Jest pierwszym polski piwem, które otrzymało od ministra rolnictwa znak “Poznaj Zdrową Żywność”. Drugie to pochodzące również z browaru Amber piwo Żywe. Produkowane naturalną metodą bez pasteryzacji i konserwantów, jako jedyne polskie piwo posiada rekomendację międzynarodowej organizacji Slow Food. Browar kieruje swoją ofertę do konsumentów poszukujących smaku prawdziwego piwa produkowanego na bazie najwyższej jakości składników, bez dodatku ulepszaczy.
Amber jest członkiem-założycielem Pomorskiego Klubu Dobrej Marki - inicjatywy producentów zainteresowanych promocją najlepszych wyro-bów z regionu i samego regionu.
GAB
Jest małym browarem regionalnym, skupiającym się na rynkach lokalnych. W swojej ofercie ma trzy gatunki piw jasnych pełnych – Jubilata, Złote i Super Mocne. Gab nie współpracuje z marketami, dlatego jego wyroby można kupić tylko w handlu tradycyjnym. Stara się przyciągnąć klientów atrakcyjnymi cenami i piwami niszowymi warzonymi według tradycyjnych technologii. Konsekwentnie buduje markę i utrzymuje wizerunek browaru regionalnego. W najbliższych miesiącach zamierza wprowadzić na rynek nową skrzynkę i butelkę zwrotną typu amber o pojemności 500 ml. Zostanie zmieniony kształt etykietek i ich szata graficzna, co w połączeniu z wysoką jakością piwa pozwoli na konkurowanie z produktami z najwyższej półki. Planowana jest też produkcja ekskluzywnego piwa ciemnego w butelce bezzwrotnej. Będzie to piwo górnej fermentacji typu stout (najbardziej znane światowe marki stouta to m.in. guinness, kilkenny) od dawna oczekiwane przez znawców i smakoszy piwa.
JURAND
Produkuje piwa będące uznanymi markami regionalnymi, takie jak Jurand Premium i Jurand Mocne. Trzy lata temu przyjął strategię „pierwszego polskiego browaru specjalności”. Zakłada ona produkcję lepiej sprzedających się piw niszowych - innych niż jasne.
W ten sposób na rynku pojawił się Koźlak, Dublin, smakowy Dribler (pomarańczowy, cytrynowy i malinowy), imbirowe Zingi, pszeniczny Faustus i Heban – piwo o niepowtarzalnej, głębokiej barwie, którą zawdzięcza zastosowaniu słodu monachijskiego. Browar stawia na jakość. Piwo jest warzone tradycyjną metodą (w otwartch kadziach), co gwarantuje jego doskonały smak i aromat. Rok 2005 był zdominowany przez trzech liderów branży, ale Jurand również może się pochwalić kilkoma sukcesami. Piwo Heban wprowadzone na rynek w czerwcu 2005 roku zdążyło już zdobyć dwie prestiżowe nagrody, m.in. złoty medal podczas międzynarodowego konkursu „European Beer Star” w Norymberdze.
LESZEK – ŻNIN
Podobnie jak inne małe browary nie konkuruje bezpośrednio z dużymi producentami, którzy dysponują ogromnymi środkami finansowymi na promocję swoich wyrobów. Leszek-Żnin waży piwo w tradycyjny sposób, który zajmuje aż 8 tygodni i gwarantuje wysokie walory smakowe piwa. Najważniejsze i najbardziej znane marki to Leszek, Pałuckie kierowane na rynek Bydgoszczy i okolic oraz Leszek Mocny - produkt o dłuższym czasie leżakowania. Dystrybucja opiera się głównie na bezpośredniej dostawie do klientów - barów i sklepów. Browar współpracuje też z hurtowniami z okolic Łodzi.
tagi: browary regionalne , piwo ,
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...