Nowości

Pełny przemiał – makarony pełnoziarniste

Poniedziałek, 11 czerwca 2012 Autor: Monika Dawiec,
Zbilansowana dieta zapewnia organizmowi pożądane składniki odżywcze w odpowiednich dawkach, co znacznie wpływa na samopoczucie, zdrowie i odporność. Oprócz nabiału, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów powinna zawierać również produkty pełnoziarniste. Firma Czanieckie Makarony, w odpowiedzi na oczekiwania klientów, uzupełnia ofertę o nową linię makaronów z pełnego przemiału. 3 nowe propozycje – Nitka walcowana, Świderek, Rurka ukośna – pozwalają na przygotowanie posiłków, które pokryją dzienne zapotrzebowanie na produkty pełnoziarniste.

Do produkcji nowej linii makaronów Czanieckich użyto mąki z pełnego przemiału z pszenicy durum, co oznacza, że zmielono ziarna w całości. Dzięki temu, w mące z pełnego przemiału, oprócz węglowodanów i białka, jest więcej cennych dla organizmu składników, niż w mące białej. Posiada zwiększoną ilość błonnika, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Zmielenie całych ziaren pszenicy durum powoduje również, że makarony z pełnego przemiału firmy Czanieckie Makarony są nieco ciemniejsze od tradycyjnych, z mąki białej. Naturalny, jasnobrązowy kolor dobrze prezentuje się na talerzu w otoczeniu np. warzyw lub serów. Podobnie jak w przypadku innych makaronów z semoliny od firmy Czanieckie Makarony – trudniej się rozgotowują, nie sklejają się i pozostają sprężyste.

Warto pamiętać, że makarony są cennym źródłem energii, bowiem aż w 70% składają się z węglowodanów. Obecność mąki z pełnego przemiału w makaronach od firmy Czanieckie Makarony sprawia, że przez dłuższy czas zapewniają dopływ energii, dlatego są polecane w diecie osób pracujących fizycznie, dbających o linię oraz sportowców – głównie wykonujących sporty wytrzymałościowe.  Dodatkowo, makarony mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że przedłużają uczucie sytości i nie powodują nagłego podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Dlatego też produkty od Czanieckich Makaronów, nie tylko te z pełnego przemiału, mogą być dobrym źródłem węglowodanów dla diabetyków.

Linia makaronów z pełnego przemiału to 3 nowe propozycje – Nitka walcowana, Świderek i Rurka ukośna, z których wybierzemy makaron zarówno do zup, dań z sosami czy zapiekanek. Wszystkich dbających o sylwetkę ucieszy z pewnością wiadomość, że makaron sam w sobie nie tuczy. Najbardziej kalorycznymi składnikami dań z makaronem są gęste, serowe sosy czy tłuste dodatki. Dlatego też warto dobrze dobrać składniki potrawy z makaronem, by zapewnić sobie smaczny, ale i zdrowy, niskokaloryczny posiłek. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, makarony nie wymagają dodatku innych produktów z tej grupy, dlatego wystarczy makaron połączyć z chudym, białym mięsem i warzywami.

tagi: Czanieckie Makarony , Nitka walcowana , Świderek , Rurka ukośna ,