Z rynku FMCG

Lidl Polska zaprasza na kulinarną podróż po japońskiej kuchni

Poniedziałek, 08 kwietnia 2024
Japonia – kraina harmonii smaku i sztuki życia. To kraj, w którym jedzenie jest istotną częścią codzienności, kultywowane z pasją i dużą uważnością. Dlatego już od poniedziałku, 8 kwietnia, Lidl Polska zaprasza na kulinarną podróż po japońskiej kuchni. Sieć rozpoczyna kolejny nowy tydzień tematyczny, podczas którego klienci poczują namiastkę kraju kwitnącej wiśni.
Makaron jest nieodłącznym elementem kulinarnego krajobrazu Japonii. Popularny soba (4,99 zł/300 g) często podawany jest na zimno z dippem do maczania lub jako gorąca zupa. Świeży makaron udon (3,79 zł/200 g), grubszy w teksturze, zazwyczaj serwowany jest w gorącej zupie. Ramen (4,99 zł/300 g) jest integralną częścią japońskiej kuchni, stanowiąc składnik popularnego dania o tej samej nazwie. Lidl Polska zachęca do eksperymentowania w kuchni i już od poniedziałku, 8 kwietnia, wymienione pozycje pojawią się w sklepach sieci. To doskonała okazja, by odkrywać nowe smaki i kreować wyjątkowe potrawy inspirowane krajem wschodzącego słońca!

Smaki Japonii w kuchni i na talerzu

Od świeżości sushi po aromatyczne ramen – każde danie w Japonii emanuje harmonią składników i precyzją w przygotowaniu. W tych wyjątkowych smakach dominują delikatne nuty słodyczy i kwasowości. Podczas tygodnia w stylu japońskim w Lidl Polska, klienci sieci mogą sami eksperymentować w kuchni, dzięki bogatej ofercie produktów, a w niej: krewetki białe gotowane, w marynacie (9,99 zł/100 g), sałatka z wakame lub gotowane mięso raków (9,99 zł/100 g), marynowana sałatka z alg morskich (7,99 zł/100 g) czy jedno z dań, które zawsze można znaleźć w każdej japońskiej kuchni – pasta miso (7,99 zł/200 g). Dodatkowo, od poniedziałku, 8 kwietnia, w sieci sklepów Lidl Polska będzie można kupić gotowe sushi w różnych wariantach smakowych i składnikowych w atrakcyjnej cenie 11,99 zł/168/178,5/185 g. A może ktoś chce spróbować sam je przygotować? W sieci będą dostępne do soboty, 13 kwietnia lub do wyczerpania zapasów, ryż do sushi (4,94/500 g), imbir do sushi (5,99 zł/190 g) oraz sos sojowy (4,49 zł/150 ml).

Idealną przekąską lub dodatkiem do dań mogą być również prażone i solone algi morskie w formie arkuszy (2,99 zł/5,5 g), papier tapiokowo-ryżowy (4,99 zł/125 g), z którego możemy przygotować pyszne spring rolls lub sajgonki, a także suszone wodorosty Wakame (6,99 zł/30 g) czy młode nasiona soi w zalewie Edamame (4,99 zł/314 ml). Natomiast do dippów sprawdzą się sos chrzanowy z wasabi (4,99 zł/150 g), sos rybny lub ostrygowy (6,99 zł/250 ml) czy olej sezamowy (26,99 zł/500 ml).

Słodkości w stylu japońskim

W Japonii słodycze to więcej niż tylko przysmak – są częścią kultury i rytuału. Stanowią nie tylko doskonałe osłodzenie chwili, ale także wyjątkowy dodatek do ceremonii picia herbaty. Lidl Polska gwarantuje namiastkę tego stylu i już od poniedziałku, 8 kwietnia, proponuje deser ze śmietanki, herbatników, soku z cytrusa yuzu oraz soku pomarańczowego (10,99 zł/2 x 60 g), ciasteczka ryżowe Mochi (14,99 zł/128 g), lody Mochi o egzotycznych smakach (18,99 zł/6 x 35 g), a także lody o smaku sezamowym z sosem o smaku miodowym (12,99 zł/473 ml). Dla ciekawych niecodziennych smaków, w ofercie sieci pojawią się także roślinny napój na bazie ryżu o smaku matcha (3,99 zł/330 ml), lemoniada cytrynowo-wiśniowa (6,99 zł/750 ml), a także alternatywa dla prawdziwego sushi – pianki i żelki (9,99 zł/100 g) wykonane z miękkiego cukru piankowego i gum owocowych, prezentowane w eleganckiej aranżacji o wyglądzie rybnej przekąski.




Źródło: Prowly
Fot: mat. prasowe


tagi: Lidl Polska , kuchnia japońska , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,