Uwaga! Masełka smakowe, np. ze szczypiorkiem lub smażoną cebulą, to mieszanka tłuszczu mlekowego i roślinnego. Również nazwa „osełka”, tradycyjnie kojarzona z masłem, może okazać się myląca.
Odróżnienie masła oryginalnego od zafałszowanego jest trudne nawet przy wykorzystaniu najnowszych technik analitycznych, albowiem te same kwasy tłuszczowe – chociaż w innych proporcjach -występują w tłuszczu mlekowym i olejach roślinnych. Najbardziej wiarygodną metodą jest stwierdzenie obecności w produkcie innych form witaminy E niż alfa-tokoferol co świadczy o dodatku olejów lub margaryn.
Ani nazwa produktu, ani opakowanie nie gwarantuje, że nie jesteśmy oszukiwani. Również wyższa cena nie zapewnia nabycia prawdziwego masła. Zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami nazwa „masło extra” zastrzeżona jest wyłącznie do produktu oryginalnego. Mimo to, niektórzy nieuczciwi producenci pod tą nazwą sprzedają produkty masłopodobne.
Jedyna praktyczna rada przy zakupie: masło dobrze schłodzone nie jest plastyczne, jest wyraźnie twarde i nie poddaje się uciskowi palców – w odróżnieniu od mixów.
Warto wiedzieć, że również w serach dojrzewających coraz częściej stosowana jest substytucja tłuszczu mlekowego najtańszymi tłuszczami roślinnymi – z reguły olejem palmowym. Dlatego też, w trosce o własne zdrowie lepiej nie kupować serów o podejrzanie niskiej cenie.
Prof. dr hab. Grażyna Cichosz
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
tagi: masło ,
Według danych National Wine Agency of Georgia (LEPL) w ciągu...
Jak wynika z raportu UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupy...
Niezbędna jest budowa agroportów i rozwój połączeń...
66,6% dorosłych Polaków odczuwa przynajmniej jeden z...
Ministerstwo Sprawiedliwości planuje utworzenie e-Sądu...
W adaptacji wspierają rolników nowe technologie ...
Jak podaje ZUS, w ub.r. łączna liczba dni absencji chorobowej...