Z rynku FMCG

Doceń polskie w wielkanocnym koszyczku

Poniedziałek, 02 kwietnia 2012 Autor: Monika Dawiec,
Wszystkie artykuły spożywcze, z których komponujemy tradycyjną święconkę mają swoją symbolikę. Właśnie za sprawą swojego znaczenia niektóre produkty mają status nieodłącznego elementu Wielkanocy.
W wielkanocnym koszyczku powinny znaleźć się tradycyjne produkty. Pamiętając o zwyczajach warto postarać się również, aby pokarmy, które będziemy święcić były po prostu smaczne i dobrej jakości.

Tradycja zobowiązuje!

Chleb, symbolizujący Ciało Chrystusa, to podstawowy składnik wielkanocnego koszyczka.   Zazwyczaj święci się kilka kromek, które następnie stanowią bazę do uroczystego, niedzielnego śniadania. Sól jest z kolei metaforą trwałości, gdyż chroni żywność przed popsuciem. Soli przypisuje się również wiele innych znaczeń, uznawana jest m.in. za symbol przymierza między Bogiem a ludźmi.  Gorycz męki Pańskiej wyraża chrzan. W koszyczku nie może zabraknąć również baranka – symbolu ofiary Chrystusa. Ku uciesze najmłodszych, tradycyjne baranki z masła są coraz częściej zastępowane czekoladowymi zajączkami.

Wędliny, bez których większość Polaków nie wyobraża sobie wiosennego świętowania, wyrażają dobrobyt. Świętowanie nie obejdzie się również bez ciasta, najlepiej upieczonego samodzielnie. W polskiej tradycji dominują mazurki oraz drożdżowe baby.  Wreszcie jajka, jednoznacznie kojarzące się z Wielkanocą, symbolizujące nowe życie i Zmartwychwstanie.

Robimy zakupy!

Wielkanoc to, obok Bożego Narodzenia, czas szczególnie wzmożonego ruchu w sklepach. Nim wybierzemy się po świąteczne sprawunki warto sporządzić listę potrzebnych artykułów. W ten sposób będziemy mieli pewność, że nie zapomnimy o żadnym składniku wielkanocnych potraw. Co więcej, lista pomoże nam uniknąć zakupu przypadkowych towarów, które „wpadły nam w oko”.

Wiedza o tym co trzeba kupić to jedno. Drugą, równie ważną kwestią, jest zwracanie uwagi na jakość artykułów spożywczych. Ilekroć robimy zakupy powinniśmy przyjrzeć się produktowi i ocenić, czy jest on wart uwagi. Nie zawsze jednak o tym pamiętamy. W okresie przedświątecznym warto poświęcić chwilę i zwrócić szczególną uwagę na artykuły spożywcze, które chcemy kupić.  Przy podejmowaniu decyzji zakupowych wskazówką mogą być nagrody i wyróżnienia, jakie zdobył produkt.
 
Jednym z takich cennych wyróżnień jest certyfikat „Doceń polskie” przyznawany w ramach programu realizowanego pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marka Sawickiego.

Artykuły spożywcze biorące udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie" poddawane są dwuetapowej ocenie. Najpierw badany jest związek produktu z naszym krajem. Artykuły, które posiadają tzw. polski czynnik biorą udział w certyfikacji. W tym etapie pięcioosobowe grono niezależnych ekspertów ocenia produkty i przyznaje im punkty.

Loża Ekspertów bierze pod uwagę kilka aspektów - są to: smak i wygląd produktu oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny.  Produkty, którym eksperci przyznali wysokie noty otrzymują godło „Doceń polskie”. Ten znak to zatem konkretna informacja dla konsumenta – produkt został pozytywnie oceniony, warto więc  zwrócić na niego uwagę.

Ostatnią rzeczą o jakiej podczas zakupów winno się pamiętać jest ilość. Oceńmy realnie nasze potrzeby i możliwości i kupmy tyle jedzenia, ile rzeczywiście potrzebujemy. Postawmy w święta na jakość, a nie na ilość.

Lista zakupów – wybrane produkty z godłem „Doceń polskie”

Masło Extra Bocheńskie – produkowane ze śmietanki, bez dodatku sztucznych dodatków. Doskonałe do  wypieków, idealny surowiec do przygotowania baranka z masła.

Chrzan z żurawiną firmy Eterno – smakowite połączanie ostrego smaku chrzanu z lekko słodko-kwaśną żurawiną. Wyśmienity dodatek do mięs i sosów. Świetnie komponuje się z jajkami i białą kiełbasą.

Szynka z beczki – wyrób Zakładów Mięsnych Agro-Handel tworzony jest w oparciu o tradycyjną recepturę. Doskonała szynka na co dzień i od święta.

Majonez kętrzyński stołowy – produkowany na bazie oleju rzepakowego, nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków. Wyśmienity do jajek, sałatek i wędlin.

Margaryna Palma z Kruszwicy – margaryna uniwersalna – nadaje się do wypieku ciast, przygotowywania kremów i przyrządzania potraw.

Kiełbasa szlachecka z indyka, Zakłady Mięsne Bystry - kiełbasa parzona i wędzona letnim dymem, czemu zawdzięcza wyjątkową ciemnobrunatną barwę powierzchni oraz delikatny smak i aromat.

Makaron weselny z jaj przepiórczych firmy MAXPOL - produkowany z semoliny, mąki makaronowej oraz jaj przepiórczych. Wspaniały makaron na wyjątkowe okazje.

Polewa czekoladowa EMIX – pyszna dekoracja ciast, m.in. wielkanocnych mazurków. Można ją podgrzewać w kuchence mikrofalowej lub tradycyjnie, w gorącej wodzie.

tagi: Wielkanoc , Doceń polskie ,