Kategorie produktów

Sięgając po zdrowie

Poniedziałek, 14 marca 2016 Autor: Monika Dawiec, HURT & DETAL Nr 03/121. Marzec 2016
Coraz więcej Polaków świadomie wybiera zdrowy tryb życia. I takich też produktów poszukują na sklepowych półkach. Otręby owsiane, nasiona słonecznika czy pestki dyni to asortyment obowiązkowy już w każdym sklepie spożywczym. Ale czy wszędzie jest miejsce na jagody goji czy siemię lniane?
Polacy czytają etykiety! Przeglądając sklepowe półki i decydując jaki produkt trafi do koszyka zakupowego zwracamy uwagę już nie tylko na datę przydatności do spożycia. Składniki, smak, kraj pochodzenia, producent czy certyfikaty – to jedne z ważniejszych elementów decydujących o zakupie zdrowej żywności.

Super żywność

Wiele składników diety poza wartościami odżywczymi wykazuje również dodatkowe właściwości. Super żywność to jak przyznają dietetycy – medycyna przyszłości. Charakteryzuje się dużą zawartością cennych dla organizmu składników, powinna być naturalnym źródłem minerałów, witamin, dobrych tłuszczy, aminokwasów czy błonnika. Dzięki tym właściwościom produkty mają korzystny wpływ na organizm, zdrowie, samopoczucie oraz wygląd.

Olej kokosowy, jagody goji, amarantus, komosa ryżowa czy awokado – to jedne z wielu produktów, które możemy zaliczyć do super żywności. Znani dietetycy i eksperci żywieniowi wymieniają także brokuły, czerwoną paprykę, jarmuż, jabłka czy produkty razowe, borówki, orzechy brazylijskie, siemię lniane, soczewicę.

Należy pamiętać, że lista produktów zaliczanych do tak zwanej super żywności to nie to samo co codzienne menu. Dieta powinna być zróżnicowana, tak aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zdrowe produkty na zdrowych półkach

Na szczęście w coraz większej ilości sklepów spożywczych znajdziemy wiele produktów, które możemy zaliczyć do kategorii zdrowych. W Samie „Pod Różami” w Jedlni-Letnisko znajdują się dwa osobne regały, gdzie skupione są produkty eko, bio i inne. „Tego typu asortyment wprowadziłam do sklepu jakiś czas temu. Przyznam szczerze, że zrobiłam to na próbę. Czasem bowiem pojawiały się zapytania od klientów o produkty takie jak na przykład mąka z kasztanowca czy olej kokosowy. Zaczęliśmy od jednego regału, teraz są dwa i myślę, że na tym nie poprzestaniemy” – mówi Agnieszka Siczek, Kierownik sklepu.

Jak przyznaje Zastępca Kierownika – Edyta Molendowska – z obserwacji wynika, że klienci sklepu poświęcają na zakupy coraz więcej czasu. Czytają etykiety, skład produktu, więcej czasu spędzają przy półce. „Zdrowe odżywianie nie wynika dziś z mody, chociaż dobrze, że taka panuje. Konsumenci są bardziej świadomi niż kiedyś. Wiedzą jak zdrowo się odżywiać i po prostu to robią” – dodaje.

Co więc znajduje się na owych dwóch zdrowych regałach? Płatki orkiszowe i owsiane, soja, soczewica, mięta, napary ziołowe, herbaty oczyszczające, mąka żytnia z kasztanów, amarantus, olej kokosowy, syrop z agawy, naturalne soki – malinowy, czarny bez, z owocu granatu, woda brzozowa, rokitnik suszony, czystek, mleko sojowe, cukier trzcinowy, ciecierzyca. Oczywiście to tylko niektóre z dostępnych w sklepie zdrowych produktów. Poza dwoma regałami, na których mamy większość produktów Sante czy Bio Planet, w innych częściach sklepu na konkretnych działach kategorii produktowych dostępne są inne zdrowe produkty. I tak na przykład w lodówkach z nabiałem znajduje się kozi ser, w kategorii makaronów dostępne są pełnoziarniste, wśród ryżów spory wybór brązowych czy dzikich, w pobliżu przekąsek zbożowe batony, a na półce z herbatami yerba mate, zielone, białe i czerwone.

W sklepie znajduje się także bogate stoisko ze świeżymi warzywami i owocami, które jak dodaje pani Edyta – na bieżąco jest uzupełniane o ciekawe i egzotyczne odmiany.

„Myślimy o tym, aby powiększyć działy ze zdrową żywnością. Chciałyśmy wprowadzić więcej produktów bez laktozy czy bez glutenu” – dodaje.

„Niedawno rozpoczęliśmy współpracę z firmą, która ma w ofercie wyłącznie produkty ekologiczne. W ciągu dwóch tygodni z 60 produktów które zamówiliśmy – na półkach zostało niespełna 10. Taki odzew utwierdził mnie w pewności, że podjęłam dobrą decyzję” – opowiada z zadowoleniem pani Agnieszka. Klient przychodzi do Samu „Pod Różami”, bo wie, że kupi tu wszystko czego potrzebuje. Jest zadowolony z dużego wyboru.

Jak przyznają jednogłośnie pani Agnieszka i Jolanta – zdrowa żywność to kategoria z dużym potencjałem i perspektywami rozwoju. Zwłaszcza, że coraz więcej producentów poza standardową ofertą, wprowadzają właśnie produkty zdrowe.

Lekko i zdrowo na co dzień

Poza tzw. super żywnością oraz produktami ekologicznymi czy bio w wielu sklepach widoczna jest wśród klientów tendencja zakupowa do wybierania w pozostałych kategoriach produktowych również tego co zdrowe i zdrowsze. I tak z półki makaronowej coraz częściej znikają warianty pełnoziarniste, zamiast białego ryżu w koszyku zakupowym ląduje brązowy, podobnie w przypadku mąki – stawiamy na ryżową bądź gryczaną pełnoziarnistą. W związku z wiosenną porą, która również determinuje do zdrowego odżywiania się, kupowania produktów lekkich i oczyszczających – w ofercie sklepu nie może zabraknąć herbat funkcjonalnych i ziołowych, mieszanek sałatkowych, pełnych witamin soków czy ziaren słonecznika. W tym okresie większość konsumentów również przekąski zamienia na te zdrowsze. I wybiera pełnoziarniste batoniki z bakaliami, ciasteczka owsiane, jogurty, kefiry, itp.

Jemy lżej i zdrowiej, dlatego cieszy nas fakt, że coraz więcej produktów o właściwościach zdrowotnych pojawia się na sklepowych półkach w całej Polsce. Oby tak dalej!

Rynek zdrowej żywności rośnie i coraz rzadziej kojarzony jest z „luksusowymi” produktami, na które nie stać przeciętnego konsumenta. Zdrowe odżywianie się nie musi rujnować portfela.

Monika Dawiec

tagi: zdrowa żywność , sprzedaż , konsument ,