Tytuł Superior Taste Award 2012 Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości (iTQi) przyznawany jest przez jury składające się ze 120 uznanych szefów kuchni oraz znawców napojów z 13 najsłynniejszych europejskich stowarzyszeń kulinarnych oraz z Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI). Dokonują oni oceny produktów na podstawie ślepych testów (oceniających wyłącznie ich właściwości bez porównań) z naciskiem na intensywność przyjemności smakowej. Kryteria organoleptyczne są punktowane (pierwsze wrażenie, wygląd, aromat, tekstura, smak oraz wtórne wrażenia węchowe) a następnie komentowane przez każdego członka jury.
Produkty, które uzyskują wynik powyżej 70 % podczas degustacji otrzymują Superior Taste Award w następujących kategoriach:
SMAK GODNY UWAGI i jedną gwiazdkę - wynik pomiędzy 70% a 80%
SMAK WYBITNY i dwie gwiazdki - wynik pomiędzy 80% a 90%
SMAK WYJĄTKOWY i trzy gwiazdki -wynik powyżej 90%
Do konkursu zgłoszono 997 produktów z całego świata, z czego przyznano:
Produkty z trzema gwiazdami : 200 (20,0%)
Produkty z dwoma gwiazdami : 428 (42,9%)
Produkty z jedną gwiazdą : 124 (12,4%)
W w/w klasyfikacji znalazły się produkty Sante: Ciasteczka Owsiane żurawinowe otrzymały 1 gwiazdkę z punktacją całkowitą 75,4% oraz Granola Dark Chocolate otrzymała 2 gwiazdki z punktacją całkowitą 86,9%.
„Jesteśmy bardzo dumni z tytułu Superior Taste Award, gdyż przyznają go wybitni znawcy smaku w możliwie najbardziej bezsporny sposób” – mówi Anna Pasińska, Dyrektor ds. Marketingu - „Dla naszych obecnych konsumentów jest on potwierdzeniem ich dobrego wyboru, a dla nowych może być interesującą zachętą do zapoznania się z ofertą Sante”.
tagi: Sante ,
Mondelez Polska, lider w branży przekąsek, ogłasza dwa nowe...
71 proc. osób po 60. roku życia chce pracować. Główną...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...