Kategorie produktów

Grill wciąż na topie

Wtorek, 29 maja 2012 Autor: Monika Dawiec, HURT & DETAL Nr 5 (75) / 2012
Polacy grillują niemal wszędzie. Na działce, na balkonie, w lesie, często także przed blokiem. Wystarczy mały plac, niewielki grill, trochę węgla i można rozpoczynać wrzucanie na ruszt ulubionych smakołyków.

Chociaż na rynku dostępne są urządzenia elektryczne, a nawet gazowe, to największą popularnością, pewnie ze względu na niską cenę, cieszą się tradycyjne grille. Jak zgodnie podkreślają detaliści w sklepie zawsze warto mieć węgiel czy podpałkę. Zwłaszcza, jeżeli placówka znajduje się w okolicach rekreacyjnych. I takie też punkty detaliczne postanowiliśmy odwiedzić.

Pod parasolem u Gabi

Anna Jaroszek prowadzi sklep Gabi od 3 lat. Nazwa sklepu to zdrobnienie imienia najmłodszej córki właścicielki – Gabrieli. Placówka mieści się w Antoniówce, przy drodze prowadzącej nad zalew. W okolicy znajdują się działki letniskowe i domy mieszkalne z dużymi ogrodami. W pobliżu są też inne sklepy spożywcze, jednak Gabi przyciąga klientów letnim parasolem ze strzechy, pod którym można posiedzieć i odpocząć w letni dzień, a także szczególnym asortymentem. Właścicielka wraz z mężem od lat zajmują się produkcją własnych wyrobów mięsnych. Domowej roboty kiełbasa, kaszanka czy wędlina sprawiają, że pani Anna ma wiernych klientów nie tylko z Radomia i okolic Antoniówki, ale także z Kozienic czy nawet Warszawy. Taka klientela z odległych miejscowości świadczy o wysokiej jakości usług oferowanych w Gabi.

Okolica sprzyja grillowaniu i wycieczkom do lasu czy nad zalew. Jak przyznaje właścicielka sklepu sezon i większy ruch rozpoczynają się wraz z pierwszymi cieplejszymi dniami. „Wtedy pojawiają się w sklepie dzieci, które podczas wycieczki rowerowej wstępują, żeby kupić coś do picia. Odwiedzają nas także młodzi ludzie, którzy dokupują na grilla duże ilości piwa, czasem ketchup czy węgiel” – mówi Anna Jaroszek. Wśród alkoholi wiosną i latem, szczególnie do potraw z grilla Polacy wybierają tradycyjne piwa. Warianty smakowe częściej kupują kobiety. W sklepie Gabi mężczyźni w średnim wieku kupują piwo Tatra i Warka. „Młodzież po dwudziestym roku życia najchętniej wybiera Lecha, Żubra i Tyskie” – opowiada właścicielka.

„Alkohole mocne w mojej placówce również dobrze sprzedają się w okresie grillowania. Prym wiedzie Żubrówka Biała. Drugie miejsce zajmuje Krupnik, a trzecie – smakowe wersje Lubelskiej” – dodaje pani Jaroszek.

W sklepie Gabi właściciele oferują dla klientów własne wyroby na grilla. Kupić tu można gotową i przyprawioną karkówkę, a także schab czy boczek w marynacie. Dużym powodzeniem cieszy się także kiełbasa.

„W związku z tym, że sprzedajemy jedynie mięsa gotowe – przyprawione, w okresie grillowym nie zauważam zwiększonej sprzedaży przypraw suchych. Ale oczywiście nie brakuje ich w mojej placówce. Dobrze sprzedają się marki Kamis, Prymat i Knorr” – dodaje Anna Jaroszek.

Oczywiście do grillowanych mięs czy innych potraw z rusztu nie może zabraknąć ketchupu, musztardy oraz innych sosów mokrych, na przykład czosnkowego. W sklepie w Antoniówce bezkonkurencyjny od lat jest ketchup Reypol, drugie miejsce zajmuje marka Pudliszki.

Jak podkreśla właścicielka sklepu Gabi, nie można zapominać także o szerokim wyborze wody mineralnej i napojów. „U mnie najlepiej sprzedaje się woda Żywiec Zdrój, Cisowianka i Muszynianka, a wśród napojów Coca-Cola, Fanta, Sprite oraz napoje Tymbark” – dodaje nasza rozmówczyni. Anna Jaroszek długo przed sezonem grillowym wyposażyła swój sklep także w folie aluminiowe, papierowe talerze, tacki, plastikowe sztućce, węgiel i podpałkę do grilla oraz papierowe obrusy i ceraty.

Pod Różami w Jedlni-Letnisko

Niedaleko wypoczynkowej miejscowości znajduje się Sam Pod Różami. Powierzchnia sklepu jest duża, znajdziemy tam wszystkie potrzebne kategorie produktowe. Placówka istnieje od 12 lat i jak podkreśla zastępca kierownika – Beata Motyl – najlepiej prosperuje latem, kiedy do Jedlni-Letnisko na swoje działki i nad zalew przyjeżdżają turyści. W tej placówce nie kupimy gotowych mięs na grilla, ale jest tu szeroki wybór surowych mięs i przypraw. Bardzo dobrze sprzedają się mieszanki przypraw do grilla – prym wiodą marki Kamis i Prymat. „Oprócz popularnych marek, bardzo dobrze sprzedaje się także marka Elmar z Wrzosowa (miejscowość oddalona od Jedlni-Letnisko o około 3-5 km). Firma Elmar oferuje niedrogie i dobre jakościowo produkty, które klienci chętnie kupują” – dodaje pani Motyl. Uzupełniając sklepowy asortyment pamiętajmy także o marynatach do mięs, które nadają potrawom wyśmienity aromat. Warto zwróci uwagę na marynaty TaoTao, które wyróżnia oryginalny smak.

„Oczywiście żaden sklep nie może zapomnieć o dodatkach do grillowanych mięs. W naszym sklepie najlepiej sprzedaje się ketchup Pudliszki, Kotlin i Tortex, wśród musztard klienci od lat wybierają markę Develey, Roleski oraz Frubex” – mówi Beata Motyl.

Wśród piw dobrze sprzedaje się Tatra Pils, Tyskie i Żubr, ale warto także wymienić markę Zamkowe z Browaru Namysłów. Jak przyznaje zastępca kierownika sklepu powodzeniem cieszą się również letnie i lekkie piwa smakowe, wśród których na pierwszym miejscu jest Redd’s. Wśród mocnych alkoholi, podobnie jak w sklepie Gabi, prym wiedzie Żubrówka Biała, chociaż jak przyznaje pani Beata bardzo dobrze sprzedaje się także wódka Stock.

Sklep abc w Radomiu

Produkty na grilla szczególnym powodzeniem cieszą się w sklepach znajdujących się poza miastem, w okolicy miejsc turystycznych. Sklep Sieci abc mieści się w Radomiu przy ul. Idalińskiej 13. Mimo że Radom nie jest miastem wypoczynkowym czy turystycznym, to osiedle, na którym znajduje się placówka skupia w pobliżu wiele domów jednorodzinnych – z dużymi ogrodami. Dariusz Nędzi, właściciel sklepu jest spełnionym przedsiębiorcą, zwłaszcza, że sieć, do której przynależy sklep, ułatwia prowadzenie interesu.
„W okolicy jest kilka bardzo małych prywatnych sklepików, ale nie czuję, żebym miał konkurencję.

Mam bardzo duży wybór produktów spożywczych i chemicznych, z czego klienci są bardzo zadowoleni” – mówi właściciel, który z branżą związany jest od ponad 22 lat.

Klienci są bardzo zróżnicowani, od tych najbiedniejszych do bogatych, w związku z tym sklep musi zapewniać wybór dla każdego z nich. Mieszkańcy radomskiego Idalina już z końcem kwietnia rozpoczęli sezon grillowy. Jak przyznaje pan Dariusz największym powodzeniem cieszą się piwa tradycyjne butelkowe.
 

Pierwsze miejsce zajmują: Tatra Pils i Warka, drugie: Tyskie i Wojak. „Ostatnio na przykład gościliśmy w okolicy ekipę remontową, w której jeden z panów pił każdego dnia po kilka piw Reed’s Cranberry. Bardzo mnie to cieszyło, ponieważ ekipa pracowała na naszym osiedlu ponad dwa tygodnie” – mówi z uśmiechem pan Nędzi. Jak przyznaje właściciel, czyste wódki w jego sklepie najlepiej sprzedają się podczas zimowych miesięcy.

Wiosna i lato to najlepszy czas dla piwa. Nasz rozmówca podkreśla także, że w okresie wiosenno-letnim znacznie wzrasta sprzedaż przypraw suchych do grillowanych mięs. Prym wiodą marki Kamis, Prymat i Appetita. Oczywiście niezbędna jest także Vegeta z Podravki. „Wsród ketchupów od zawsze dominuje marka Reypol, drugie miejsce zajmuje Hellmann’s, trzecie Familijny” – mówi Dariusz Nędzi.

tagi: Grill ,