Symbolicznego otwarcia sezonu dokonał dr hab. Zbigniew Jarosz, Dyrektor Instytutu Produkcji Ogrodniczej UP w Lublinie i Doradca Jagodowy.
Pierwsze owoce kuszą swoim wyglądem, świeżością i zapachem. Wielu przypominają smak dzieciństwa. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, jak dużo pracy trzeba włożyć w to, żeby mieć owoce na początku maja. I że ten sezon tak naprawdę zaczął zaraz po ubiegłorocznych zbiorach.
- Zaczynamy sadzić w lipcu. Do jesieni dbamy o rozrost korony systemu korzeniowego i jak największe rozrośniecie się sadzonek. W okresie zimowym okrywamy sadzonki i dbamy, żeby nie przemarzły. Codziennie odświeżamy i kontrolujemy o temperaturę w tunelach. W lutym staramy się pobudzić wegetację, również sadzonki przykrywamy, podlewamy, aż do okresu kwitnienia. Później nasze truskawki są zapylane przez trzmiele. I w dalszym ciągu, dzień w dzień, okrywamy sadzonki, tak aby mróz ani niska temperatura nie weszły nam do tuneli - mówi Michał Leleń.Aż do Zimnej ZośkiPierwsza połowa maja to czas kiedy cały czas notowane są przymrozki. Niskie temperatury to coś co może zniszczyć uprawę. Plantator, nierzadko kilka razy na dobę, musi podejmować decyzje, które chronią plony.
- Na początku maja więcej jest truskawki zagranicznej, ale to kwestia tygodni. Druga połowa maja będzie należała do polskich truskawek - przekonują Agnieszka i Michał Leleń.Truskawki należą do najlepiej radzących sobie kategorii owoców deserowych. Rośnie produkcja szklarniowa i tunelowa. Producenci truskawek sukcesywnie przechodzą na uprawy tunelowe, co umożliwia zwiększenie produkcji, stabilizację jakości i zdecydowaną poprawę warunków pracy przy samym zbiorze.
Rośnie popyt i konsumpcja lokalna
Truskawki należą do najchętniej kupowanych owoców. Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw prowadzi do trzech lat monitoring konsumpcji. Analizując wiosenne wyniki, truskawka zwiększyła liczbę konsumentów o 1/3. Już w kwietniu jadło truskawki co czwarty Polak (26%). W maj truskawki stają się najpopularniejszym owoce w Polsce.
Truskawki to ulubiony owoc Polaków, najbardziej oczekiwany i niestety często fałszowany.
Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej zakupem i spróbowaniem? - podpowiadają plantatorzy truskawek. W tej edukacji wspiera ich cała branża jagodowa, współpracująca pod hasłem "Czas na polskie superowoce!". Szczegóły w materiale Szypułka prawdę nam powie
#truskawki #PolskieTruskawki
#ProduktPolski #KupujŚwiadomie
#PolskieSuperowoce #PolishSuperFruits
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Fot: mat. prasowe