Dieta śródziemnomorska z intrygująco niską znajomością
Tylko 16% Polaków zna zasady diety śródziemnomorskiej. To styl odżywiania charakterystyczny dla krajów basenu Morza Śródziemnego. U podstaw jej identyfikacji leżały zwyczaje żywieniowe ludzi tam zamieszkujących (na początku populacji Neapolu i Madrytu).
- Znajomość na tym poziomie to nie jest dużo. Za niska jest popularyzacja tej diety w mediach i zbyt skomplikowane jest jej tłumaczenie. Tak naprawdę dieta śródziemnomorska to jest po prostu więcej warzyw, więcej ryb, więcej warzyw strączkowych, oliwa i orzechy. Mając z tyłu głowy te zasady, każdemu bardzo łatwo byłoby ją wprowadzić. Warto ją przedstawiać w ten sposób – przekonuje dietetyk Ewa Trusewicz.
Debatę na temat popularności diet i sposobów popularyzacji podstawowych zaleceń żywieniowych zorganizował Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Realizowane przez producentów badania wspierają promotorów zdrowego odżywiania. Wyniki badań konsumentów kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw są dostępne dla wszystkich, na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Talerz zamiast piramidy żywności i żywienia
- Poruszyliśmy wiele tematów, nie tylko dotyczących owoców i warzyw. Bardzo spodobała mi się popularyzacja „talerza”. To jest coś, co warto bardzo mocno promować. Według badań i naszych praktycznych doświadczeń w pracy z pacjentami, większość osób deklaruje, że je warzywa. Niestety jako konsumpcja warzyw prezentują zazwyczaj plaster pomidora na śniadanie i ziemniaki na obiad. No niestety, to jest za mała ilość, to jest garnish - dekorowanie – a nie solidny udział warzyw w posiłku. To jest w dyskusjach ekspertów bardzo mocno artykułowane – przypomina Ewa Trusewicz.
Głównym powodem tego, że Polacy nie spożywają większej ilości warzyw i owoców jest to, że sądzą, że nie muszą gdyż ilość, którą spożywają jest wystarczająca. Badania Kantar pokazują, że rośnie świadomość roli warzyw owoców w codziennym odżywianiu, ale Polacy nie wiedzą, ile powinni ich spożywać.
Jak powinien wyglądać nasz posiłek?
Na pytanie „jak powinien wyglądać posiłek?” wprost odpowiada tzw. talerz żywieniowy. Pozwala przypomnieć sobie, jakie produkty należy uwzględnić i jakie proporcje między nimi powinny być zachowane. W ten sposób łatwo można stworzyć dobrze zbilansowane posiłki, które dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Talerz jest czytelny i bezbłędny w interpretacji. Połowa tego co jemy to powinny być warzywa i owoce, jedna czwarta to produkty skrobiowe, jedna czwarta proteiny. Jest to zrozumiałe dla każdego i bardzo proste do wprowadzenia - poleca dietetyk kliniczny Ewa Trusewicz, Dieta i Fitness.
Jemy mało owoców i warzyw, ale sądzimy, że tyle ile trzeba
Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania zaleca się, aby warzywa i owoce zajmowały co najmniej połowę jego powierzchni. Z badań Kantar Public, wynika, że 50% badanych ocenia, że je tyle warzyw i owoców, ile trzeba. Równolegle, większość (62%) Polaków przyznaje, że nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać, ani w pojedynczym posiłku, ani dziennie. To komplikuje sytuacje. Co innego bowiem nie wiedzieć, ale chcieć się dowiedzieć. A co innego nie wiedzieć, ale być przekonany, że jemy się tyle, ile trzeba.
Efekt jest taki, że mniej niż co piąty (19%) Polak wie, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. Bardzo porównywalny odsetek (17-18%) ludzi odżywia się zgodnie z tym uniwersalnymi zaleceniami zdrowego, dobrze zbilansowanego, odżywiania.
Badania realizuje Kantar Public dla w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”. Projekt realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
tagi: superowoce , dieta , warzywa , owoce , zdrowie , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,
Restauracje sieci Sfinks Polska odnotowały w maju 2023 r...
Grupa Muszkieterów w ramach opracowanej strategii rozwoju...
Z ogromną radością informujemy, że już 18 maja br. w...
reklamaW kwietniu Rada UE przyjęła przepisy reformujące system...
Inflacja wciąż daje się we znaki, co wpływa na plany i...
Wiek 65 lat został ustalony ponad 100 lat temu ...
Realne zapotrzebowanie na instrumenty finansowe wspierające...
Reformy podatkowe są jednymi z najczęściej wprowadzanych w...