Wiadomości

Ceny ryb też idą w górę

Czwartek, 19 czerwca 2008
Ogólny wzrost cen żywności objął także ryby. Najczęściej wykorzystywane przez polskich producentów gatunki ryb: dorsz, morszczuk, mintaj, tilapia, czarniak i panga są coraz droższe, a jednocześnie rośnie zapotrzebowanie na te surowce.

Producenci wyrobów rybnych borykają się ze skutkami zmniejszenia kontyngentów na połów wymienionych gatunków - w USA redukcja ta sięgnęła nawet 30% (dla mintaja). Ograniczenie nielegalnych połowów (IUU) na Morzu Barentsa i Morzu Bałtyckim zwiększyło presję cenową, a jednocześnie przełożyło się na wzrost cen surowca pochodzącego z rejonu północnoatlantyckiego. Zbyt niskie temperatury zimą zniszczyły sporą część hodowli tilapii w Chinach, a producenci tilapii z pozostałych regionów Chin nie są w stanie zapełnić powstałej luki, co już spowodowało 20% podwyżkę cen tej ryby.

 

Wzrosły ceny pokarmu dla ryb. Dodatkowo wielu dostawców wykorzystuje wzrost cen wymienionych gatunków ryb i traktuje go jako główny argument przemawiający za podwyżką cen swoich surowców.

 

Dlatego tez w najbliższym czasie polscy konsumenci muszą się spodziewać nowych, wyższych cen ryb i produktów rybnych.

tagi: Frosta ,