Czytelnia

Polędwiczki z ogórkiem i papryką

Poniedziałek, 03 czerwca 2013 Autor: Maja Święcka,
Lekkie i zdrowe danie, idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Z dodatkiem grillowanego mięsa i ogórków Firma Bracia Urbanek.

Składniki dla 4 osób:

•  12 cm kawałek polędwiczki wieprzowej
• 4-8 sztuk ogórków kwaszonych lub konserwowych Firma Bracia Urbanek
• 1 papryka żółta i 1 czerwona
• 12 liści zielonej sałaty
• 6 plastrów żółtego sera
• Przyprawy: Sól, pieprz
• Koperek
• Oliwa z oliwek
• Kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie: 

Polędwicę kroimy na 1cm kawałki, każdy kawałek wkładamy do torebki plastikowej i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na tacce lub smażymy z obu stron na grillowej patelni. W tym czasie myjemy i suszymy sałatę i na każdy talerz kładziemy do 3 liście. Tuż obok układamy kilka pasków żółtej i czerwonej papryki oraz krążki kwaszonych lub konserwowych ogórków.

Kiedy polędwica będzie gotowa, na każdy kawałek kładziemy połowę  plastra żółtego sera i po kilku chwilach, kiedy ser nieco się stopi, zdejmujemy mięso z patelni. Polędwicę układamy na warstwie warzyw. Polewamy oliwą z oliwek, dekorujemy koperkiem i gotowe!

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

tagi: Bracia Urbanek , Urbanek , polędwiczki z ogórkiem i papryką ,