Zdrowe dla Ciebie, dobre dla oceanów – pod tym hasłem organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) oraz sieć handlowa Lidl organizują od 15 lutego działania, mające edukować i zachęcić konsumentów do wyboru białych ryb, pochodzących ze zrównoważonego rybołówstwa.
Polacy najwięcej ryb spożywają w okresie zimowym. Wynika to w dużej mierze z naszych tradycji kulinarnych związanych ze świętami Bożego Narodzenia i postem, ale spożywanie ryb w miesiącach zimowych ma także wiele zalet dla naszego zdrowia, pomagając nam dostarczyć niezbędne witaminy i substancje odżywcze w okresie obniżonej odporności organizmu.
Do ryb białych należą doskonale znane wszystkim gatunki takie jak: dorsz, czarniak (dorsz czarny), mintaj, morszczuk, miruna, plamiak, kłykacz oraz ryby płaskie: halibut, sola, turbot, stornia, gładzica i wiele innych. Wszystkie te gatunki bytują w zimnych, dobrze natlenionych wodach, gdzie przebywają przeważnie blisko dna. Dzięki takiemu mało aktywnemu trybowi życia, barwa ich mięśni jest o wiele jaśniejsza, a zawartość tłuszczu niższa niż ryb charakteryzujących się dużą aktywnością. Mięso ryb białych jest więc niskokaloryczne, z wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, a także mikro i makroelementów, sprzyjających ogólnemu zdrowiu oraz zwiększeniu odporności organizmu, m.in. witamin A, D, z grupy B czy też selenu i wapnia.
Z tych powodów bardzo często ryby tych gatunków wybierane są w dietach dla sportowców, osób odchudzających się, a także osób borykających się z chorobami układu krążenia. Polacy średnio zjadają ponad 5 kg ryb białych rocznie, co stanowi 40% całkowitego spożycia ryb
1. Należy jednak pamiętać, że światowe organizacje zdrowia m.in. WHO czy FDA
2 zalecają jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Niebieski certyfikat w trosce o zdrowe oceany Kupując białe ryby warto również zwrócić uwagę na to, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów. Takie połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystemy morskie i pozwalają zachować stada ryb na stabilnym poziomie, dzięki czemu mamy pewność, że nie zabraknie ich także w przyszłości. Już ponad 65% wszystkich łowionych na świecie ryb białych pochodzi ze zrównoważonych rybołówstw, które przeszyły weryfikację pod kątem najbardziej rygorystycznych wymogów środowiskowych określonych w globalnym Standardzie Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.
– Wpływ połowów na ekosystem morski zależy od wielu czynników m.in. gatunku, miejsca połowu, warunków środowiskowych czy narzędzi połowowych. Dlatego, chcąc dokonywać wyborów dobrych dla oceanów, każdorazowo powinniśmy sprawdzać w jaki sposób została złowiona kupowana przez nas ryba. Dobrze obrazuje to przykład dorsza: stan dorsza atlantyckiego jest stabilny i wiele rybołówstw poławia go w sposób zrównoważony, tymczasem od kilku lat obserwujemy załamanie kondycji dorsza bałtyckiego, w szczególności jego stada wschodniego. Konsumenci nie zawsze posiadają tak szczegółową wiedzę, dlatego z pomocą przychodzi im program certyfikacji MSC – powiedziała Anna Dębicka, Dyrektor Programu MSC w Polsce i Europie Centralnej.
Chcąc dokonywać dobrych dla środowiska wyborów, na opakowaniach powinniśmy szukać niebieskiego certyfikatu MSC, który gwarantuje, że ryby i owoce morza pochodzą od odpowiedzialnych rybaków, którzy prowadzą połowy zgodnie z najlepszymi światowymi praktykami, a ich działania są regularnie kontrolowane przez niezależnych audytorów.
Co cieszy, w Polsce można kupić coraz więcej białych ryb z certyfikatem MSC. Polscy przetwórcy znani są na świecie jako jedni z najlepszych producentów przetwarzających białe ryby, a w polskich przetwórniach produkuje się ponad 18 tys. ton produktów MSC, głównie z mintaja i dorsza atlantyckiego.
W ostatnim roku
3 w polskich sklepach sprzedano prawie 10 tys. ton produktów z rybami białymi, na których widniało logo MSC. Największy udział miały tu produkty z kategorii mrożonych gotowych do spożycia, mrożone filety i polędwice oraz produkty świeże w MAP, ale w polskich sklepach można również kupić certyfikowane karmy dla zwierząt z rybami białymi czy suplementy, głównie w postaci tranu.
Certyfikowane białe ryby w LidluLidl Polska od wielu lat działa na rzecz propagowania w Polsce ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów, poszerzając asortyment produktów z certyfikatem MSC oraz angażując się w działania edukacyjne skierowane do konsumentów. Sieć Lidl jest także zdecydowanym liderem w Polsce w sprzedaży certyfikowanych ryb białych, odpowiadając za ponad 1/3 całej sprzedaży tych ryb na naszym rynku
4.
W sklepach Lidl konsumenci mogą kupić kilkanaście różnych certyfikowanych produktów z ryb białych, a od 18 lutego promocją zostaną objęte wybrane produkty z certyfikatem MSC.
– Jako społecznie odpowiedzialna firma czujemy się zobowiązani do nieustannego rozwoju naszego asortymentu produktów. Kategoria świeżych ryb jest dla nas szczególnie istotna – ryby stanowią ważny element diety każdego z nas. Dodatkowo kierując się mottem „W trosce o lepsze jutro” wspieramy rybołówstwo zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, zawsze dostarczając klientom szerokiego wyboru świeżych ryb zgodnie z ich dostępnością na rynku – oferta zmienia się na bieżąco. W sklepach Lidl zawsze co najmniej 30% asortymentu ryb, skorupiaków i ich przetworów posiada certyfikat MSC. Szczegółowe, pisemne stanowisko dotyczące zrównoważonego zaopatrywania w ryby, skorupiaki i ich przetwory prezentujemy na stronie
https://kimjestesmy.lidl.pl/zrownowazony-rozwoj/polityki-zakupowe. Wybierając produkt z logotypem MSC klient ma pewność, że ryba została połowiona i przetworzona w sposób zrównoważony – komentuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications and CSR w Lidl Polska.
Więcej informacji o białych rybach w programie MSC można znaleźć na stronie:
https://www.msc.org/pl/dla-mediow/informacje-prasowe/biale-ryby-w-programie-msc
1 Konsumpcja wg masy żywej. Obliczenia MSC na podstawie Rynek Ryb 30/2020
2 https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish
3 Dane za brytyjski rok finansowy od kwietnia 2019 do marca 2020 r.
4 Dane za brytyjski rok finansowy od kwietnia 2019 do marca 2020 r.