Po pięciu latach życia, jesiotr osiąga wiek, w którym można rozpocząć pozyskiwanie kawioru poprzez delikatne „masowanie" ryby. Po tym zabiegu jesiotr umieszczany jest z powrotem w doskonałych warunkach w basenach firmy Mottra w Rydze, gdzie nadal rośnie.
Firma Mottra działa odpowiedzialnie. Nie zabija jesiotrów w procesie pozyskiwania kawioru, a jedynie działając zgodnie z prawami natury, pobiera ikrę z organizmu ryb, dla których proces ten nie stanowi żadnego zagrożenia.
Pozyskiwany w ten sposób kawior, zapewnia wyjątkowe walory smakowe oraz doskonałą konsystencję.
Czarny kawior z firmy Mottra - TO NAJWYŻSZA JAKOŚĆ....
Firma Mottra powstała w 2002 roku, jako łotewski i rosyjski join-venture. Celem firmy, od początku działalności, jest produkcja najwyższej jakości czarnego kawioru. Po trzech latach ciężkiej pracy, w 2005 roku - uzyskano pierwsze efekty. Nie był to jeszcze co prawda czarny kawior, ale zwiastował już ostateczną produkcję tego ekskluzywnego produktu, która ruszyła pełną parą w roku 2007.
Sukces ten został osiągnięty dzięki połączeniu rosyjskiego know-how, pracy wysokiej klasy specjalistów oraz zaangażowaniu łotewskiej załogi. Obecnie firma Mottra dysponuje technologią produkcji kawioru na najwyższym światowym poziomie. To, co odróżnia ją od innych producentów kawioru - to dbałość o ryby. Firma dysponuje systemem akwariów o całkowitej pojemności ponad 4 200 m3, do których doprowadzona jest woda z własnego źródła artezyjskiego znajdującego się na głębokości 150 metrów pod powierzchnią ziemi. Doprowadzona woda - dzięki systemowi oczyszczania - ma właściwości i czystość wody najbardziej odpowiedniej dla hodowli jesiotra. W przeciwieństwie do tych które żyją w zbiornikach otwartych, hodowane ryby nie są narażone na kontakt z metalami ciężkimi, pestycydami, dioksynami i innymi szkodliwymi związkami.
Jest to jeden z największych w Europie zamkniętych systemów recyrkulacji wody stosowany dla potrzeb hodowlanych. Produkowany przez firmę Mottra czarny kawior wyróżnia się bardzo wysoką jakością, nie ma sztucznych konserwantów i środków chemicznych. Sól dodawana jest w końcowym etapie produkcji. Produkt jest naturalnie konserwowany.
Czarny kawior Mottra produkowany jest w dwóch odmianach: OSETRA (Acipenser baerii) i STARLET (Acipenser ruthenus). Produkt dostępny jest w szklanych słoiczkach w 3 rozmiarach - 28, 56 i 90 gram.
Jakość kosztuje, dlatego też za opakowanie 28 gram czarnego kawioru OSETRA trzeba wydać blisko 180 złotych, a za takie samo opakowanie kawioru STARLET - blisko 200 złotych. Płacąc za ten luksus - mamy pełną gwarancję, że jest to produkt o wyjątkowej jakości, wysokich walorach zdrowotnych, i co równie ważne - oryginalny i pozyskany w wyjątkowo humanitarny sposób.
Dystrybutorem czarnego kawioru Mottra w Polsce jest firma Mottra Polska Spółka z o.o. z siedzibą w Lublinie. Prezes firmy - Krzysztof Berzyński zapowiada, że w niedługim czasie doskonały kawior firmy MOTTRA będzie dostępny również w Polsce, w sieci luksusowych delikatesów, a także w starannie wybranych restauracjach, które zaserwują produkt zgodnie ze światowymi standardami.
tagi: kawior , Ryga , Black Gold ,
Startujący niedługo system kaucyjny nie jest gotowy do...
Analiza 91 tys. cen detalicznych pokazała, że w lipcu...
To pierwsze tego typu rozwiązanie na polskim rynku, a dla...
Rozmowę kwalifikacyjną warto traktować jak dialog...
Zdaniem ekspertów, dane pokazują coraz większą...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...