Czytelnia

Naturalna zupa ogórkowa

Poniedziałek, 03 czerwca 2013 Autor: Maja Święcka,
Zdrowa, smaczna i pożywna. Szybka w przygotowaniu. Z dodatkiem pysznych, naturalnie kwaszonych ogórków Firma Bracia Urbanek.

Składniki na 3-4 l garnek:

• woreczek ogórków kwaszonych Firma Bracia Urbanek
• 4 marchewki
• 1 seler
• 1 por
• 1 cebula
• 3 pietruszki
• 5 ziemniaków
• szczypiorek do dekoracji
• koperek
• sól wg uznania
• przyprawy: 10 ziaren pieprzu ziarnistego, 5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
• kawałek dowolnego mięsa np. królik, skrzydło z indyka itp.
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• ewentualnie Śmietana

Przygotowanie:

Do garnka z wodą wrzucamy mięso, obrane i umyte warzywa w całości(bez ziemniaków), kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy.

W czasie, kiedy zupa się gotuje, trzemy na tarce o drobnych oczkach kwaszone ogórki i przesmażamy je na patelni.

Po ok. 30 minutach gotowania wywar jest gotowy. Wyjmujemy z garnka warzywa. Marchewkę, i mięso kroimy i zostawiamy w zupie, resztę odstawiamy i zużywamy do innej potrawy np. sałatki warzywnej. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Do wywaru dodajemy przesmażone ogórki i całość gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy do smaku sól i koperek oraz oliwę z oliwek. Zaprawiamy śmietaną według uznania.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

 

tagi: Bracia Urbanek , Urbanek , zupa ogórkowa ,