Jesienna aura daje znać o sobie coraz bardziej. Spadek temperatury szczególnie zachęca do spożywania ciepłych napojów czy herbat, które odpowiednio przygotowane rozgrzeją nasz organizm i dostarczą cennych dla odporności witamin. Konsumenci chętnie używają syropów, które stanowią idealny dodatek do napojów o właściwościach rozgrzewających!
Rynek syropów wciąż się rozwija, pojawiają się nowe produkty i receptury, szczególnie klienci zwracają uwagę na produkty bardzo dobrej jakości, prozdrowotne jak również innowacyjne. Oczywiście syropy są spożywane przede wszystkim jako dodatek m.in. do wody, herbat czy też alkoholi.
Potentaci syropów na rynku
Według Mieszka Miazgi z Centrum Monitorowania Rynku, w tradycyjnych sklepach spożywczych kategoria syropów stanowi dopełnienie asortymentu, odpowiadając za jedynie ok. 0,1% całej wartości sprzedaży małoformatowych placówek handlu spożywczego do 300 mkw.
Jedną z głównych klasyfikacji CMR dotyczącej kategorii syropów jest kategoryzacja ze względu na rodzaj/typ opakowania, w skład której wchodzą: butelka szklana, butelka PET, torebka, słoik oraz pudełko. Syropy pakowane w butelki szklane odpowiadają za 97% udziałów wartościowych w sprzedaży kategorii syropów w małoformatowych sklepach do 300 mkw., reszta produktów posiada o wiele mniejsze znaczenie i stanowi jedynie uzupełnienie oferty. Spośród wszystkich gramatur klienci osiedlowych sklepów najczęściej sięgają po opakowania: 430 ml (ok. 40% wszystkich transakcji), 420 ml (ok. 30% wszystkich transakcji), 440 ml (ok. 13% wszystkich transakcji) oraz 500 ml (ok. 12% wszystkich transakcji).
Liderami sprzedaży kategorii syropów w małoformatowych sklepach do 300 mkw. są producenci Hoop, Herbapol Lublin i Agros-Nova. Jak wynika z danych CMR największe, wynoszące 36%, udziały wartościowe w sprzedaży posiada Hoop, na drugim miejscu z 33% udziałami znajduje się Herbapol Lublin, Agros-Nova zamyka listę TOP 3 producentów z 15% udziałami. Najpopularniejszymi markami, po które sięgają klienci są Paola, Owocowa Spiżarnia, Łowicz, które łącznie generują prawie 80% udziałów wolumenowych w sprzedaży małoformatowych sklepów do 300 mkw. Pięć najpopularniejszych produktów to: Paola Syrop Domowy (Hoop) o smaku malinowym 430 ml, Owocowa Spiżarnia (Herbapol Lublin) o smaku malinowym 420 ml, Łowicz Syrop Malinowy (Agros-Nova) o smaku malinowym 440 ml, Cymes (Victoria Cymes) o smaku malinowym 500 ml oraz Paola Syrop Domowy (Hoop) o smaku żurawinowym 430 ml, które generują prawie 50% udziałów wolumenowych całej kategorii syropów (CMR).
Dość nową propozycją w 2014 roku na rynku były markowe syropy firmy Excellence, która do tej pory specjalizowała się w produkcji syropów pod marką sieci handlowych. Firma obecnie oferuje syropy w metalowych opakowaniach o pojemności 700 ml, o smakach: Polska Malina, Afrykański Granat oraz Kubańskie Mojito. Producent zapewnia o wysokiej jakości produktów jak również poleca jako dodatek do herbaty, wody czy koktajlu. W ofercie Excellence znajdziemy również syrop z cząsteczkami owoców, które należą do produktów Premium.
Do herbaty i do piwa
W sklepie Iwony Milczarskiej syropy rotują na bieżąco każdego dnia. Jak informuje właścicielka jest to kategoria, która w każdym sezonie ma swoje zastosowanie. „Syropy są kupowane w moim sklepie przede wszystkim do piwa. Wykorzystanie w taki sposób jest zauważalne przez cały rok” – informuje pani Iwona. W koszykach zakupowych klientów sięgających po piwa najczęściej lądują syropy o smaku: malinowym bądź żurawinowym. Najlepiej rotujące piwa w kutnowskim sklepie to marki: Warka, Żubr, Dębowe, Żywiec, Kasztelan, Harnaś, Królewskie, Lech, EB, Carlsberg, Perła, klienci sięgają również po piwo Koźlak czy Pszeniczniak.
Jeśli chodzi o syropy to Paola oraz Łowicz są najlepiej rotującymi markami w sklepie Iwony Milczarskiej, i jak przyznaje produkty te głównie kupowane są ze względu na niewygórowaną cenę. „Dostępne są również syropy Herbapol oraz marka własna. Smaki, które królują w obecnym sezonie to przede wszystkim malina, żurawina i czarna porzeczka, zresztą te smaki bardzo dobrze rotują bez względu na porę roku. Latem natomiast zwłaszcza smaki orzeźwiające wprowadzane w tym okresie czyli pigwa, rabarbar, limonka, cytryna czy pomarańcza” – dodaje właścicielka.
Zastosowanie syropów w okresie letnim głównie wiąże się z rozcieńczaniem ich z wodą. Zimą natomiast syropy są używane w celu leczniczym przy przeziębieniach czy do wzmacniania odporności. „Smak żurawinowy jest bardzo modny jeśli chodzi o sprzedaż nie tylko syropów, ale również innych produktów z użyciem tej rośliny, np. żurawina suszona czy konserwowana, jako źródło wielu witamin. Smak malinowy natomiast głównie przy przeziębieniach do ciepłych napojów np. do herbaty” – opowiada detalistka. W koszykach zakupowych klientów wraz z syropem w okresie jesienno-zimowym często znajduje się również miód czy cytryna – kupowane w celach leczniczych.
Oprócz herbaty i dodatków takich jak cytryna, syrop czy miód jest wiele innych sposobów na rozgrzewający napój. Przyprawy takie jak imbir, cynamon, goździki bądź chili również posiadają rozgrzewające właściwości. Idealnym połączeniem ciepłego napoju i rozgrzewających dodatków jest grzane piwo. Większość osób sięga właśnie po taki napój na przeziębienie, który potrafi być również skuteczny jak ciepła herbata z cytryną. Do tego kropla syropu malinowego, a przeziębienie nam nie straszne!
Monika Kociubińska