Składniki na 3-4 l garnek:
• woreczek ogórków kwaszonych Firma Bracia Urbanek
• 4 marchewki
• 1 seler
• 1 por
• 1 cebula
• 3 pietruszki
• 5 ziemniaków
• szczypiorek do dekoracji
• koperek
• sól wg uznania
• przyprawy: 10 ziaren pieprzu ziarnistego, 5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
• kawałek dowolnego mięsa np. królik, skrzydło z indyka itp.
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• ewentualnie Śmietana
Przygotowanie:
Do garnka z wodą wrzucamy mięso, obrane i umyte warzywa w całości(bez ziemniaków), kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy.
W czasie, kiedy zupa się gotuje, trzemy na tarce o drobnych oczkach kwaszone ogórki i przesmażamy je na patelni.
Po ok. 30 minutach gotowania wywar jest gotowy. Wyjmujemy z garnka warzywa. Marchewkę, i mięso kroimy i zostawiamy w zupie, resztę odstawiamy i zużywamy do innej potrawy np. sałatki warzywnej. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Do wywaru dodajemy przesmażone ogórki i całość gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy do smaku sól i koperek oraz oliwę z oliwek. Zaprawiamy śmietaną według uznania.
Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl
tagi: Bracia Urbanek , Urbanek , zupa ogórkowa ,
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
W I kw. 2025 r. stwierdzono 9,3 tys. przestępstw kradzieży w...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...