Kategorie produktów

Nie wszystko masło, co się tak nazywa...

Sobota, 20 stycznia 2007 HURT & DETAL - Nr 1 (11) / 2007
Smak kromki świeżego chleba ze śmietankowym masłem każdemu chyba przypomina o beztroskich latach dzieciństwa. Kiedyś wybór masła był prosty, teraz asortyment nawet w najmniejszym sklepie obejmuje przynajmniej kilkanaście pozycji. Nie każdy jednak konsument, a nawet sprzedawca wie, że nie każde masło jest masłem.

Co jest masłem, a co nie?

Do tej pory występowały 2 rodzaje masła: masło śmietankowe, które zawierało 73,5% tłuszczu oraz masło extra o zawartości tłuszczu 82,5%. Było to zgodne z Polską Normą.
Natomiast teraz obowiązują nas normy unijne, gdzie masłem możemy nazywać tylko ten produkt, który zawiera 82 % tłuszczu, natomiast wszystkie produkty zawierające mniej niż 82 % tłuszczu - wg norm unijnych - to "Tłuszcze mleczne do smarowania" - informuje Agnieszka Lenart, specjalista ds. marketingu SM Biomlek. Dla zwykłego konsumenta - jeśli chce kupić prawdziwe masło - ważne jest, aby na opakowaniu był napis "Masło Extra" (oba słowa są ważne i to w takiej kolejności) oraz zawartość tłuszczu 82%. Oznacza to, że możemy być prawie pewni, że jest to produkt w skład którego wchodzą tylko tłuszcze zwierzęce i nie mamy do czynienia z produktem z domieszką olejów roślinnych.
Wszelkie produkty o nazwie "Extra ......" albo tego typu są tylko z nazwy podobne do prawdziwego masła.
Prawdziwe masło wzięte prosto z lady chłodniczej nigdy nie będzie "plastyczne'. Nie będzie ugniatać się pod palcami. Wręcz przeciwnie, będzie twarde. A po rozwinięciu z opakowania będzie kruszyć się na nożu. Wystarczy poczekać kilka minut i nie będzie problemów z rozsmarowaniem go na chlebie.
Prawdziwe masło ma poza tym bardzo wyraźny śmietankowy zapach. Jest barwy lekko słomkowej a w okresie zimowym jest prawie białe - dodaje Agnieszka Lenart.

Podobnie uważa Wojciech Rodek, dyrektor ds. handlu i marketingu SM "Maćkowy", który podkreśla, że bogaty rynek masła jak i produktów mlecznych do smarowania pieczywa, niejednokrotnie dezorientuje konsumentów, zatem  warto uważniej zwrócić uwagę co jest napisane na opakowaniu.

Dlaczego spożywanie masła jest tak ważne?

„Prawdziwe” masło jest produktem bez domieszek tłuszczów roślinnych. Powinniśmy je spożywać ponieważ uznawane jest za najszlachetniejszy tłuszcz zwierzęcy. Taki naturalny produkt powstaje w najprostszym procesie ubijania i zachowuje wszystko, co w mleku najcenniejsze. Lekkostrawne tłuszcze, białka, sole mineralne oraz witaminy A, D, E, F, K rozpuszczalne w tłuszczach odgrywają ważną rolę w żywieniu dostarczając organizmowi energii.
Masło dostarczając łatwostrawnego tłuszczu mlecznego o właściwościach przeciwutleniających między innymi nawilża skórę, regeneruje nabłonek przewodu pokarmowego i sprzyja rozwojowi dobrej flory bakteryjnej. Ze względu na zawartość witaminy A masło jest też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Powinno być niezastąpione w diecie dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących. Wadą masła jest duża twardość w niskich temperaturach, co utrudnia rozsmarowywanie na pieczywie. Ale jeżeli będzie przechowywane w lodówce na dolnej półce, zawsze będzie się idealnie smarowało. Niestety „prawdziwe” masło jest droższe od oferowanych na naszym rynku różnego rodzaju mixów przeznaczonych m.in. do smarowania pieczywa.

tagi: masło , ,