Wiadomości

Sushi&Food Factor® z najwyższą oceną niezapowiedzianego audytu BRC

Wtorek, 08 czerwca 2021
Sushi&Food Factor®, jeden z polskich liderów w produkcji sushi i dań gotowych, otrzymała najwyższą możliwą ocenę „AA+” w ramach niezapowiedzianego audytu jednostki certyfikującej SAI Global. – To gwarancja pełnego bezpieczeństwa produktów żywnościowych, legalności ich pochodzenia oraz najwyższej jakości utrzymywanej w całym łańcuchu logistycznym – komentuje Marcin Zalicki, Dyrektor Zarządzający Sushi&Food Factor®.
Sushi&Food Factor® to firma z polskimi korzeniami, która specjalizuje się w produkcji sushi i dań gotowych sprzedawanych w polskich i zagranicznych sklepach detalicznych, sieciach spożywczych, dyskontach i hurtowniach. - Od początku istnienia prowadzimy zrównoważoną i odpowiedzialną działalność, za priorytet traktując zapewnianie bezpieczeństwa pracowników oraz żywności. Gwarantujemy to poprzez stosowanie uznawanych na całym świecie standardów, które nie tylko wpisane są w naszą strategię zarządzania, ale których realizacja jest jednym z narzędzi budowania przewagi konkurencyjnej – mówi Marcin Zalicki.

Ochrona środowiska naturalnego i bezpieczeństwo produkcji to, obok zaangażowania społecznego i inwestycji w rozwój pracowników, dwa podstawowe fundamenty realizacji założonej przez firmę polityki „CSR Factor”. Jak dodaje Adam Brzechwa, Kierownik Działu Jakości: - Tym bardziej cieszy tak wysoka ocena, uzyskana w ramach niezapowiedzianego audytu BRC. Nota „AA+” to bowiem potwierdzenie, że nasze dostawy są bezpieczne - od momentu wyjścia z produkcji i magazynu do chwili, gdy trafiają na stoły konsumentów. Jako jeden z nielicznych uczestników rynku dystrybucyjnego w Polsce dajemy dostęp do tak wysokiego poziomu obsługi, także w kontekście stałej jakości żywności oraz bezpieczeństwa pracowników, kontrahentów oraz konsumentów.

Spełnianie standardu BRC na tak wysokim poziomie oznacza ponadto, że Sushi&Food Factor® posiada możliwości natychmiastowej reakcji na działania związane z różnymi zagrożeniami, również tymi związanymi z COVID-19. W związku z tym troska o higienę i bezpieczeństwo obejmuje nie tylko zadbanie o surowce i materiały, ale również ludzi, budynki – ich miejsca pracy - i ich otoczenie, maszyny i urządzenia, magazyny, transport, a nawet postępowanie z odpadami. Zaostrzone zostały także m.in. zasady higieny i profilaktyki, które obowiązują pracowników, jak i zasady ograniczonego dostępu do zakładu osób trzecich.

Dodajmy, że zakład już działa w oparciu o międzynarodowe certyfikaty, w tym IFS gwarantujący, że produkty są najwyższej jakości i w pełni bezpieczne dla konsumentów. Poza tym Sushi&Food Factor® posługuje się certyfikatem MSC, dzięki czemu może tworzyć zestawy z ryb pochodzących ze zrównoważonych połowów, oraz certyfikatem ASC oznaczającym, że korzysta z ryb i owoców morza pochodzących z hodowli, które nie wywierają negatywnego wypływu na środowisko naturalne. Dodatkowo posiada znak ekologiczny „Dolphin Safe” będący potwierdzeniem, że wybiera tuńczyka wyłącznie z połowów bezpiecznych dla delfinów.



tagi: Sushi&Food Factor , audyt , BRC , sushi , dania gotowe , produkcja , sprzedaż , handel , rynek spożywczy , FMCG ,