Nowości

Czerwony kolor zdrowia – Koncentrat pomidorowy Gomar Pińczów

Wtorek, 15 marca 2011
Przybył do nas z Ameryki w czasach Kolumba, lecz dziś naprawdę trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez jego udziału. Pomidor, bo o nim właśnie mowa, to warzywo nie tylko smaczne, lecz przede wszystkim nadzwyczaj zdrowe. Warto więc mieć go zawsze pod ręką - na przykład w postaci doskonałej jakości Koncentratu pomidorowego Gomar Pińczów.

 

Najbardziej wartościowy - przetworzony

Najcenniejszym składnikiem pomidorów jest likopen. Nadaje on warzywu czerwoną barwę, a nas chroni przed nowotworami oraz chorobami układu krążenia. Choć według powszechnej opinii najzdrowsze są warzywa świeże lub mrożone, w przypadku pomidorów jest jednak inaczej. Badania wykazały, że przyswajalność likopenu przez ludzki organizm zwiększa się przy zastosowaniu obróbki termicznej - najzdrowszą postacią pomidora są więc wszelkiego rodzaju przetwory. Na ich czele stoi koncentrat pomidorowy - esencja najcenniejszych składników zawartych w warzywie. Firma Gomar Pińczów oferuje nam go w 30%-owej postaci.

Skondensowana porcja zdrowia

Koncentrat pomidorowy to również skondensowana porcja innych zdrowych substancji, a szczególnie beta-karotenu oraz witamin. Jeden średni pomidor lub dwie łyżki koncentratu zaspokajają kilkanaście procent dziennego ich zapotrzebowania. Pomidory cechuje też bogactwo minerałów - potasu, magnezu, wapnia, manganu, fosforu i żelaza. Składniki te mają niezwykle pozytywny wpływ na serce, układ nerwowy, mięśnie czy skórę.

Zawsze pod ręką

Warto więc jeść pomidory każdego dnia - zarówno na surowo, jak i w postaci różnego rodzaju dań. 30%-owy Koncentrat pomidorowy Gomar Pińczów doskonale nadaje się do przygotowania potraw ciepłych - zup, sosów, potrawek, zapiekanek, jak i zimnych - sosów do pizzy czy dipów.

Koncentrat pomidorowy 30%

Producent: Gomar Pińczów

Pojemność: 190 g

Cena: 2,50 zł

 

Włoski sos pomidorowy do makaronu

Składniki:

- 1 średnia cebula,

- 3-4 ząbki czosnku,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- ½ szklanki wody,

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% Gomar Pińczów,

- 1 łyżeczka oregano,

- ½ łyżeczki bazylii,

- sól, pieprz, cukier do smaku.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać wodę, oregano, bazylię i poddusić przez 3-4 minuty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, cukrem i zagotować.

Sos jest doskonałym samodzielnym dodatkiem do makaronu lub może być bazą do innych sosów.

Smacznego!

(Maja Święcka)

tagi: Gomar ,