Wiadomości

WSP „Społem” wybuduje nowoczesną halę produkcyjną

Środa, 27 listopada 2024
Producent Majonezu Kieleckiego planuje rozbudowę infrastruktury, co umożliwi znaczący rozwój zakładu oraz wdrożenie rozwiązań technologicznych najnowszej generacji. Prace budowlane rozpoczną się w maju 2025 roku i potrwają 24 miesięcy. Zakończenie inwestycji, obejmujące odbiory techniczne, montaż i uruchomienie nowych linii, zaplanowano na połowę 2027 roku.
Nowa hala przeznaczona będzie wyłącznie do produkcji Majonezu Kieleckiego, a na całą inwestycję składają się: dwukondygnacyjny obiekt obejmujący zarówno przestrzenie produkcyjne, jak i zaplecze socjalne oraz techniczne o łącznej powierzchni użytkowej ok. 8000 m², a także infrastruktura niezbędna do funkcjonowania zakładu. Jej koszt to ok. 62 mln PLN, z czego połowa (ok. 31 mln zł) jest finansowana ze środków własnych, a pozostała część pochodzi z kredytu inwestycyjnego. Dzięki wsparciu w ramach programu Polska Strefa Inwestycji (PSI), po uruchomieniu produkcji możliwe będzie odzyskanie części poniesionych nakładów, w formie zwolnienia z konieczności odprowadzania podatku dochodowego w wysokości do 50% wartości.

Rozbudowa i modernizacja przyczynią się do podwojenia wydajności, co jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na produkty WSP „Społem”, zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym. Będzie to możliwe dzięki wdrożeniu nowoczesnych technologii takich, jak: automatyzacja, robotyzacja i sztuczna inteligencja. Rozwiązania te pozwolą nie tylko na większą elastyczność produkcji, ale również na wytwarzanie różnych wariantów pojemnościowych i smakowych Kieleckiego. Dodatkowo, zastosowanie sztucznej inteligencji w procesach kontroli zagwarantuje utrzymanie najwyższych standardów jakości.

- Inwestycja w rozbudowę hali to dla nas milowy krok w rozwoju firmy.  Dzięki temu projektowi możemy zwiększyć moce produkcyjne oraz skuteczniej odpowiadać na potrzeby rynku. Jednocześnie pozwoli on ugruntować naszą pozycję jako jednego z liderów polskiego rynku FMCG, a także ważnego pracodawcy, zapewniającego stabilne zatrudnienie i wspierającego lokalną gospodarkę - mówi Adam Jamróz, Prezes Zarządu WSP „Społem”.

Automatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjnych, które towarzyszą rozbudowie hali pozwolą firmie zwiększyć efektywność. Co ważne, wprowadzenie nowoczesnych technologii nie wpłynie na redukcję etatów – obecny zespół zachowa swoje miejsca pracy, a pracownicy będą mogli rozwijać swoje kompetencje w nowych obszarach. Dodatkowo planowane jest przyjęcie specjalistów takich, jak: automatycy, chemicy, mikrobiolodzy czy pracownicy laboratoriów, co znacząco wpłynie na rozwój lokalnego rynku pracy.

Majonez Kielecki trafia do konsumentów na całym świecie – od Europy po Kanadę, USA i Australię. Jego roczna produkcja wystarczyłaby na wypełnienie około 400 dużych cystern samochodowych, a liczba wytwarzanych słoiczków mogłaby utworzyć linię od Kielc aż za Casablankę w Maroku. Inwestycja pozwoli WSP „Społem” jeszcze skuteczniej odpowiadać na zmieniające się potrzeby rynku, jednocześnie zachowując wysoką jakość i unikalny charakter produktu.



Źródło: Soul end Mind
Fot: wspspolem.com.pl



tagi: WSP Społem , inwestycja , hala produkcyjna , Majonez Kielecki , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,