Z rynku FMCG

Przepisy DecoMorreno i Lubelli na Tłusty Czwartek

Czwartek, 04 lutego 2016
Klasyczne pączki są wszędzie. DecoMorreno i Lubella proponują nam inne rozwiązania!
Pączki intensywnie kakaowe

Pierwszy pomysł to przepis na wyjątkowe pączki o wyrazistym smaku kakao DecoMorreno. W Tłusty Czwartek z pewnością zachwycą każde podniebienie:

1_1.jpg


Składniki:
310 g mąki Lubella Puszysta Luksusowa
30 g kakao DecoMorreno
7 g drożdży suszonych
szczypta soli
125 ml mleka
2 łyżki cukru kryształu
50 g masła do ciasta + 50 g masła do dekoracji
1 łyżeczka cynamonu
100 g drobnego cukru do wypieków
Ilość porcji: 15 – 20 pączków
Czas: 1 h + 2 h wyrastania

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim 50 g masła oraz cukier. W misce mieszamy mąkę, kakao, sól oraz suszone drożdże. Do suchych składników dodajemy te mokre. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Możemy również użyć miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, ale na koniec wyrabiamy je jeszcze przez chwilę ręcznie, aby stało się ciepłe. Miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło, na około 1,5 h. 

Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto, wyrabiamy przez chwilę ręcznie i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy pączki za pomocą szklanki oraz małego kieliszka. Jeśli mamy foremki do wykrawania ciastek, również możemy ich użyć. Wykrojone pączki przekładamy na papier do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 45 min.

Gdy ciasto podrośnie, pieczemy w piekarniku w temp. 175 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu, gdy chwilę ostygną, maczamy je w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem.

Pączki z powodzeniem można też usmażyć jak klasyczne, zarówno w formie z dziurką, jak i bez. Po smażeniu za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego nadziewamy dowolnymi dodatkiem (dżem, budyń, powidła itp.).


Małe pączuszki z cukrem jałowcowym

Inspirację na Tłusty Czwartek proponuje też Lubella - małe pączuszki z cukrem jałowcowym to oryginalna przekąska i ciekawa alternatywa dla zwykłych pączków:

2.jpg


Składniki:
750 g mąki Lubella Puszysta Luksusowa
7 jajek
36g oleju
190 ml wody
15 g świeżych drożdży
5 g soli
45g cukru
1 laska wanilii (ziarenka)
skórka z 1 limonki
skórka z 1 cytryny
225 g masła (pokrojonego w kostkę)
cukier puder
kilka ziarenek jałowca
olej do smażenia w głębokim tłuszczu

Przygotowanie:
Do misy robota kuchennego wlewamy płynne składniki (jajka, olej woda), dodajemy do nich sól, cukier, skórkę z cytryny oraz limonki otartej tarką a także ziarenka z laski wanilii. Całość mieszamy. W robocie kuchennym zakładamy hak do ciasta i wsypujemy tam całą mąkę oraz pokruszone drożdże. Wyrabiamy 10 minut. Po tym czasie małymi kostkami wkładamy miękkie masło i miksujemy aż całość się połączy.

Pamiętajcie: wybierając do przygotowania ciasta produkty dobrej jakości, dedykowane do danego rodzaju wypieku, możemy być pewni, że ciasto będzie odpowiednio miękkie i puszyste. Lubella Mąka Puszysta, dzięki specjalnemu procesowi suszenia i pakowania, gwarantuje stałą i najwyższą jakość. A Lubella Mąka Puszysta Luksusowa, dzięki precyzyjnie dobranym i kontrolowanym parametrom, jest dedykowana do wypieku ciast drożdżowych i idealnie nadaje się do przygotowania pączków.

Przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i odstawiamy je do lodówki na godzinę, aby wyrosło.

W mikserze lub przy pomocy blendera miksujemy cukier puder z jałowcem  i przesiewamy go przez drobne sito, aby pozbyć się dużych kawałków jałowca.

Ciasto wyciskamy na głęboki olej porcjami wielkości kostki do gry i smażymy aż będą złote. Odcedzamy na papierze i oprószamy cukrem jałowcowym.



źródło: maspex.pl


tagi: Maspex , Lubella , DecoMorreno , przepisy , Tłusty Czwartek ,