Wydarzenie rozpoczęło się w Bazylice Mniejszej od mszy świętej, następnie korowód przemieścił się na rynek. Poprowadziła go Orkiestra Dęta. Gości powitał Paweł Marchela burmistrz miasta i Jerzy Mrozowski, dyrektor zakładu produkcyjnego Hochland Polska w Węgrowie - w towarzystwie Zespołu Ludowego „Węgrowianie”.
W programie tegorocznej imprezy znalazły się m.in.: ogłoszenie wyników konkursów na najsmaczniejszy chleb wiejski, najpiękniejszy wieniec dożynkowy oraz najsmaczniejszą potrawę z serem Hochland.
Był koncert młodych, lokalnych talentów wokalnych i tanecznych, a także koncerty zaproszonych zespołów. Zagrała Warszawska Kapela z Targówka i zespół „Black Sapal”, złożony z pracowników firmy Hochland Polska (na zdjęciu). Wystąpiła także Nela Zawadzka i gwiazda wieczoru - zespół „Future Folk” z wokalistą Stanisławem Karpielem-Bułecką, sponsorowany przez Hochland Polska.
Przez cały dzień na węgrowskim rynku odbywało się szereg wydarzeń towarzyszących. Do tego stragany z wszelakim jadłem, rękodziełem i okołorolniczymi usługami. Obok tych regionalnych, prezentowanych m.in. przez okoliczne koła gospodyń wiejskich, były również produkty tatarskie i podhalańskie. To była wspaniała niedziela w sercu Węgrowa!