W trakcie zmiany pór roku, szczególnie w czasie przejściowym pomiędzy latem a jesienią, narzekamy na złe samopoczucie, przygnębienie i rozleniwienie. Takie uczucie tłumaczy się zwykle coraz krótszym dniem i dużymi skokami temperatury w ciągu doby. To również czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Nasz organizm po prostu potrzebuje ich więcej, a zimno i plucha jeszcze tylko wzmagają apetyt. Aby zadbać o swoje dobre zdrowie oraz samopoczucie pamiętajmy o kilku wskazówkach, które pozwolą nam w dobrej formie przetrwać jesień, niezależnie od aury za oknem.
Poskrom apetyt zdrowymi produktami
Jesienne samopoczucie i forma w znacznym stopniu zależą od dobranej diety. Odpowiednio dostosowany jadłospis pomoże uniknąć choroby i depresji, a tym samym wzmocni nasz układ odpornościowy. W tym okresie najistotniejszą rolę odgrywają warzywa i owoce będące źródłem witamin, które powinny stanowić część naszego codziennego menu. Należy po nie sięgać nie tylko dla samej przyjemności, ale również z rozsądku. Jesienią jadajmy zwłaszcza: winogrona, orzechy, jabłka, śliwki, brokuły, kapustę pekińską i maliny. Zapewnią one dostateczną dawkę witamin i wartości, m.in. witaminę C, beta-karotenu, kwasu foliowego, żelaza, potasu i cynku. Kwintesencją wielu z nich jest m.in. rosół, wywar warzywno-mięsny – zupa dobra na wszystko. Jesienią nasz organizm jest też bardziej narażony na infekcje wirusowe i bakteryjne, dlatego też powinniśmy szczególnie dbać o siebie w tym okresie. Zdrową, urozmaiconą dietę powinna uzupełniać nasza aktywność – ruch na świeżym powietrzu.
Zielenina z mięsem zwiększy odporność
Do kulinarnych specjałów wzmacniających odporność, oprócz rosołu, należą też miód, czosnek, okrzyknięty naturalnym antybiotykiem oraz ryby. Ze znalezieniem tych produktów na sklepowej półce, tak samo jak z warzywami i owocami, nie powinno być problemu.
„W jesiennej diecie oprócz owoców, warzyw i ryb nie powinno zabraknąć również mięsa. Mawia się, że mięso i ryby dzięki dużej wartości energetycznej chronią przed utratą ciepła – to prawda" – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol. – „Powinniśmy pamiętać, że rekompensowanie wzmożonego apetytu nadmierną konsumpcją przetworzonej, bezwartościowej żywności stanowi pułapkę, powinniśmy na nią uważać. Istotne jest to, że dobrej jakości mięso jest jednym z najlepszych źródeł żelaza, które wpływa na naszą odporność i pobudza aktywność. Żelazo z mięsnych specjałów najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C. Szybkim i prostym daniem, które jest połączeniem produktów będących źródłem tych wartości jest tortilla. Aby ją przygotować wystarczy kilka plasterków np. schabu krotoszyńskiego z naszej oferty, połączyć z pomidorami i liśćmi szpinaku. Następnie całość zawinąć w gotowe placki tortilla, a do smaku dodać sos" - uzupełnia Wódkiewicz. Zdrowa dieta wpływa nie tylko na odporność naszego organizmu czy samopoczucie, ale również na wygląd naszej skóry, tym samym poprawiając urodę.
Śpij i chwytaj słońce - sposoby na jesienną chandrę
Sama dieta może nie zapewnić jednak zdrowego i pięknego wyglądu. Sposobów na jesienne przesilenie jest więcej. Należą do nich: aktywność fizyczna, długi, zdrowy sen oraz uleganie ulubionym, małym przyjemnością. Ruch na świeżym powietrzu pobudzi krążenie krwi, poprawi jakość snu, a także odporność organizmu. Pozwoli także zapomnieć o znużeniu i utrzymać szczupłą sylwetkę. Najlepszym momentem w ciągu dnia na taką aktywność jest poranek. Już na początku dnia poprawiamy sobie nastrój, a także dotleniamy się, co pozytywnie wpływa na naszą uwagę i koncentrację. Natomiast sen, trwający 7-8 godzin, może sprawić, że nasza kondycja fizyczna i psychiczna ulegnie znacznej poprawie. Wspomniane drobne przyjemności zdecydowanie poprawią nam nastrój. Zaliczyć do nich można aromatyczne kąpiele, delektowanie się łakociami, a także taniec. Tak przeżyta jesień będzie wyjątkowym przedłużeniem słonecznego lata.
Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka poleca przepis na tortillę z liśćmi szpinaku i schabem krotoszyńskim ZM Pekpol:
Składniki: 2 placki tortilli, 100g schabu krotoszyńskiego, 100g młodego szpinaku, 8 plastrów pomidora, 1 żółta papryka, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.
Smacznego!
tagi: porady , jesień , Pekpol , ,
Maspex Romania SRL, spółka należąca do Grupy Maspex...
Wygodne dostawy w ciągu maksymalnie 30 minut, bogaty wybór...
Kurczący się rynek piwa może mieć poważne reperkusje –...
Na rynku pojawił się nowy rodzaj oszustwa...
Komisja szuka nowych źródeł dochodów...
Nowa rządowa strategia ma w tym pomóc...
Komentarz Prezesa Polskiej Izby Handlu...
13,6 dnia – takie terminy przelewów firmy MŚP zapisywały...