, 03 stycznia 2018

    W tym roku sieć Kaufland w całej Europie obchodzi swoje 50. urodziny. Firma od początku istnienia stawia na jakość i świeżość oferowanych produktów, dlatego to właśnie świeżość jest hasłem przewodnim tegorocznych obchodów. Oprócz świeżych owoców, warzyw i pieczywa to, co wyróżnia sieć Kaufland, to przede wszystkim świeże ryby, mięso, wędliny i sery, które są... Czytaj więcej »

  • Nadchodzi czas na apres ski z Aperolem!

    Środa, 03 stycznia 2018

    Jeżeli marzy Wam się zimowy urlop we włoskim stylu w tym roku wystarczy wyruszyć do Białki Tatrzańskiej, Zieleńca, albo Szczyrku. To właśnie w tych malowniczych, górskich miejscowościach będziecie mieli szansę rozpocząć przygodę z kulturą aperitivo. Czytaj więcej »