Z rynku FMCG

Wedel przeszedł na jaja wyłącznie od kur z chowu ściółkowego

Wtorek, 28 stycznia 2025
Od początku 2025 roku produkty marki E.Wedel takie jak kultowe Ptasie Mleczko®, Torcik Wedlowski, WW oraz inne słodycze, będą powstawały z wykorzystaniem jaj pochodzących od kur hodowanych w warunkach zapewniających wyższe standardy ich dobrostanu. – czytamy w oświadczeniu spółki. Jak podkreśla firma, powyższa zmiana nie wpłynie w żaden sposób na jakość i smak produktów.
Decyzja o rezygnacji z wykorzystania jaj pochodzących z chowu klatkowego to kolejny wyraz tych działań, wpisujący się między innymi w oczekiwania konsumentów, którzy coraz większą wagę przykładają do etycznych i zrównoważonych praktyk produkcyjnych. – czytamy dalej w oświadczeniu.

„Cieszymy się, że wspólnie z naszymi dostawcami udało nam się przejść przez ten czasochłonny proces zmiany wymagający wielu prób produkcyjnych i badań laboratoryjnych, aby zapewnić najwyższą jakość jednego z kluczowych surowców w produkcji. Dzięki temu możemy zaoferować naszym konsumentom produkty zgodne z ich wartościami i poszanowaniem dobrostanu zwierząt i niezmienne pod kątem smaku oraz sensoryki.”

Źródło: E.Wedel
Fot: Pixabay



tagi: Wedel , jaja , kury z chowu ściółkowego , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,