Wiadomości

Ferrero Polska liderem zrównoważonego rozwoju

Poniedziałek, 24 września 2012 Autor: Maja Święcka,
Działalność firmy Ferrero w Polsce już od 20 lat opiera się na skutecznym wdrażaniu zasad społecznej odpowiedzialności biznesu w kluczowych, zarówno dla społeczności lokalnych, jak i całej gospodarki żywnościowej obszarach. Dzięki konsekwentnym inwestycjom w najnowsze technologie gwarantujące niską energochłonność procesów produkcyjnych, racjonalne wykorzystanie zasobów naturalnych oraz stosowanie zasad zrównoważonej produkcji i rozwoju w całym łańcuchu dostaw oraz produkcji, Ferrero stało się niekwestionowanym liderem we wdrażaniu prośrodowiskowych i prospołecznych zasad działania.

Fabryka Ferrero w Belsku Dużym k. Grójca jest jednym z największych pracodawców w regionie. Strategię działań w kluczowych dla firmy obszarach z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu spółka opublikuje w październiku, w corocznym Raporcie CSR – pierwszym, który szeroko przedstawia najnowsze działania firmy w Polsce.

Ferrero Polska, zgodnie ze globalną strategią Grupy Ferrero, skierowała swoje szczególne zainteresowanie na rejony o bardzo wysokim bezrobociu, tworząc tam miejsca pracy. Poprzez utworzoną przez Ferrero Organizację Społeczną „Imsofer”, Grupa skupia się na działaniach służących podnoszeniu kultury organizacyjnej i technicznej, która docelowo ma dawać lokalnym społecznościom możliwości produkowania i zaspokajania ich potrzeb. Utworzona w 1997 roku Fabryka Ferrero w Belsku Dużym k. Grójca bierze aktywny udział w tym procesie. Ferrero Polska Sp. z o.o. zatrudnia ponad 1000 pracowników.

Zakład w Belsku Dużym – jedyna fabryka Ferrero w Polsce- był na początku ukierunkowany na produkcję wyrobów na rynek lokalny oraz rynki sąsiednich państw. W kolejnych latach przekształcił się nie tylko w jedną z największych fabryk Grupy Ferrero, ale i jedną z największych produkujących słodycze w Europie. Obecnie, fabryka produkuje ponad 80% swoich wyrobów na eksport i wysyła je do około 70 krajów na całym świecie, będąc jednocześnie jedynym producentem niektórych wyrobów Ferrero. Według danych opublikowanych przez tygodnik „Polityka”, fabryka Ferrero w Belsku Dużym jest największym eksporterem w przemyśle spożywczym, znajdując się jednocześnie na 29. miejscu na liście eksporterów ze wszystkich działów polskiej gospodarki.

W latach 1996 - 2012 nastąpił bardzo dynamiczny rozwój fabryki, wielokrotnie zwiększono ilość i wartość produkcji oraz gamę produkowanych wyrobów. Niektóre z nich są produkowane wyłącznie na rynki zagraniczne, do innych stref klimatycznych.

Dla Ferrero najistotniejszym warunkiem w procesie produkcyjnym jest jakość wyrobu, dlatego też fabryka posiada bardzo dobrze wyposażone laboratoria, które z bardzo dużą precyzją nadzorują wszystkie surowce użyte do produkcji. Jest to szczególnie istotne, ponieważ produkcja Ferrero opiera się na surowcach naturalnych. Zakład produkcyjny w Belsku Dużym posiada wiele różnych certyfikatów zarządzania jakością, wymaganych na poszczególnych rynkach i kulturach religijnych.

W ostatnich latach Grupa Ferrero wzmocniła działania mające na celu poszanowanie środowiska naturalnego w procesie produkcyjnym i około produkcyjnym. W ramach Grupy powstała specjalna jednostka o nazwie „Energhe”, zajmująca się produkcją energii metodami ekologicznymi na własne potrzeby spółek z Grupy. Zgodnie z tą strategią, w fabryce Ferrero w Belsku podjęto działania w tym obszarze. Ich elementem są m.in. funkcjonujące w fabryce dwa systemy energii skojarzonej, silnik gazowy o mocy 1 MW oraz turbina gazowa o mocy 4,5 MW.

Fabryka w Belsku korzysta także ze źródeł energii odnawialnej. Po przeprowadzeniu analiz technicznych, badań środowiskowych oraz po konsultacjach ze społecznością lokalną przystąpiono do budowy siłowni wiatrowych. Obecnie działają już trzy turbiny mniejszej mocy, a fabryka jest w trakcie uzgodnień dotyczących budowy kolejnych turbin, o dużej mocy. Zakład analizuje także możliwości powstania biogazowni.

Instalacje generujące energię z biogazu są niezwykle istotne dla środowiska, ponieważ pozwalają na redukcję emisji CO2, co wynika zarówno z faktu wytwarzania energii elektrycznej ze źródła odnawialnego, jak i z możliwości ograniczenia transportu niezbędnego w procesie recyklingu produktów ubocznych.

Strategia energetyczna Grupy Ferrero do 2013 roku przewiduje oddanie do eksploatacji nowych instalacji: instalacji kogeneracji na gaz ziemny o mocy 4,6 MW (w Kanadzie); instalacji wiatrowych o mocy 10 MW (we Włoszech i w Polsce); instalacji na biogaz generowany przez produkty uboczne własnych procesów przemysłowych o mocy 2 MW (we Włoszech i w Niemczech).

Obecnie w Grupie analizowana jest możliwość budowy kolejnych instalacji generowania energii we własnym zakresie (kogeneracja z gazu ziemnego lub ze źródeł odnawialnych) w pozostałych zakładach produkcyjnych (między innymi w Irlandii, Indiach, Turcji, Meksyku), co potwierdza zainteresowanie Grupy wykorzystaniem wszelkich istniejących możliwości ograniczenia śladu węglowego procesów. Jeśli chodzi o moc generowania energii we własnym zakresie, podtrzymane zostają cele wyznaczone na 2013 rok, które zostały określone już w poprzednim raporcie CSR: 90 MW, z czego 30% ze źródeł odnawialnych.

Ponadto, Grupa podtrzymuje przyjęte uprzednio cele, które mają zostać osiągnięte do 2020 roku:
• 100% energii elektrycznej zużywanej w zakładach produkcyjnych Grupy będzie produkowane we własnym zakresie w instalacjach kogeneracji lub ze źródeł odnawialnych;
• z czego przynajmniej 30% będzie pochodziło ze źródeł odnawialnych.

Ferrero uważa, że racjonalne i efektywne korzystanie z energii to podstawowy cel, do którego powinniśmy dążyć zarówno ze względów środowiskowych, jak i dla obniżenia kosztów energetycznych.

W związku z powyższym, Grupa wprowadziła “Plan Efektywności Energetycznej” - opracowany w oparciu o przeprowadzone audyty energetyczne - wyodrębniając obszary i/lub zastosowania charakteryzujące się większą gęstością energii i identyfikując działania zmierzające do bardziej rozsądnego i efektywnego wykorzystania energii. Było to możliwe dzięki współpracy różnych obszarów przedsiębiorstwa (dział inżynierii, dział operacyjny zakładów produkcyjnych, „Energhe”, łańcuch dostaw), dzięki czemu mogliśmy przeprowadzić dogłębną analizę sytuacji wyjściowej, szczegółowo opracować wszystkie możliwe działania, a następnie je wdrożyć.

Również i w fabryce w Belsku prowadzony jest bardzo szeroki proces inwestycyjny mający na celu ograniczenie zużycia energii, wody i powstawania ścieków. Do najistotniejszych działań w tym obszarze zaliczyć trzeba systemy powstałe we współpracy z firmą TRANE, dotyczące ekonomicznej produkcji chłodu oraz ekonomicznego klimatyzowania hal produkcyjnych.

W fabryce powstały systemy do zarządzania produkcją sprężonego powietrza, obniżające zużycie energii elektrycznej. Zakład buduje instalację absorpcyjną, do wykorzystania ciepła odpadowego do produkcji chłodu. Rozpoczęto także prace nad wykorzystaniem ciepła z kominów. Podobnie intensywne działania prowadzone są przy projektach, których celem jest bardziej racjonalne wykorzystanie wody. W ramach tych działań powstała instalacja umożliwiająca oczyszczanie wody i ponowne wykorzystywanie jej w chłodniach deszczowych.

Grupa Ferrero przywiązuje dużą wagę do współpracy ze społecznościami lokalnymi, na terenie których fabryki Ferrero prowadzą działalność produkcyjną.

Również zakład w Belsku Dużym inwestuje w działania, zmierzające do rozbudowy lokalnej infrastruktury, prowadząc aktywny dialog z mieszkańcami gminy. W latach 1996 – 1997 w Belsku wybudowana została gminna oczyszczalnia ścieków, która sfinansowana została w oparciu o środki gminne, przy znaczącym wkładzie finansowym ze strony Ferrero Polska. W kolejnych latach oczyszczalnia była modernizowana i rozbudowywana również w oparciu o ścisłą współpracę finansową i techniczną między władzami gminy a fabryką.

Ferrero Polska prowadzi również działania zmierzające do aktywizacji zawodowej młodzieży z terenu gminy. Firma nawiązała współpracę ze szkołami gimnazjalnymi, które odwiedzają fabrykę, a ich uczniowie mają możliwość poznania warunków pracy przed podjęciem decyzji o wyborze zawodu. Współpraca w tym zakresie doskonale funkcjonuje ze szkołą zawodową w Grójcu. Dzięki porozumieniu, uczniowi o profilu „operator urządzenia przemysłu spożywczego” odbywają praktyczną naukę zawodu na terenie fabryki. W ostatnich latach firma zintensyfikowała także współpracę z uczelniami wyższymi, przeprowadzając praktyki dla studentów i organizując wizyty kół naukowych w fabryce w Belsku.

tagi: Ferrero ,