Z rynku FMCG

Nie samymi warzywami i owocami człowiek żyje

Piątek, 24 marca 2023
Mamy modę na diety roślinne, bogate w warzywa i owoce. Potwierdzają ją tegoroczne badania Kantar Public. Najbardziej popularne są diety wegetariańska i wegańska. Ich zalecania zna odpowiednio co trzeci i co czwarty Polak. Co to oznacza w praktyce, czy wiemy jak te diety realizować? Jakie zadania stoją przed promotorami zdrowego odżywiania? Zdaniem ekspertów w zdrowym odżywianiu nie chodzi tylko o to, żeby szukać modnych diet, ale żeby nauczyć się do wyborów żywieniowych podchodzić zdroworozsądkowo. Warto wiedzieć, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy, w każdym posiłku. Warto korzystać z sezonowości, lokalności, rozejrzeć się, co rośnie wokół nas. Owoce warto jeść do posiłków, jako deser, czyli ukoronowanie zdrowego posiłku – przypomina Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu.
Producenci warzyw i owoców chcieli dowiedzieć się, jak wygląda znajomość diet, czyli różnych modeli żywieniowych. Badania potwierdziły rosnącą rolę warzyw i owoców w codziennym odżywianiu. Okazało się, że w Polsce najbardziej popularne są diety bezmięsne - wegańska i wegetariańska. Znajomość zalet diet roślinnych deklaruje co trzeci Polak, wegetariańskiej 34%, wegańskiej 25%, a śródziemnomorskiej 16%.

1.JPG

- Jako dietetyk zastanawiam się, czy to, że ludzie słyszeli o takich sposobach odżywiania wpływa na to, że faktycznie wdrażają je w życie? Obawiam się, że duży wzrost znajomość diet roślinnych, nie idzie jeszcze w parze z podobnym wzrostem spożycia warzyw i owoców. Badania pokazują, że niestety ciągle warzyw i owoców spożywamy zbyt mało. Brak dobrych nawyków, szczególnie mocno, widać w przypadku owoców – przypomina Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu.

- Sama wysoka znajomość oznacza, że konsumenci słyszeli o zaletach diet roślinnych. Myślę, że to jest dobry moment na ich mądrą promocję. Diety roślinne opierają się w dużej mierze na warzywach i owocach, ale oczywiście nie może zabraknąć w nich źródeł białka. Nasion roślin strączkowych, nabiału, ale też dobrej jakości mięsa, chudego i mniej przetworzonego. To wszystko będzie służyło zdrowiu Polaków, w tym trendzie jest ogromny potencjał - tłumaczy Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu.

Nie samymi warzywami i owocami człowiek żyje

Zdaniem ekspertów, zadaniem jest pokazanie, jak dietę wegańską czy wegetariańską, o której Polacy już słyszeli, zdrowo realizować.

- Zacznijmy od tego, że połowę tego co nakładamy na talerz powinny stanowić warzywa i owoce. Ta zasada zdrowego odżywiania obowiązuje również w takich dietach. Ciekawa jest kwestia rozwinięcia tej drugiej połówki talerza. Jako dietetyk często spotykam się z sytuacją, kiedy ktoś myśląc o diecie wegetariańskiej myśli o posiłku typ „kopytka, naleśniki czy też ziemniaki z surówką”. Nie tędy droga. Tutaj ważna jest prawidłowe skomponowanie posiłku. Źródła białka też są nam potrzebne, w tym dobrej jakości mięso - mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu.

Owoce w każdym posiłku

Warto zatrzymać się przy kwestii deseru. Kto ich nie lubi, niezależnie od tego czy jesteśmy na diecie tradycyjnej czy wegańskiej?

- Dobrze by Polacy na deser jedli owoce. Polskie owoce sezonowe, lokalne, szczególnie jagodowe, ale też jabłka czy gruszki. Dobrze byśmy nauczyli się dodawać owoce do posiłków, na talerz, i jedli je właśnie w formie deseru, jako ukoronowanie zdrowego posiłku. Jeśli nie „na talerzu” to niech owoce pojawiają się obok posiłku, zamiast przysłowiowego kompotu. Niech to będzie filiżanka borówek, czy w sezonie jagody kamczackiej. Jak się dobrze postaramy, to mamy do dyspozycji szeroki asortyment naszych polskich sezonowych owoców. Całą przysłowiową jagodową sztafetę, od wiosennych truskawek po jesienne maliny. Trzeba tylko umiejętnie nimi rotować, cieszyć się pełnią sezonu jednego owocu i wypatrywać kolejnego. Taki „wysiłek” pozwoli nam zbudować nawyk jedzenia owoców w każdym posiłku – przekonuje Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu.

Badania konsumpcji warzyw i owoców dostarczają wielu pretekstów do tego by promować walory poszczególnych gatunków. Zaangażowani są w nią nie tylko dietetycy, ale także sami producenci. W ramach projektu „Core Team” współpracują ze sobą środowiska producentów i przetwórców. Wszyscy mają świadomość iż zmiana nawyków żywieniowych jest trudna, a realny wzrost spożycia może być wynikiem wieloletniej edukacji konsumentów.

Nie idźmy drogą Dukana i dr Kwaśniewskiego

- Martwi ogromna popularność diet, których specjalista absolutnie nie poleca, czyli diet skrajnych, które narzucają masę ograniczeń. To chociażby dieta Dukana, dieta kapuściana czy dieta dr Kwaśniewskiego. To nie są modele, które powinny być wykorzystywane przez Polaków. Warto zastanowić się, skąd taka ich popularność. Te diety były promowane przez celebrytów, gwiazdy, które pojawiały się w telewizji, w prasie kolorowej. Nie każdy wie dokładnie, na czym one polegają. Ludzie wyciągają z nich elementy, które mi pasują. Generalnie, nie idźmy tą drogą, to na pewno nie jest droga do zdrowia naszego społeczeństwa. Nawet jeżeli w tych dietach pojawiaj się warzywa i owoce, całokształt tych wszystkich modeli żywieniowych na dłuższą metę nie będzie służył zdrowiu Polaków – przekonuje Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu.

Rośnie zainteresowanie zdrowym odżywianiem

- Zainteresowanie zdrowym odżywianiem jest coraz większe. Dietetyków to bardzo cieszy. Pamiętajmy jednak, że w zdrowym odżywianiu nie chodzi tylko o to, żeby szukać modnych diet, które stosują celebryci, ale żeby podejść do tego zdroworozsądkowo. Po pierwsze, najpierw rozejrzyjmy się, co rośnie wokół nas, z czego możemy skorzystać. To z jednej strony będzie ekonomiczne dla naszego portfela, z drugiej strony damy tym sposobem możliwość sprzedaży rolnikom, którzy mieszkają czasami tuż za płotem. Takie podejście służy też naszemu zdrowiu. Służy także środowisku, ograniczamy bowiem długość łańcucha dostaw i poziom emisji C02 – podsumowuje Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu.

Pamiętajmy, że świeże i wartościowe produkty rosną wokół nas. Wiosna za pasem, lada moment rozpocznie się sezon na warzywa i owoce. Przygotujmy się do niego, tak żeby jeszcze bardziej się nim cieszyć i z niego korzystać.



Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



tagi: superowoce , warzywa , owoce , dieta , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,