Wiadomości

PKM DUDA S.A. z certyfikatem uboju HALAL

Poniedziałek, 28 marca 2011
Zakład produkcyjny w Hucie, Oddział PKM DUDA S.A. zajmujący się skupem i ubojem bydła otrzymał od Rady Imamów Ligi Muzułmańskiej RP certyfikat potwierdzający spełnianie wymogów uboju i produkcji w systemie Halal. Wydanie certyfikatu poprzedzone było przeglądem procedur oraz wyposażenia zakładu pod kątem spełniania wymagań w zakresie uboju rytualnego.

Halal w prawie muzułmańskim określa sferę rzeczy i czynów dozwolonych. W kulturze zachodniej to określenie najczęściej sprowadza się do sposobu odżywiania muzułmanów, którym Koran zakazuje spożywania krwi, mięsa wieprzowego oraz padliny.

„Uzyskanie certyfikatu potwierdzającego spełnienie przez zakład wymagań związanych z produkcją Halal umożliwia nam sprzedaż na rynki dotychczas dla nas nieosiągalne. Dotyczy to zarówno społeczności muzułmańskich żyjących w Unii Europejskiej jak i krajów bardziej odległych. Dzięki temu wzrósł potencjał eksportowy, konkurencyjność oraz prestiż marki PKM DUDA" - mówi Piotr Antkowiak, dyrektor zakładu produkcyjnego w Hucie, zajmującego się ubojem żywca wołowego. - „Idea dostosowania zakładu do wymogów obowiązujących w Islamie zrodziła się na fali dużego zainteresowania wołowiną po ostatnich targach SIAL w Paryżu, zwłaszcza w kontekście olbrzymiego zainteresowania klientów tureckich, a na samą decyzję o kupnie klatki do uboju rytualnego, dzięki której zakład będzie w pełni zaadaptowany do norm systemu Halal, miała wpływ wzrastająca dynamika eksportu do krajów o wyznaniu muzułmańskim"- dodaje.

Reguły Halal odnoszą się w szczególności do sposobu postępowania ze zwierzętami, właściwego ich traktowania oraz koniecznej obecności w trakcie uboju rzeźników muzułmańskich, którzy dokonują przecięcia szyi rytualnym nożem doprowadzając do szybkiego wykrwawienia zwierzęcia, wypowiadając słowa modlitwy.

(M.D)

tagi: duda ,