Przewodnik po produktach

Imprezowe menu

Poniedziałek, 23 stycznia 2012 HURT & DETAL Nr 1 (71) / 2012
Karnawał to czas świętowania i hucznych zabaw w gronie przyjaciół. Niezależnie od tego, czy organizujemy imprezę tematyczną, czy też kameralne przyjęcie, musimy zadbać w szczególności o to, by naszym gościom nie zabrakło energii przez całą noc. Kluczem do zabawy jest nie tylko odpowiedni nastrój i dobra muzyka, ale też odpowiednie karnawałowe menu.

Chociaż dla właścicieli sklepów to okres przedświateczny stanowi czas, kiedy notuje się największe obroty, w okresie karnawału również obserwuje się zwiększoną sprzedaż produktów, które wykorzystywane są jako przekąski na imprezowym stole. Za jego oficjalny początek uważa się datę 6 stycznia, ale można śmiało stwierdzić, że to Nowy Rok otwiera okres imprez. Motyw karnawału i zabawy często jest też przywoływany w tym okresie przez producentów branży spożywczej, którzy wykorzystują go jako element w grafice swoich produktów i materiałów promocyjnych, a także w gazetkach promocyjnych sieci handlowych.

W karnawale organizowana jest o wiele większa ilość przyjęć, balów, imprez niż w innych okresach. Warto zadbać o to, aby w sklepie nie zabrakło wszelkiego rodzaju słonych przekąsek, takich jak paluszki, chipsy, chrupki, dużej gamy napojów i soków, a także wędlin, kabanosów, serów żółtych, które idealnie pasują na karnawałowe przyjęcie. Nie zapominajmy także o tym, że w okresie karnawału znacznie wzrasta sprzedaż alkoholu, który jest elementem niemal każdej imprezy, czy spotkania towarzyskiego. Chcąc wyprawić zabawę karnawałową, każdy konsument musi zaskoczyć swoich gości wspaniałymi potrawami, pysznymi przekąskami i kolorowymi drinkami. Dania, które pojawiają się w trakcie karnawałowych zabaw powinny być lekkostrawne, a zdecydowanie najwygodniejsze z nich to „fingerfoodowe” przekąski cieszące swoim kształtem, smakiem i różnorodnością. Ważna jest ich forma, ilość i bogactwo rodzajów. Pamiętajmy więc o tym, że klienci oczekują takiego asortymentu na sklepowych półkach.

Słone przekąski

W okresie karnawału każdy właściciel powinien zaopatrzyć swój sklep w dużą gamę słonych produktów, bez których nie można się obejść podczas każdego przyjęcia. Na stole goszczą wtedy różnego rodzaju chipsy, chrupki, paluszki czy też orzeszki. Klienci często po nie sięgają, ponieważ produkty te idealnie pasują na karnawałowe przyjęcie – są gotową i szybką przekąską, którą można przegryźć między tańcami. Na półce sklepowej nie powinno zabraknąć słonych precelków oraz paluszków, zarówno tych słonych, jak i z makiem i sezamem. Na przyjęcie świetnie sprzedają się opakowania o gramaturze 200 g i większej. Przygotowując domową imprezę dla przyjaciół konsumenci często sięgają po chrupki i chipsy w różnych smakach, szczególnie te z łatwo otwieralnym, dużym opakowaniem. Coraz większą popularnością cieszą się chipsy Nachos z kuchni tex-mex, które docenią z pewnością miłośnicy egzotycznych przekąsek. Te chrupkie, kukurydziane tortille dostępne są w ofercie wielu producentów, w różnych smakach – od solonych po te, z dodatkiem tajskich przypraw. Chrupkie Nachos mogą być podawane zarówno jako zimna przekąska koktajlowa, jak i gorąca przystawka zapiekana z tartym żółtym serem. Doskonale komponują się z różnymi sosami salsa, zimnymi „dipami” z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i przypraw. Znakomicie smakują na imprezie, podczas relaksu przed telewizorem czy rodzinnego spotkania. Obok nich ustawić można gotowe dipy w różnych smakach: serowym, ostrej salsy lub zielony sos z awokado – quacamole.

Bardzo dobrą przystawką są także różnego rodzaju ziemne orzeszki, wpasowujące się świetnie w klimat imprez karnawałowych – solone, z papryką, w chrupiącej panierce o smaku papryki czy też cebulki. W sklepie nie powinno też zabraknąć innych produktów z tego segmentu, jak np. orzechy nerkowca, solone pistacje czy migdały. Na imprezowy stół idealnie pasują też wszelkiego rodzaju bakalie, które stanowią zdrową i smaczną, kolorową przekąskę. Produkty te dostępne są zarówno w opakowaniach zawierających jeden przysmak, jak i w większych, gotowych mieszankach. Chrupiące menu na karnawałowe przyjęcie uzupełnią krakersy i słone ciastka, które mogą być podane jako chrupiąca przekąska, lub jako pieczywo do przygotowania wykwintnych kanapek.

Wędliny i sery

Na karnawałowym przyjęciu nie może zabraknąć szerokiej gamy wędlin i serów, które stanowią nieodłączne menu każdej imprezy. Warto więc zadbać o to, aby zapewnić swoim klientom szeroki wybór tych produktów. Wędliny i kiełbasy mogą być podane zarówno na tradycyjnej desce, pokrojone w plasterki lub kostkę albo wykorzystane do przygotowania różnych kanapek czy też gorących tostów. Idealnym produktem na karnawałowe przyjęcia są też kabanosy, które podawać można same jako smaczną i sycącą przekąskę, lub też użyć ich jako bazę do przygotowania smacznych i kolorowych koreczków. Produkty te sprawdzą się również jako dodatek do ciepłych dań i oryginalnych sałatek. Bardzo fajnym produktem na czas karnawału są gotowe przekąski salami. Pokrojona w plastry lub w kostkę suszona kiełbasa jest idealna na jeden kęs. Wyłożona w ten sposób do miseczki wspaniale uzupełni tradycyjny półmisek mięs i wędlin.

Zadbajmy o dobrą ekspozycję serów żółtych, topionych, miękkich oraz feta. Sery, podobnie jak wędliny, na karnawałowym przyjęciu mogą być podane zarówno w formie krojonej, na desce albo w półmisku lub jako składnik różnych potraw czy przekąsek, jak np. sałatki czy kanapki. W lodówce sklepowej nie powinno zabraknąć też serów pleśniowych, które coraz częściej pojawiają się na stołach jako gotowa przystawka lub składnik wciąż popularnych koreczków. Ser mozzarella idealnie łączy się ze świeżą bazylią, pomidorami i oliwą, a sery typu feta stanowią idealny dodatek do wielu kolorowych sałatek.

Smaczne warzywa i kolorowe sosy

Przygotowując karnawałowe przyjęcie, konsumenci sięgają po różnego rodzaju warzywa konserwowe w puszkach i słoikach, które wykorzystywane są do przygotowania bardzo popularnych imprezowych kanapeczek, koreczków, sałatek oraz dań na ciepło. Na półce sklepowej nie powinno zabraknąć oliwek, zarówno zielonych jak i czarnych, które stanowią często podstawowy składnik wielu sałatek oraz koreczków. Nie zapomnijcie o suszonych pomidorach, podawanych na karnawałowym stole jako samodzielna przekąska lub dodawanych do wszelkiego rodzaju dań. Bardzo dobrą przekąską są również marynowane pieczarki, cebula, czosnek z przyprawami, papryka oraz ogórki, które często pojawiają się na stole jako dodatek do wędlin i serów. Można też zaproponować swoim klientom gotowe koreczki w aromatycznej octowej zalewie, które są idealnym pomysłem na szybką przekąskę.

Ważnym produktem, pojawiającym się na prawie każdym przyjęciu są wszelkiego rodzaju sosy, dressingi i dipy, które mogą być podawane do wielu potraw. Warto więc zadbać o to, aby na sklepowej półce w okresie karnawałowym nie brakowało tych produktów. Z sosów gotowych do podania najbardziej popularne są te o smaku czosnkowym, tatarskie i pomidorowe. Dużą popularnością wśród konsumentów cieszą się także gotowe dressingi: ziołowe, jogurtowe, 1000 wysp, czosnkowe czy winegret sprzedawane zarówno w szklanych i plastikowych butelkach, jak i te w saszetkach.

Kolorowe alkohole

Karnawał to czas szampańskiej zabawy, tańców do białego rana i całej feerii kolorów. Niezależnie od tego, czy przygotowana jest wielka i huczna impreza, czy niewielkie spotkanie wyłącznie w gronie najbliższych przyjaciół, konsumenci często sięgają po napoje alkoholowe z różnej półki: od piwa i wina, po wódkę, whisky, rum, gin czy tequillę. Organizując przyjęcie karnawałowe ważne jest, aby oprócz przekąsek zapewnić gościom odpowiedni wybór alkoholi. Podczas zabaw do białego rana pije się najmodniejsze i najbardziej kolorowe drinki w danym sezonie, dlatego warto zaopatrzyć swoją półkę z alkoholami w odpowiednie produkty. W sklepie z alkoholem nie powinno zabraknąć zarówno wódki białej, jak i jej smakowych odmian. Coraz częściej konsumenci sięgają też po inne alkohole mocne, także te z półki premium, jak rum, gin, tequilla, whisky i koniak, wśród których klienci powinni mieć szeroki wybór. Pamiętajmy również, że karnawał to nie tylko alkohole mocne – w okresie tym notuje się również zwiększoną sprzedaż win, również musujących i szampanów.

Co ważne, w okresie karnawału producenci przygotowują produkty w promocyjnych, okazjonalnych opakowaniach, zawierające wartość dodaną, co przyczynia się do wzrostu ich sprzedaży. Rożnego rodzaju wódki, whisky itp. sprzedawane są wtedy razem z kieliszkami, szklankami, sokami, co jeszcze bardziej przyciąga uwagę konsumentów.

Oprócz alkoholu bardzo ważne są różnego rodzaju dodatki do drinków. Przykładem mogą tu być wszelkiego rodzaju syropy o różnych smakach, wykorzystywane do przyrządzenia zarówno pysznych, domowych drinków oraz koktajli alkoholowych i bezalkoholowych, jak i aromatycznych kaw i herbat.

Tomasz Zasada

tagi: karnawał ,