Kategorie produktów

Zamrozone przysmaki

Poniedziałek, 17 grudnia 2007 HURT & DETAL Nr 12 (22) / 2007
Rosnące tempo życia sprawia, że konsumenci coraz bardziej cenią posiłki łatwe i szybkie w przygoto¬waniu, dlatego też coraz większym powodzeniem cieszą się różnego rodzaju mrożonki. Za wprowadzeniem dań gotowych do codziennej diety przema¬wia fakt, że korzystając z nich można w ciągu 15 minut przygoto¬wać smaczny i zdrowy obiad. Odbiorcami tego typu artykułów są przede wszystkim osoby młode, mieszkańcy wielkich miast skupieni na swoich zawodowych karierach.

Obecnie spożycie produktów mrożonych w Polsce, kształtuje się na poziomie 5-6 kg na osobę rocznie, co w porównaniu z krajami Europy Zachodniej stanowi 20-30% (np. w Niemczech spożycie mrożonek jest sześciokrotnie wyższe).

Mimo dynamicznego rozwoju oferty rynkowej produktów mrożonych, od kilku lat obserwuje się stabilizację penetracji kategorii. Jak podkre­śla Agnieszka Wiecha, junior brand manager w firmie Orkla Foods Polska - zdecydowanie najwyższą popularnością cieszą się warzywa mrożone (około 60% populacji), frytki i pizza (30-40%). Dodatkowo do niskiej penetracji dochodzi relatywnie rzadkie korzystanie z kategorii, w przypadku wielu kategorii połowa użytkowników to użytkownicy oka­zjonalni, korzystający z danej kategorii rzadziej niż raz w miesiącu. Kon­sumpcja produktów mrożonych koncentruje się na obszarach miejskich, większość zakupów dokonywana jest w hiper i supermarketach.

"Biorąc pod uwagę liczbę użytkowników, częstotliwość przygotowywa­nia i upodobania smakowe, najbardziej popularną kategorią produktową są pierogi na słono, a potem pyzy. Pozostałe produkty są mniej popular­ne, zwłaszcza knedle" - podsumowuje Agnieszka Wiecha.

Jesienno-zimowy sezon na mrożonki

„Dania gotowe są już od lat obiecującą i wciąż wzrastającą kategorią. Okres jesienno-zimowy niewątpliwie sprzyja ich sprzedaży również w segmencie mącznych wyrobów kulinarnych. W Chłodni Łodź odno­towujemy znaczący wzrost obrotów w tym okresie" - mówi Jarosław Stawnicki, dyrektor handlowy tej firmy. Chłodnia Łódź wpro­wadziła w sierpniu na rynek zupełnie nową markę „Dania Fa­milijne", gdzie wśród 26 pozycji asortymentowych jest kilka ory­ginalnych propozycji dla konsu­menta: pierogi i kluski z wędzonką i szpinakiem, knedle z ciasta jo­gurtowego z pianką truskawkową, knedle z ciasta twarogowego z su­szoną śliwką i pyzy z boczkiem. „Ory­ginalność receptur oraz doskonała jakość wyrobów zaowocowały już bardzo dużą dynamiką wzrostu sprzedaży wszystkich produktów tej serii, z czego niewątpliwie je­steśmy bardzo zadowoleni. Wła­śnie za „Dania Familijne" otrzyma­liśmy tytuł „HIT PUBLICZNOŚCI" na tegorocznej Polagrze" - podkreśla Jarosław Stawnicki. Dodaje, że firma planuje wypuścić na rynek importowane produkty pod mar­ką „Daloon" z tak zwanej kuchni tex-mex, m.in. będą to: tacos, bur­ritos, samosas, sajgonki.

Także promowanie zdrowego odżywiania wpływa na rozwój mrożonek, które są z pewnością dużo zdrowsze niż posiłki typu fast food. Mamy mniej czasu na gotowanie, a jednocześnie chcemy się zdrowiej odży­wiać.

Dla konsumentów na pewno ważna jest jakość produktów. Idąc w tym kierunku, FRoSTA ma w swojej ofercie produkty premium, o najwyższej jakości. „Przygotowujemy nasze produkty z najlepszej jakości surowców, dbamy o ich receptury, opakowania, obalamy wśród naszych klientów stereoreotyp, że mrożonka musi oznaczać kiepską jakość" - zapewnia Magdalena Przyżycka, specjalista ds. marketingu i PR w firmie FRo­STA Sp. z o. o. i dodaje, że potencjał tego rynku rośnie. Konsumenci coraz częściej będą poszukiwać produktów wysoko przetworzonych, jedno­cześnie o wysokiej jakości. Okres jesienno-zimowy cieszy się najlepszą sprzedażą wszystkich kategorii produktów FRoSTY. Jest to czas, gdy wra­camy z wakacji, dzieci idą do szkoły i mamy coraz mniej czasu na przygo­towywanie pracochłonnych posiłków. Często sięgamy wówczas po goto­we dania mrożone. Coraz mniejsza oferta świeżych warzyw, sprzyja także szczególnemu zainteresowaniu mrożonkami warzywnymi.

Powodzeniem cieszą się produkty rybne FRoSTY. Sprzedaż zaktywizowa­na jest silnie w tym okresie dzięki promocji konsumenckiej „Złote Dzie­ci", która obejmuje lidera sprzedaży produktów rybnych - Złote paluszki rybne FRoSTA. Dodatkowo akcja wsparta jest intensywną reklamą telewi­zyjną. Poza zupełnie nowym spotem reklamowym, nowością w tym roku jest także pokrewna tematycznie kampania internetowa w głównych portalach tematycznych, odbywająca się równolegle z reklamą w TV.

Także firma HORTINO ZPOW Leżajsk Sp. z o.o. dostrzega duży potencjał rynku, czego potwierdzeniem jest szeroka gama mrożonych dań goto­wych POLTINO. W ofercie POLTINO znajdziemy dania mięsne m.in.: „Wa­rzywa z kaszą i kurczakiem", „Warzywa z kurczakiem i makaronem" czy „Warzywa z kurczakiem i ryżem".

W ubiegłym roku firma wprowadziła na rynek „Warzywa z makaronem w sosie serowym" oraz „Warzywa z tortellini w sosie pieczarkowym" - pro­dukt, który zostały nagrodzony Złotym Medalem Targów IFE Poland 2007 i tytułem „Smak Doskonały" w konsumenckim teście produktów. W tym roku w ofercie pojawiła się nowa linia mrożonych dań gotowych dla naj­młodszych - ryż z owocami. Ta propozycja lekkich dań to mieszanka ryżu i owoców (śliwek, jabłek, moreli i rodzynek). HORTINO w swojej ofercie ma także mrożone zupy. Rosół i pomidorowa to kompletne zupy na ba­zie warzyw z kulkami rosołowo-smakowymi, których czas gotowania nie przekracza 10 minut.

 „Bardzo szeroka oferta naszych dań gotowych jest dowodem na to, że widzimy możliwości rozwoju tego rynku. Ponadto ciągle notujemy wzrost sprzedaży. Mamy nadzieję, że coraz większa ilość konsumentów przekona się, że mrożone dania gotowe to smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu alternatywa praco­chłonnego posiłku" - mówi Paweł Garbacki, z-ca dyrektora ds. handlu HORTINO ZPOW Leżajsk Sp. z o. o.

Z widokiem na wzrosty

Radosław Drzewiecki, dyrektor ds. handlu i marke­tingu Globus Polska Sp. z o. o. podkreśla, że rozwój segmentu mrożonych dań gotowych wiąże się także ze zmianą nawyków żywieniowych Polaków. W ostat­nich latach obserwujemy stopniowe odchodzenie od tradycyjnej kuchni polskiej oraz otwartość na kulinar­ne nowinki i chęć eksperymentowania. Ta tendencja przekłada się na wzrost popularności produktów na­wiązujących do kuchni etnicznych, w tym dań rodem z dalekich zakątków świata.

„Mieszkańcy wielkich miast, znużeni tradycyjnymi potrawami, coraz czę­ściej sięgają po dania typowe dla innych państw, regionów, kultur i prze­konują się, że dzięki mrożonkom Felco przygotowanie takich specjałów nie jest ani kosztowne, ani pracochłonne" - mówi Radosław Drzewiecki.

W ofercie firmy Globus Polska znaleźć można zróżnicowane dania, któ­rych recepturę, a także kaloryczność konsumenci mogą dostosować do swoich potrzeb. Bazą są mrożone warzywa, uzupełnione każdorazowo innymi składnikami - mięsem z piersi kurczaka i sosem (np. Kurczak po prowansalsku Felco), ryżem i sosem (np. Warzywa po flamandzku) lub wszystkimi wymienionymi składnikami (np. Mexico Felco).

Dużą popularnością cieszy się również kategoria pokrewna daniom go­towym, czyli tzw. warzywa na patelnię. W zależności od indywidualnych upodobań można je traktować zarówno jako samodzielne posiłki, jak i bazę do przygotowania dania głównego. Oferta warzyw na patelnię marki Felco nawiązuje do tradycji kulinarnych różnych zakątków świata. Asortyment obejmuje różne kompozycje ja­rzyn oraz mieszanki warzywne wzbogacone o dodatkowe składniki.

„Mrożone dania gotowe to produkty, które doskonale rotują praktycznie przez cały rok. W okresie jesienno-zimowym odnotowujemy oczywiście niewielki wzrost popytu, jednak sezonowość ich sprzedaży - w przeci­wieństwie do mrożonek typu mono oraz tradycyjnych mieszanek wa­rzywnych - ma marginalne znaczenie i wyraźnie zanika" - twierdzi Ra­dosław Drzewiecki.

„Produktami sezonowymi są szczególnie pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka, których około 95% wielkości sprzedaży następuje w okresie Świąt Bożego Naro­dzenia. W okresach przedświą­tecznych (zarówno Wielkanoc jak i Boże Narodzenie) wzrasta sprzedaż mrożonych produktów mącznych. Mrożone produkty lekkie, tzw. słodkie - zdecydowa­nie lepiej sprzedają się w ciepłe, letnie dni" - dodaje Agnieszka Wiecha, junior brand manager w firmie Orkla Foods Polska. Jej zdaniem, wśród czynników wpły­wających na poziom sprzedaży wymieniamy: ścisłą współpracę producentów mrożonek z dys­trybutorami „mrożonkowymi", atrakcyjne warunki handlowe oferowane przez producentów dystrybutorom, promocje organi­zowane dla przedstawicieli han­dlowych dystrybutorów, akcje promocyjne organizowane dla ostatecznych konsumentów. Jed­nak nawet najbardziej atrakcyjne i unikalne działania promocyjne nie spowodują, że w okresie letnim zdecydowanie wzrośnie sprzedaż mrożonych produktów.

Na wzrost sprzedaży w okresie jesienno-zimowym liczy Aviko. Nowością w ofercie tej firmy jest Pierogalia, obecna na rynku od marca tego roku. Na tą linię składa się 6 smaków pierogów, a wśród nich również te, które doskonale nadają się na wigilijny stół, a więc pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie. Są to tradycyjne, świąteczne dania, a każdy wie jak wiele cza­su zajmuje ich przyrządzenie, dlatego też Pierogalia jest idealna propozy­cją dla wszystkich, którzy chcą, aby na ich stole zawsze gościła „tradycja" - twierdzi Tomasz Benkowski z firmy Aviko.

Szybkie i łatwe w przygotowaniu produkty mrożone zyskują coraz więcej zwolenników, co dobrze wróży wzrostowi sprzedaży tej kategorii. Dodat­kowo, szeroki wybór produktów - poczynając na tradycyjnych polskich smakach, a na nowatorskich mieszankach kończąc - powoduje, że kon­sumenci coraz chętniej sięgają po specjały z zamrażalnika.

2007-12-17

tagi: mrozonki,mrożone owoce,mrożone warzywa,rynek produktów mrożonych,rynek mrożonek,Frosta,Aviko,Globus Polska,Felco ,