Kategorie produktów

Polagra Food 2006 - Podsumowanie

Wtorek, 10 października 2006 HURT & DETAL - Nr 6 (8) / 2006
W Międzynarodowych Targach Przemysłu Spożywczego Polagra-Food, które odbyły się w dniach 16-20.09.2006 roku wzięło udział 1300 wystawców z Polski i z 37 krajów świata, którzy swoją ekspozycją zajęli blisko 30 tysięcy m. kw. powierzchni. Po raz kolejny Polagra-Food okazała się największymi targami branży spożywczej w Europie Środkowej i Wschodniej. Równolegle do targów Polagra-Food odbywał się - po raz drugi w formule samodzielnej specjalistycznej imprezy - Poznański Salon Dodatków do Żywności.

Dzięki przeprowadzonej (na taką skalę po raz pierwszy w kraju) rejestracji zwiedzających wiadomo, że większość z 42 tysięcy odwiedzających targi (z Polski i z 39 krajów świata) to publiczność wysoce specjalistyczna – przedstawiciele producentów, przetwórców, handlu a także naukowcy i ludzie zawodowo zajmujący się problemami branży spożywczej.

Komunikację zwiedzających z wystawcami ułatwiał konsekwentny podział targowej ekspozycji na cztery specjalistyczne salony: Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego, dla Gastronomii, Wyrobów Spożywczych i Napojów oraz Salon Franchisingu i Wyposażenia Sklepów.

Polagra-Food okazała się świetną okazją do międzynarodowych spotkań. W 15 Pawilonach Narodowych swoją ofertę zaprezentowały firmy z Brazylii, Czech, Danii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Litwy, Niemiec, Słowacji, Sri Lanki i Włoch.

Wystawcy Polagry-Food reprezentowali łącznie 37 krajów: Argentynę, Austrię, Belgię, Białoruś, Brazylię, Chile, Chiny, Czechy, Danię, Ekwador, Grecję, Gruzję, Hiszpanię, Holandię, Indie, Indonezję, Islandię, Koreę Południową, Litwę, Macedonię, Niemcy, Norwegię, Pakistan, Rosję, Rumunię, Słowację, Sri Lankę, Szwajcarię, Turcję, Ukrainę, USA, Węgry, Wielką Brytanię, Włochy i Polskę.

Targi to także nagrody – te najważniejsze i najbardziej cenione nie tylko w Polsce to Złote Medale przyznawane za nowoczesność i innowacyjność oraz wysoką jakość prezentowanych na targach produktów. O tym, że polski przemysł spożywczy trzyma się dobrze może świadczyć chociażby to, że Kapituła Konkursowa przyznała w tym roku 7 Złotych medali w kategorii Maszyny i urządzenia i 25
w kategorii produkty spożywcze. Wyróżnienie Złotymi Medalami Międzynarodowych Targów Poznańskich jest nie tylko potwierdzeniem wysokiej jakości produktów, ale także podnoszą jego znaczenie na polskim i europejskim rynku.

Wystawcy Poznańskiego Salonu Dodatków do Żywności rywalizowali o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla „Najlepszego Dodatku Przyjaznego Konsumentom”.

W czasie Polagry-Food wręczono także wiele innych nagród i wyróżnień. Te najbardziej cenione zarówno wśród producentów, jak i konsumentów to – Poznaj Dobrą Żywność, Lider jakości Żywności czy Mister i Junior Eksportu.

Polagra-Food, jako największe w Polsce profesjonalne spotkanie producentów i handlowców została uznana za najlepsze miejsce do wręczania różnych nagród branżowych: Top Innowacje, Złote Grona, Kapelusz Merkurego, Hit Publiczności, Orły Biznesu – to tylko niektóre z nich.

Targi to nie tylko ekspozycja i rozmowy biznesowe oraz negocjowanie kontraktów. To także okazja do podnoszenia swojej wiedzy i wymiany doświadczeń. W czasie Polagry-Food odbyło się kilkadziesiąt seminariów, konferencji i wykładów adresowanych do różnych sektorów branży spożywczej – piekarstwa, cukiernictwa, rzeźnictwa i wędliniarstwa oraz branży mięsnej, przetwórstwa owocowo-warzywnego, przetwórstwa zbóż, gastronomii oraz handlu. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że wiele z targowych wydarzeń i konferencji poświęcona była jakości produkowanej i sprzedawanej w naszym kraju żywności. To w czasie Polagry-Food zostało ogłoszone powołanie Instytutu Jakości Żywności – nowej instytucji, której zadaniem będzie wspieranie i promocja dobrych polskich produktów spożywczych. Także tu została zainaugurowana kolejna społeczna kampania promocyjna „Kupując polskie produkty – dajesz pracę”.

Dwa dni dedykowane zostały handlowi. W czasie specjalnej konferencji naukowcy i handlowcy zastanawiali się nad rolą kreatywności i profesjonalizmu w handlu, a na specjalistycznych warsztatach uczyli się jak napisać dobry biznesplan, poznawali prawne aspekty wmów najmu lokali oraz tajniki nowoczesnej i atrakcyjnej aranżacji wnętrza. Treningi kreatywności poświęcone były innowacjom w handlu, byciu liderem a także typom pracowników, stanowiskom pracy i systemom motywacyjnym.
W czasie Polagry-Food połączonymi siłami piekarzy i cukierników z całego kraju ustanowiono dwa Rekordy Guinnessa - na największą i na najcięższą Kremówkę Papieską. Ta przygotowana na targach miała 1,47 m szerokości i 14,85 m długości i ważyła 814,449 kg. (TP)

Szczegółowe informacje: www.polagra-food.pl

tagi: polagra food , poznań , targi ,