Nowości

Złoto w filiżance - herbata Ceylon POSTI

Wtorek, 15 marca 2011
Nie ma chyba dziś na świecie napoju bardziej popularnego niż herbata. Wyjątkowo długa historia uprawy tej rośliny zaowocowała powstaniem wielu jej odmian, które cieszą nas swym towarzystwem o każdej porze dnia. Jedną z nich jest Ceylon - czarna herbata o smaku i aromacie stanowiącym kwintesencję największych zalet herbacianego krzewu.

Ojczyzną herbaty Ceylon jest (również nazywana Cejlonem) Sri Lanka - piękna wyspa położona niedaleko południowego wybrzeża Indii, która aktualnie zaspokaja ok. 25% światowego zapotrzebowania na herbatę. Historia cejlońskich plantacji sięga pierwszej połowy XIX wieku, kiedy to na własne potrzeby zaczął ją tam hodować Szkot James Taylor. Krzewy herbaciane, z których wytwarza się herbatę Ceylon, uprawiane są na dużych wysokościach - w jej produkcji wykorzystuje się jedynie małe liście z górnej części krzewu, zbierane na wysokości powyżej 400 metrów nad poziomem morza. Dzięki temu gatunek ten zyskuje bogaty, intensywny smak i niepowtarzalny aromat.

Wykwintny smak o poranku

Nazywana przez smakoszy „złotem w filiżance" herbata Ceylon to jedna z najszlachetniejszych, koneserskich odmian tego napoju. Jej długie, sprężyste liście dają mocny napar o czerwonozłotej barwie, intensywnym smaku i pięknym aromacie. Firma POSTI proponuje ją w dwóch wersjach - tradycyjnej liściastej, doskonałej do parzenia w dzbanku, oraz ekspresowej, wygodnej do używania np. w pracy. Picie jej wykwintnego naparu polecane jest przez koneserów szczególnie rano oraz w południe. Warto również spróbować herbaty Ceylon w wersji angielskiej - z dodatkiem odrobiny mleka.

Herbata Ceylon POSTI świetnie nadaje się również do przyrządzania różnego rodzaju napojów oraz deserów. Na wciąż chłodne wiosenne poranki POSTI poleca ją w wersji rozgrzewającej, z dodatkiem korzennych przypraw oraz soku z cytryny i pomarańczy.

Producent: POSTI

Produkt: Herbata czarna Ceylon liściasta, Herbata czarna Ceylon ekspresowa.

Waga: 100 g (herbata liściasta), 20 lub 100 torebek po 2 g (herbata ekspresowa).

Średnia cena: 4,70 zł (herbata liściasta 100g), 2,60 zł (20 torebek), 7,75 zł (100 torebek).

Herbatka rozgrzewająca

Składniki:

- 3 łyżki herbaty czarnej liściastej Ceylon POSTI,

- 3 łyżki suszonej mięty,

- 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru,

- miód do smaku (najlepiej lipowy),

- sok z połowy cytryny,

- sok z całej pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Imbir, herbatę oraz miętę zalać trzema szklankami gorącej wody. Zagotować i utrzymać we wrzącym stanie przez około 10 minut w odsłoniętym naczyniu. Następnie płyn przecedzić, wymieszać z miodem i sokiem wyciśniętym z cytrusów. Podawać z plasterkiem cytryny.

Więcej informacji: http://www.posti.pl/

(Maja Święcka)

tagi: Posti ,