Do produkcji nowej linii makaronów Czanieckich użyto mąki z pełnego przemiału z pszenicy durum, co oznacza, że zmielono ziarna w całości. Dzięki temu, w mące z pełnego przemiału, oprócz węglowodanów i białka, jest więcej cennych dla organizmu składników, niż w mące białej. Posiada zwiększoną ilość błonnika, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Zmielenie całych ziaren pszenicy durum powoduje również, że makarony z pełnego przemiału firmy Czanieckie Makarony są nieco ciemniejsze od tradycyjnych, z mąki białej. Naturalny, jasnobrązowy kolor dobrze prezentuje się na talerzu w otoczeniu np. warzyw lub serów. Podobnie jak w przypadku innych makaronów z semoliny od firmy Czanieckie Makarony – trudniej się rozgotowują, nie sklejają się i pozostają sprężyste.
Warto pamiętać, że makarony są cennym źródłem energii, bowiem aż w 70% składają się z węglowodanów. Obecność mąki z pełnego przemiału w makaronach od firmy Czanieckie Makarony sprawia, że przez dłuższy czas zapewniają dopływ energii, dlatego są polecane w diecie osób pracujących fizycznie, dbających o linię oraz sportowców – głównie wykonujących sporty wytrzymałościowe. Dodatkowo, makarony mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że przedłużają uczucie sytości i nie powodują nagłego podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Dlatego też produkty od Czanieckich Makaronów, nie tylko te z pełnego przemiału, mogą być dobrym źródłem węglowodanów dla diabetyków.
Linia makaronów z pełnego przemiału to 3 nowe propozycje – Nitka walcowana, Świderek i Rurka ukośna, z których wybierzemy makaron zarówno do zup, dań z sosami czy zapiekanek. Wszystkich dbających o sylwetkę ucieszy z pewnością wiadomość, że makaron sam w sobie nie tuczy. Najbardziej kalorycznymi składnikami dań z makaronem są gęste, serowe sosy czy tłuste dodatki. Dlatego też warto dobrze dobrać składniki potrawy z makaronem, by zapewnić sobie smaczny, ale i zdrowy, niskokaloryczny posiłek. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, makarony nie wymagają dodatku innych produktów z tej grupy, dlatego wystarczy makaron połączyć z chudym, białym mięsem i warzywami.