Z rynku FMCG

Do pączków - cava zamiast kawy

Czwartek, 04 lutego 2016
W Tłusty Czwartek jemy pączki, faworki i donaty, a czarną kawę zamieniamy na tę z bąbelkami. Bo kiedy, jeśli nie w ostatnie dni karnawału!? Tym bardziej, że to bardzo udane połączenie.
Ambra rekomenduje i zachęca do wypróbowania.

Tradycyjne pączki z nadzieniem różanym

To najbardziej klasyczne pączki, po które zawsze w Tłusty Czwartek ustawiają się najdłuższe kolejki. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto i mnóstwo pysznego nadzienia o zapachu róż - warto czekać na ten wyjątkowy smak i celebrować chwilę. Dlatego zamiast małej czarnej, wybierz cavę z bąbelkami, która też jest odrobinę słodka i… różowa!  Chyba nikt nie ma wątpliwości, że to świetna para.
Ambra poleca: Cava Rosado Semi Seco, Hiszpania


Faworki lub inaczej chruściki

Są lekkie, kruche i można je podjadać między pączkami - dlatego są tak rozchwytywane. Chwyć i Ty za faworki i kieliszek prosecco, a przekonasz się, co znaczy lekkość ubrana w owoce, ożywcze bąbelki i słodki, fantastycznie chrupiący smak. 
Ambra poleca:Ponte Prosecco DOC Treviso, Włochy


W Ameryce donut, w Polsce oponka
A to po prostu pączek z dziurką! U nas najczęściej robiony z serem i posypywany cukrem pudrem, choć wariantów jest tyle, że trudno zliczyć. A w Australii np. podaje się je przecięte na pół jak bajgle na kanapkę i wypełnione lodami! Pączki - oponki znikają w błyskawicznym tempie, a ponieważ mają swój popularny odpowiednik w USA, proponujemy dodać im trochę amerykańskiego stylu butelką słodkiego muskatu z Kalifornii. Wino będzie świetnym towarzyszem polskich oponek z dodatkiem białego sera.
Ambra poleca: Ménage à Trois Moscato, USA



źródło: ambra.com.pl


tagi: Ambra , pączki , kawa , cava ,