Kategorie produktów

Kuchnia chińska na polskim stole

Niedziela, 24 stycznia 2010 HURT & DETAL Nr 1 (47) / 2010
Polacy coraz częściej podróżują, odwiedzają różne ciekawe zakątki świata, a co się z tym wiąże – poznają regionalne smaki. Stają się one inspiracją do przygotowywania w domu potraw najrozmaitszych kuchni świata. Jedną z nich jest smaczna i bardzo zdrowa kuchnia chińska.

Chińska sztuka kulinarna jest niezwykle różnorodna. Obecnie tradycyjna kuchnia w tym rejonie dzieli się na cztery podstawowe nurty: szanghajski (wschodni), syczuański (zachodni), pekiński (północny) oraz kantoński (południowy). Każdy z nich posiada charakterystyczne potrawy oraz przyprawy. Umiejętność przyrządzania potraw jest dla Chińczyków sztuką nierzadko stawianą na równi z literaturą, czy malarstwem.

Polacy coraz częściej podróżują i poznają smaki poszczególnych potraw z różnych stron świata. Następnie próbują nowo poznane doświadczenia kulinarne przenieść do swojej kuchni. Bardzo często sięgają po mieszanki przyprawowe charakterystyczne dla poszczególnych rejonów świata.

"Od dłuższego czasu obserwujemy wzrost zainteresowania przyprawami z naszej linii Kuchnie Narodów. Appetita wyszła naprzeciw oczekiwaniom klientów zafascynowanych kuchnią chińską i wprowadziła na rynek Przyprawę do potraw kuchni chińskiej. Jest ona rekomendowana do dań z drobiu, mięsa i warzyw" – mówi Magdalena Sarnowska, Brand Manager Appetita Jutrzenka Colian Sp. z o.o. – "W składzie naszej mieszanki przyprawowej znajduje się trawa cytrynowa, która nadaje przyrządzanym potrawom świeży i lekko orientalny aromat cytryny. Pomyśleliśmy także o osobach, które nie miały jeszcze okazji podróżować po Chinach i nie mogły zapoznać się z daniami tamtejszej kuchni. Na opakowaniu naszej Przyprawy do potraw kuchni chińskiej znajduje się przepis na kurczaka po chińsku, którego każdy może przygotować dla swoich najbliższych. A być może będzie to dla Państwa inspiracją do podróży w ten magiczny zakątek świata…"

Przyprawy, to chociaż ważny, ale dopiero początek oferty produktów kuchni chińskiej. Jeśli zdecydujemy się poszerzyć ofertę naszego sklepu o produkty, które pozwolą klientom przygotować potrawy tej smacznej i zdrowej kuchni, z całą pewnością na półce powinna znaleźć się soja, która jest bogata w wartości odżywcze. To z niej produkuje się sos sojowy, olej sojowy, mleko sojowe, tofu, czy pastę sojową. Na półce nie powinno zabraknąć również chrupkich i delikatnych kiełków soi. Dodaje się je głównie do sałatek oraz innych potraw smażonych w woku. Mają one wiele wartości odżywczych – są bogate m.in. w żelazo, witaminy A, C, B, fosfor, potas i magnez. Wśród produktów sojowych warto klientom zaoferować makaron sojowy, który oprócz ryżowego i zbożowego, jest jednym z trzech makaronów jadanych w Chinach.

Kolejne produkty to sosy i oleje sojowe oraz grzyby Mun, które są jednym z podstawowych składników kuchni dalekowschodniej. Chińczycy wierzą, że regularne spożywanie tych grzybów ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Grzyby Mun są nazywane grzybami drzewnymi, ponieważ rosną na próchniejących kłodach drzew. Po namoczeniu kilkakrotnie zwiększają swoją objętość i nadają się do potraw smażonych, gotowanych i farszów. Oprócz Mun, bardzo popularne w kuchni chińskiej, a mało znane u nas, są grzyby Shi-take, zwane eliksirem życia. Stosuje się je głównie przy przygotowywaniu potraw z selera, sera sojowego, kurczaka, wieprzowiny i cebuli. Mają one mocny zapach i słonawy smak. Używa się ich do przyrządzania zup, potraw duszonych i przy szybkim smażeniu.

Warto zaoferować klientom również tofu, czyli twarożek z soi. Jego zastosowanie w kuchni chińskiej jest bardzo popularne – chińczycy jedzą tofu smażone i podawane z sosem, smażone z różnymi warzywami, jak chociażby z papryką, cukinią, porem, czy papryką. Tofu można jeść zarówno na słodko, na słodko-kwaśno, jak i na ostro. Można je również dodawać do zup. Tofu samo w sobie jest prawie bez smaku, ale bardzo łatwo przechodzi smakiem i zapachem przypraw oraz innych produktów danej potrawy. 

Na sklepowej półce wśród oferty produktów kuchni chińskiej nie powinno zabraknąć bambusa wykorzystywanego m.in. do przyrządzania zup, sałatek, sosów oraz wielu innych orientalnych dań.

Maja Święcka

tagi: kuchnia chińska ,