Kategorie produktów

Podsumowanie 2020 roku - rynek FMCG

Czwartek, 10 grudnia 2020 HURT & DETAL Nr 12/178. Grudzień 2020
Scenariusza jaki zafundował nam rok 2020 nie powstydziłby się najlepszy powieściopisarz, a niejeden z filozofów nie mógłby o nim śnić. Mimo trudów i ciągłej niepewności rynek FMCG zachował względną stabilność, a przedsiębiorcy – choć ostrożni w prognozach – śmiało realizują cele zarówno inwestycyjne, jak i sprzedażowe, przygotowując się na kolejny, pełen wyzwań rok 2021. O planach, a także najbardziej znamiennych momentach ubiegłych miesięcy opowiadają polscy producenci.


1.JPGMijający rok, z uwagi na pandemię, jest szczególny dla całej polskiej gospodarki. Pomimo trudnej sytuacji rynkowej, Grupa MLEKOVITA konsekwentnie i dynamicznie się rozwija, osiągając znakomite wyniki. Nasze przychody za trzy kwartały tego roku wyniosły ponad 4 mld zł, co oznacza wzrost o ok. 10% w porównaniu z tym samym okresem 2019 r. A sprzedaż eksportowa osiągnęła wartość ponad 1 mld zł, czyli zwiększyła się aż o 33% w porównaniu do analogicznego okresu 2019. Od stycznia do września tego roku skupiliśmy także rekordową ilość mleka – ponad 1,7 mld litrów. Wszystko to pozwala sądzić, że po zakończeniu 2020 r. pobijemy kolejne rekordy.
Mijający rok to dla nas także czas wielkich inwestycji w rozwój zakładów i nowych linii produkcyjnych, na które przeznaczyliśmy ok. 100 mln zł. Największym przedsięwzięciem jest budowa mroźni wraz z magazynami i infrastrukturą w centrali w Wysokiem Mazowieckiem. Równie ważne jest uruchomienie pierwszej w Polsce linii technologicznej do produkcji batoników twarogowych w zakładzie w Pilicy. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, którzy w dobie pandemii chętnie wybierają bezpieczne zakupy w sieci, uruchomiliśmy też dwa sklepy internetowe: sba.com.pl z artykułami o dużej zawartości białka i mlekovitka.pl, oferujący nie tylko szeroki asortyment produktów mleczarskich marki MLEKOVITA, ale i szereg innych artykułów spożywczych oraz przemysłowych. Podjęliśmy także szereg działań mających na celu zmianę składu opakowań naszych produktów, które pozwolą nam zredukować ilość tworzyw sztucznych aż o 100 tys. kg w skali roku.
Wierzymy, że nadchodzący 2021 rok przyniesie nam nowe szanse i wyzwania, z którymi mierząc się, będziemy umacniali na pozycji lidera branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej.



2.JPGOstatni rok był niezwykle wymagający dla handlu i producentów. Zapanowały nowe zasady i procedury oraz sposób robienia zakupów przez konsumentów.
Pomimo niesprzyjającej sytuacji firmie Prymat udało się sprostać wzywaniu, jakim jest gotowość do szybkiego reagowania na zmieniającą się rzeczywistość. Skutecznym rozwiązaniem okazały się bezobsługowe i bezpieczne gotowe ekspozytory na najpopularniejsze przyprawy. Z jednej strony to wygodne rozwiązanie dla pracowników sklepów, z drugiej – stały dostęp dla klientów do najważniejszych produktów z oferty.
Wiele wysiłku wymagało też wprowadzenie wszystkich nowości zgodnie z planem. Były to m.in. musztardy z alkoholem – z piwem i miodem, ze śliwowicą i z whisky. Warto wspomnieć, że zdobyły one wyróżnienie w konkursie „Złote Innowacje FMCG & Retail 2020”. W ofercie pojawiły się też musztardy warzywne – pomidorowa, czosnkowa i jalapeño. Interesującą nowością dla miłośników Przyprawy do potraw Kucharek są wygodne i praktyczne opakowania funkcjonalne.
W tym roku, podobnie jak w poprzednich latach, intensywnie wspieraliśmy nasze marki sprzedażowo i marketingowo. Ważnym wydarzeniem była loteria konsumencka dla marki Prymat. W listopadzie ruszyła też kolejna loteria z okazji 25-lecia marki Kucharek. Byliśmy również obecni w telewizji, w prasie handlowej i konsumenckiej, w radiu i internecie. Zadbaliśmy także o atrakcyjną ekspozycję naszych marek w punktach sprzedaży poprzez odpowiednie POS-y czy akcje sprzedażowe.



3.JPGMijający rok nie ma precedensu w branży FMCG. Lockdown, ograniczenia w pracy wielu branż, restrykcje w handlu i obawy o bezpieczeństwo. Jako konsumenci, pracownicy, menadżerowie nie doświadczyliśmy wcześniej podobnego stanu rzeczy. Skoki i spadki odsprzedaży spowodowały rozregulowanie systemu zamówień, zarządzania zapasami i planami produkcyjnymi. Wiemy już, że średnia konsumpcja wielu dóbr FMCG nie odbiegła znacząco od standardów, ale rozchwianie spowodowało, że borykaliśmy się ze stratami z powodu niesprzedanego towaru, a po chwili z brakiem możliwości realizacji zamówień.
Ten okres był także czasem wzajemnego wsparcia. W Mleczarni Turek zrodziła się idea #takanaszanatura. Pomimo wielu wyzwań pomogliśmy medykom w siedemdziesięciu placówkach w Polsce, przekazując ponad 13 ton naszych produktów. Hasło #takanaszanatura pozostało z nami jako drogowskaz dla biznesu w zgodzie z wartościami.
Jesienna fala pandemii ma dużo mniejszy wpływ na biznes FMCG. Z przyczyn oczywistych cierpi sprzedaż w kanale gastronomicznym, ale handel detaliczny zachowuje się bardziej stabilnie. Priorytetem nadal będzie troska o bezpieczeństwo pracowników i kontrahentów, a także wzmocnienie działań w obszarze społecznej odpowiedzialności. Restrykcje w handlu i gastronomii raczej całkowicie nie miną. Ważne jest, by podążać za trendami, które w ostatnim czasie uległy wzmocnieniu: naturalność, bliskość, społeczna odpowiedzialność oraz wspólne gotowanie w domu.
Wierzę, że marka NaTurek i jej produkty świetnie wpisują się w te tendencje i mimo kryzysu ekonomicznego zanotujemy wzrosty.



4.JPGRok 2020 dobiega końca – dla wielu branż był niezwykle trudny, nieprzewidywalny, zaskakujący i odbiegający od przyjętych planów. OSM w Łowiczu mimo sytuacji na rynku nie zwalnia tempa. Na początku bieżącego roku firma podjęła decyzję o odświeżeniu szaty graficznej opakowań wszystkich kategorii produktowych. Duże przedsięwzięcie, które niezaprzeczalnie zakończone zostało sukcesem. Uwidocznienie logotypu marki na granatowym kolorze spowodowało wyróżnienie na półkach sklepowych. Za zmianą wizualną podążyła również strategia marketingowa i wizerunkowa realizująca konsekwentnie claim „Łowicz łączy pokolenia”. Wierzymy, że wspólne posiłki – celebrowane obiady czy szybka kawa o poranku to sposób na podtrzymanie więzi. Misja OSM w Łowiczu pozostaje niezmienna i niezależna od przychodzących i odchodzących trendów – od początku stawiamy na dostarczanie najlepszych produktów na polski i zagraniczny rynek przy utrzymywaniu godnej ceny dla naszych dostawców mleka.
O prężnym rozwoju świadczą wprowadzone innowacyjne nowości rynkowe – Kefir kaukaski, Śmietanka UHT 30% bez laktozy oraz Desery Owsiane pod marką Bez Deka Mleka. Nasze produkty są odznaczane na wydarzeniach o wysokim prestiżu, jak Krajowa Ocena Wybranych Grup Przetworów Mlecznych. OSM w Łowiczu zostało nagrodzone w 5 kategoriach i otrzymało złote medale za: Kefir kaukaski poprzez zastosowanie enzymu rozkładającego laktozę na błonnik w trakcie procesu technologicznego produkcji tego produktu, Masło łowickie Ekstra 82%, Śmietankę UHT 18%, ser twarogowy Krajanka łowicka oraz Jogurt z mascarpone w 4 wersjach smakowych.



5.JPGTo już 29. sezon bożonarodzeniowy, w którym nasze bakalie dają radość konsumentom i detalistom. Choć 2020 r. z perspektywy czasu kojarzyć się będzie głównie z pandemią COVID-19, sprowadzanie go wyłącznie do tej kwestii byłoby dla nas krzywdzącym uproszczeniem. W tym czasie sprzedaż HELIO znacząco wzrosła, w tym istotnie rozwinęliśmy eksport. Nasza sprzedaż to już blisko ćwierć miliarda złotych rocznie. Sprzyjają nam trendy zdrowego odżywiania i czystej etykiety, które aktywnie współtworzyliśmy poprzez liczne kampanie edukacyjne oraz realizowaną już od kilku lat politykę bez konserwantów i bez oleju palmowego. Hitem są bakalie HELIO Natura bez konserwantów, w ofercie mamy też produkty EKO, a masy HELIO nie zawierają glutenu, ani też powszechnie używanego przez innych producentów oleju palmowego, co zostało wyeksponowane na ich odświeżonym opakowaniu. Brak oleju palmowego wyróżnia też popcorny do mikrofalówki HELIO. Nowością roku uznałbym zaś linię suszonych miękkich owoców HELIO Natura So Soft! Linia odpowiada w 100% na konsumencką potrzebę zdrowej przekąski – bez konserwantów, zdrowo, smacznie, soczyście i naturalnie owocowo. Miniony rok to też znaczące inwestycje w infrastrukturę produkcyjną. Nowoczesna technologia oraz najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji to dla nas konsekwentnie budowana przewaga konkurencyjna. Dzięki niej dysponujemy dziś jednym z największych i najbardziej nowoczesnych zakładów produkcyjnych w Europie, będąc tym samym wiarygodnym producentem i terminowym dostawcą. Mimo panującej pandemii, dzięki stabilnej strukturze właścicielskiej i zarządczej, a także doświadczonej załodze, jestem przekonany, że również teraz możemy i umiemy stawić czoła kryzysowi. Stojąc od blisko 30 lat na czele HELIO wiem, że nasze doświadczenia i nienaganna reputacja to nasze atuty, które szczególnie w trudnych czasach procentują w relacjach z naszymi kontrahentami.



6.JPGW nietypowym 2020 roku poczuliśmy w Hochland niesamowitą solidarność i wzajemne wsparcie, postawił on bowiem cały sektor spożywczy w wyjątkowej sytuacji. Priorytetami Hochland w Polsce było zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom i produktom oraz utrzymanie ciągłości produkcji.
Zweryfikowaliśmy priorytety strategiczne. Znacznie więcej uwagi przywiązujemy do kwestii digitalizacji, ochrony środowiska i klimatu czy dobrostanu zwierząt. Firma Hochland Polska dołączyła do grupy Partnerów Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Zrównoważony rozwój był od zawsze wpisany w DNA Hochland. Wprowadziliśmy z dużym powodzeniem serki twarogowe Almette bez laktozy, a także Hochland Naturalnie, że pyszny! – sery kremowe, które zawierają wyłącznie naturalne składniki. Eliminacja tzw. dodatkowych składników to znaczący trend, który powoduje, że producenci coraz więcej uwagi poświęcają produktom naturalnym.
Sery z oferty Hochland zostały w 2020 roku nagrodzone w wielu konkursach. M.in. Almette bez laktozy zostało Perłą Rynku FMCG 2020 – otrzymało Złoto I miejsce w kategorii Produkty Dietetyczne. Zdobyło także Złoty Medal w konkursie „Good cheese" w kategorii serek do smarowania. Almette bez laktozy nagrodzono też „Złotą Innowacją FMCG 2020” w kategorii SMAK, a Hochland Naturalnie, że pyszny! „Złotą Innowacją FMCG 2020” w kategorii SKŁAD. Almette śmietankowy bez laktozy zajęło I miejsce w kategorii Top jakość w konkursie Lider Forum 2020. Almette śmietankowy bez laktozy, jak i Hochland Naturalnie, że pyszny! Gouda otrzymały godło „Doceń polskie” w ramach Programu pod Patronatem Honorowym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To dowód na to, że nasze strategie – stawianie na lokalnych dostawców i sprawdzonych partnerów biznesowych oraz przykładanie ogromnej wagi do jakości i pochodzenia surowców – sprawdzają się. Dziękujemy za zaufanie!



7.JPGMijający rok, zarówno dla nas, jak i całego rynku, był przede wszystkim nieprzewidywalny. To zaś powodowało, że musieliśmy dynamicznie reagować na zachodzące zmiany i rewidować plany. Niezależnie jednak od warunków, w których musieliśmy pracować, udało nam się zrealizować nasze kluczowe założenia i z sukcesem wprowadzić na rynek dwie nowości – Jack Daniel's Tennessee Apple oraz Finlandia Raspberry. Fakt, że konsumenci przyjęli je bardzo dobrze, a Jack Apple w bardzo krótkim czasie i co istotne, w trudnych warunkach rynkowych, zdobył niezwykłą popularność, wskazuje na trendy, które będą się rozwijały w przyszłym roku. Przede wszystkim nasi konsumenci spragnieni są nowości i innowacji, przy czym zdecydowanie chętniej sięgają po produkty z wyższej półki, wśród których największą popularnością cieszy się whisky. A to zwiastuje, że nadal będziemy obserwowali trend premiumizacji, czego zapowiedzią może być to, że w 2020 roku segmenty cenowe premium, zarówno w whisky, jak i w wódce, rosły w wielu kanałach sprzedaży. A ponieważ naszym zadaniem jest odczytywać i odpowiadać na potrzeby naszych konsumentów, nadal będziemy rozwijali nasze portfolio, proponując najwyższej jakości produkty z rodziny Jack’a, Finlandia Vodka oraz naszych doskonałych szkockich single malt. Już teraz przygotowujemy się do wprowadzenia kolejnych nowości, których już niedługo spodziewać się można na rynku.



8.JPGMijający rok był czasem nieoczekiwanych zmian. Od marca prowadzimy naszą działalność w realiach wymagających podejmowania szybkich, ale też starannie przemyślanych decyzji biznesowych. Utwierdziliśmy się w przekonaniu, że elastyczne reagowanie na niestabilną i dynamicznie zmieniającą się sytuację rynkową jest kluczem do sukcesu. Branża FMCG, podobnie jak każda inna, została poddana poważnej próbie. Zamknięcie placówek handlowych i ograniczone wizyty w sklepach odczuwalnie wpłynęły na wielkość sprzedaży. Szczególnie duże różnice zauważyliśmy w kategorii pralin, które zazwyczaj wręczane są w formie prezentu – a w tym roku nie było zbyt wielu okazji do świętowania. Drugim poważnym wyzwaniem, z którym producenci napojów nieowocowych będą musieli zmierzyć się już od stycznia 2021 r., ale które już w ostatnich kilkunastu miesiącach okazało się poważnym zmartwieniem, jest podatek cukrowy. Przez niemal rok staraliśmy się rozmawiać z rządem, ale ten nie był zainteresowany podjęciem konstruktywnego dialogu. Skierowaliśmy list otwarty do Premiera RP. Do dziś nie uzyskaliśmy odpowiedzi. Niestety nasze stanowisko nie zostało wzięte pod uwagę i wszystko wskazuje na to, że kolejne lata będą wymagały od nas sporej elastyczności finansowej – będziemy musieli płacić podatek znacznie przewyższający cenę surowca (a spożycie cukru w Polsce spada). Biorąc pod uwagę widmo drakońsko wysokiej opłaty i niepewny czas pandemii, ciężko cokolwiek przewidywać. Nasze plany skupiają się na kontynuowaniu bieżącej działalności. Mamy nadzieję, że kolejny rok przyniesie nową, zdecydowanie lepszą i bardziej przewidywalną rzeczywistość.



9.JPGRok 2020 postawił przed nami nowe, nieoczekiwane wyzwania. W pierwszej fazie pandemia całkowicie zmieniła zachowania zakupowe konsumentów. Po kilku latach wzrostów, w zasadzie w większości kategorii FMCG musieliśmy się zmierzyć – podobnie jak nasi konkurenci – z nagłym tąpnięciem. To co odczuliśmy jako producent w sposób szczególny, to spadek liczby odwiedzin konsumentów w sklepach, które wprost przeniosły się na spadki obrotu, największe w kategoriach impulsowych. Na szczęście, ten stan rzeczy nie trwał zbyt długo i lato pozwoliło nam nadrobić straty. Dziś mogę powiedzieć, że firma FoodCare dzięki różnorodności swojego portfela przeszła przez ten trudny rok obronną ręką. Produkty Black, N’gine, Frugo czy 4Move dzięki intensywnym działaniom marketingowym umocniły swoje pozycje na rynku. Nasza marka Gellwe odnotowuje niespotykane od lat wzrosty. Nie ukrywam, że fakt ten napawa mnie radością w sposób szczególny – to od tej marki rozpoczęła się historia FoodCare. W tym roku zdecydowaliśmy się, poza poszerzeniem oferty Gellwe m.in. o mieszanki do wypieku chleba, na przygotowanie nowej, mocnej kampanii reklamowej. W grudniu wystartowaliśmy z loterią konsumencką, którą wspiera intensywna kampania telewizyjna i dodatkowe działania digital. Jestem pewien, że dzięki temu wsparciu marka Gellwe dodatkowo umocni swoją pozycję na rynku.



10.JPG2020 był rokiem wyjątkowym i nieprzewidywalnym. Wybuch pandemii zaskoczył wszystkich i postawił ogromny znak zapytania nad przyszłością. Branża FMCG, zwłaszcza kategoria alkoholi, nie wiedziała, co się wydarzy i jak będą reagować konsumenci. Wiosną klienci kupowali rzadko, ale dużo, robiąc ogromne zapasy, zwłaszcza produktów spożywczych czy chemicznych. Lockdown sprawił, iż większość czasu spędzaliśmy w domach. Spółka TiM dostrzegła wzrost sprzedaży produktów ze swojego portfolio w tym okresie – wino stało się istotnym towarzyszem naszego przymusowego zamknięcia.
Dla Spółki TiM rok 2020 był rokiem jubileuszowym, obchodziliśmy 30-lecie działalności firmy. Już wcześniej zaplanowaliśmy wiele aktywności w związku z naszym świętem, niestety nie wszystkie mogły zostać w pełni zrealizowane. Jesteśmy dumni z naszego zespołu, który w pełni angażował się we wszystkie działania, dzięki czemu udało się nam zrealizować założone cele. W 2020 roku odnotowaliśmy znaczne wzrosty sprzedaży, co oznacza, że nasze produkty spełniają oczekiwania konsumentów. Wiele branż ucierpiało, a to przekłada się na zawartość portfela Polaków, a tym samym na ich decyzje zakupowe. W kolejny rok wkraczamy pozytywnie nastawieni, ale jednocześnie tli się w nas nutka niepokoju.
Branża winiarska podchodzi optymistycznie do 2021 roku, ale nie liczymy na spektakularne sukcesy. Firma TiM w nowym roku skupi się na rozwijaniu linii win, które już jakiś czas temu zagościły w naszym portfolio oraz na budowaniu nowych konceptów i strategii promocyjnych. Wszystko, co robimy, robimy z miłości do wina oraz szacunku do naszych klientów, niezmiennie będziemy kontynuować taką politykę również w przyszłym roku.



11.JPGKończący się rok 2020 można określić jednym mianem – nieprzewidywalność. Nie tylko ze względu na pandemię, ale może przede wszystkim pod kątem zmian i regulacji jakie zostały wprowadzone na poczet walki z COVID-19. O ile spożywczy handel detaliczny poradził sobie z tą niepewnością w miarę dobrze, o tyle non-food ucierpiał zdecydowanie bardziej. Producenci FMCG, ze względu na zmiany zachowań konsumenckich, zmuszeni byli do zweryfikowania swoich strategii, a handel w dużej mierze przeniósł się do sieci. Na znaczeniu zyskały e-commerce, click & collect oraz dostawy zakupów do domu. To był jedyny słuszny i możliwy kierunek, który będzie skutkował trwałą zmianą struktury sprzedaży.
Śmiało mogę powiedzieć, że Modern-Expo przygotowało się do tych wyzwań z odpowiednim wyprzedzeniem, już w 2019 roku, kiedy zaczęliśmy efektywniej zarządzać projektami, przeprowadziliśmy optymalizację naszych procesów, a także zrealizowaliśmy szereg inwestycji w rozwój najnowszych technologii, dzięki czemu jako organizacja byliśmy w dużej mierze odporni na gwałtowne zmiany otoczenia biznesowego. Oczywiście musieliśmy sprostać pewnym wyzwaniom związanym z ograniczeniem poziomu inwestycji naszych klientów, ale byliśmy to w stanie nadrobić wewnętrzną efektywnością.
Już teraz wiemy, że wyniki Grupy będą kilkukrotnie lepsze niż w roku ubiegłym. Można powiedzieć, że wchodzimy w kolejny okres silniejsi i jeszcze bardziej dojrzali. Rok 2021 w naszych planach to umocnienie pozycji lidera w Europie Centralnej i Wschodniej oraz zwiększenie udziału na Bałkanach poprzez wykorzystywanie efektów synergicznych z naszymi partnerami biznesowymi. Jesteśmy też absolutnie gotowi na wykorzystywanie szans, jakie pojawią się po czasie pandemii.



12.JPGMijający rok upływa pod znakiem pandemii, która w sposób bezprecedensowy wpłynęła na całokształt społeczno-gospodarczej rzeczywistości niemalże we wszystkich obszarach. Na kondycję poszczególnych segmentów branży FMCG wpływ miały głównie wprowadzane obostrzenia, które determinowały zachowania zakupowe konsumentów. W przypadku słodyczy, są one wyzwaniem przede wszystkim dla formatów impulsowych, których spadki odnotowywaliśmy zwłaszcza podczas pierwszej fali pandemii. Nie znaczy to, że Polacy zrezygnowali ze słodkości – podczas większych zakupów, robionych na zapas, wybierali produkty dla siebie i domowników, którymi można się dzielić i konsumować na kilka razy. To głównie tabliczki generowały wzrost dla kategorii czekoladowej od stycznia do października – mimo epidemii, ich sprzedaż wzrosła o 6,2 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w 2019 roku1. W przypadku Wedla była to różnica o +10,5 proc. rdr.2. Wartość całkowitej sprzedaży słodyczy w analizowanym okresie wzrosła natomiast o 2,3 proc.3. Ostatni kwartał roku to czas, kiedy słodyczy, a zwłaszcza czekolady, konsumujemy najwięcej, dlatego mobilizujemy wszystkie siły, aby te Święta upłynęły pod znakiem wedlowskich przyjemności, którymi możemy dzielić się z bliskimi.
W roku 2020 dominowała ZMIANA, która jednocześnie wpisana jest w naszą firmową misję – (zmieniamy się nieustannie by budzić radność w nas i w naszych klientach). Umiejętność dostosowania się do nowych okoliczności warunkuje przetrwanie biznesu w tych nietypowych czasach, dlatego sztuką jest teraz przekucie wyzwań w szanse i właśnie na taką strategię stawiamy w Wedlu.



13.JPGRok 2020 z pewnością nie należał do przeciętnych. Gospodarcze skutki pandemii i zmiana nawyków konsumenckich znacząco wpłynęły na branżę FMCG, w tym również na naszą firmę. Równolegle zmagaliśmy się z licznymi trudnościami, zarówno od strony łańcucha dostaw, produkcji, jak i samego systemu pracy, a także bacznie obserwowaliśmy zmiany w sprzedaży poszczególnych kategorii. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że topowe produkty marki Dawtona umocniły swoją pozycję – zwłaszcza w przypadku bardzo dużej kategorii pomidorów, soków warzywnych czy warzyw konserwowych.
Z drugiej strony, w tym samym czasie pracowaliśmy ciągle nad rozwojem naszej oferty – a warto zaznaczyć, że w tym roku rzeczywiście dokonaliśmy wielu istotnych zmian w portfolio. Z sukcesem wdrożyliśmy m.in. nową linię musów pod marką Drugie Śniadanie czy zupełnie nową linię Ketchupów Dawtona Czysty Skład, która zastąpiła wszystkie dotychczasowe ketchupy tej marki. Co więcej, we współpracy z Fundacją Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, stworzyliśmy limitowaną edycję tych produktów. Z okazji nadchodzącego 29. Finału WOŚP na półkach sklepowych będzie można znaleźć Ketchupy Dawtona w specjalnych, dedykowanych etykietach, zaprojektowanych przez Jurka Owsiaka! Są to też kolejne nasze produkty, które dołączyły do Programu Policz się z Cukrzycą.
Jeśli chodzi natomiast o przyszły rok – jedno jest pewne: niezmiennie będziemy promować lekką, zdrową, warzywno-owocową kuchnię!



14.JPGBranża FMCG na tle pozostałych sektorów jest jedną z najstabilniejszych i najbardziej dynamicznie rozwijających się. Mimo trudnego roku nie zwolniliśmy tempa, a przeciwności z którymi musieliśmy sobie poradzić ukierunkowały strategię działań na rok kolejny. Ten rok kończymy z satysfakcją. Udało nam się zrealizować założony plan jak również wprowadziliśmy na rynek dwie nowe marki własne: Klarma – sery żółte w plastrach BIO oraz Veganation – wegańskie plastry o smaku żółtego sera. W przypadku pierwszej nowości kierowaliśmy się wzrostem popularności żywności naturalnej popartej licznymi badaniami oraz analizami. Szacujemy, że ta kategoria w roku 2021 urośnie r/r nawet do 30% i będzie rozwijać się szybciej niż produkty konwencjonalne. Wynika to z faktu, iż wielu konsumentów w Polsce zyskuje coraz większą świadomość ekologiczną i poszukuje produktów w 100% naturalnych. Coraz więcej konsumentów zwraca również uwagę na składy produktów. Jako czołowy dystrybutor stawiamy również na czysty skład etykiety tj. brak konserwantów, polepszaczy smaku, chemicznych barwników i innych elementów, sztucznie podnoszących wartość produktu. Powyższe trendy znacząco wpływają na zachowania zakupowe konsumentów, które systematycznie ewoluują. Ze względu na najszerszy asortyment serów na rynku polskim, jaki oferujemy w firmie Temar, konsumenci mają do wyboru zarówno sery z każdego kraju w Europie, jak również szeroki wybór serów o różnej teksturze i rodzaju mleka. Mimo wieloletniej tradycji działamy również innowacyjnie, a w tym celu powstała linia wegańskich plastrów o smaku sera Veganation. Przechodzenie na dietę roślinną jest światowym trendem, który będzie zataczał coraz szersze kręgi. Nasza strategia na przyszły rok to rozwój marek własnych oraz rozwój innowacyjnych działań odpowiadających na potrzeby komplementarnego rynku wraz z poszerzeniem dystrybucji na ościennych rynkach.



15.JPGRok 2020 upłynął pod znakiem pandemii i wielu ograniczeń. Rynek piwa wolumenowo za pierwsze dziesięć miesięcy skurczył się o ok. 2%. Kontynuowana jest pozytywna dynamika segmentu piw bezalkoholowych, który urósł o 20% wolumenowo. To efekt bogatej oferty oraz odpowiedzialnego podejścia i aktywnego trybu życia konsumentów.
W Carlsberg Polska, mimo pandemii, dzięki zaangażowaniu pracowników na rynek na czas trafiły zaplanowane nowości. Rozwijaliśmy nadal ofertę piw bezalkoholowych – nowe warianty i smaki marek Somersby Wild Berries 0,0%, Žatecký 0,0%, okocimskie radlery Biały Radler Cytryna 0,0% i Ciemny Radler Wiśnia 0,0%. Odświeżyliśmy też markę Kasztelan, zmieniając platformę komunikacji na „Racz Waść wpaść” i oferując w ogólnopolskiej dystrybucji wariant Kasztelan Jasne Pełne. Działania te zostały pozytywnie przyjęte przez konsumentów i handel. Kontynuowaliśmy wsparcie dla marek piw premium: Grimbergen i Garage.
W tym roku ponownie doceniono nasze piwa przyznając im wiele nagród, m.in. Chmielaki Krasnostawskie dla okocimskich radlerów, European Beer Star brąz dla Okocim Mistrzowski Porter, World Beer Award dla Grimbergen Blanche, zaś srebrna statuetka Effie Awards powędrowała po raz drugi do marki Žatecký za kampanię Žatecké Noviny i wiele innych.
Rok 2020 to też rok wielu zmian legislacyjnych. Rząd ma wprowadzić w 2021 opłatę tzw. cukrową. Dotknie ona segment piw 0,0%, którego rozwój jest istotny, aby kreować odpowiedzialne postawy konsumentów wobec alkoholu. Biznes potrzebuje stabilności legislacyjnej i zamrożenia podwyżek w 2021, aby odbudować się po pandemii. Rok 2020 to też czas dyskusji nt. Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta, która powinna wejść od stycznia 2023. Jego właściwe wprowadzenie umożliwi Polsce osiągnięcie wyznaczonych poziomów zbiórki selektywnej opakowań, znacząco poprawi stan środowiska i zagwarantuje odpowiednią ilość recyklatu.



16.JPGRok 2020 był bardzo trudny dla całej gospodarki. Z perspektywy ZT „Bielmar” był wymagający pod wieloma względami. Choćby ze względu na koszty surowców – ceny oleju palmowego są najwyższe od 14 lat, rekordy biją też stawki za olej rzepakowy czy słonecznikowy. Z drugiej strony bardzo mocno ograniczyła się konsumpcja, zredukowana została liczba inwestycji, a oszczędności – zarówno osób fizycznych, jak i firm – stopniały. To wszystko wpłynęło na zahamowanie wzrostu gospodarczego.
W ciągu ostatniego roku bardzo zmienił się konsument, a także sposób w jaki robi zakupy. Ogromnie rozwinął się kanał e-commerce. W siłę urósł też handel tradycyjny oraz dyskonty i supermarkety. Sytuację rynkową bardzo zmieniło też zamknięcie szeroko rozumianej gastronomii oraz szkół. Jako firma też to odczuliśmy, gdyż dość znaczna część naszych klientów to działalność gastronomiczna i cukiernictwo.
2021 będzie rokiem niepewności w gospodarce. Społeczeństwo w obawie o utratę pracy skupi się na oszczędzaniu, mniej na szeroko rozumianej konsumpcji. Jako ZT „Bielmar” chcemy w dalszym ciągu odpowiadać na trendy rynkowe i podążać za konsumentem oraz jego potrzebami, które ewoluują. Bardzo sprzyja nam skupienie się klientów na lokalnych produktach i rodzimych producentach, a my jako firma podkreślamy nasze polskie pochodzenie.
Chcemy wykorzystać trend gotowania w domu i poprzez naszych ambasadorów kulinarnych polecać nasze produkty do przygotowywania potraw w rodzinnym gronie. Będziemy opierać naszą strategię na trendzie zdrowego odżywiania, ponieważ nasze portfolio oparte jest na produktach z naturalnymi składnikami. Skupimy się też na promocji produktów wegańskich i wegateriańskich, które coraz mocniej przykuwają uwagę polskiego konsumenta. W dalszym ciągu będziemy poszukiwać i wdrażać innowacje, by zaspokoić najbardziej wymagających odbiorców.



17.JPGRok 2020 był jak zimny prysznic – nieprzyjemny, ale ożywczy, pobudzający wszystkie zmysły. Przechodzenie przez długi i głęboki kryzys było prawdziwym sprawdzianem dla wielu aspektów naszej działalności: naszych pracowników, portfolio, klientów, konsumentów. Wiele się nauczyliśmy i z pewnością wyjdziemy z tego doświadczenia silniejsi. Jestem szczególnie wdzięczny naszemu zespołowi sprzedaży, który pracował w terenie z naszymi klientami bez przerwy, z wyjątkiem 4 tygodni podczas pierwszej fali pandemii. PVM wykazała się dużą odpornością i zwinnością, nasza firma działa przede wszystkim w oparciu o inicjatywy ludzi, co okazało się niezwykle cenne w obecnych okolicznościach. Osiągnęliśmy bardzo dobre wyniki biznesowe, nadal budowaliśmy naszą pozycję gracza numer 2 na rynku gum i broniliśmy pozycji w kategorii słodyczy. Nie wiadomo jak dokładnie będzie wyglądała „nowa rzeczywistość” po pandemii, ale obserwujemy, że niektóre trendy uległy przyspieszeniu, wśród nich m.in.: e-commerce, digitalizacja, praca zdalna, podział kanałów, zaangażowanie w społeczną odpowiedzialność biznesu. W Perfetti Van Melle Polska jesteśmy gotowi na zmiany i przygotowani na 2021 rok, który będzie kolejnym „ciekawym” rokiem.




1 E. Wedel za Nielsen - Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska z Dyskontami (Food), sprzedaż wartościowa, okres skumulowany okres styczeń-październik 2019, styczeń-październik 2020: Słodycze, produkty: batony, batony muesli, wafle impulsowe, praliny, tabliczki czekoladowe, chalwa i sezamki, cukierki, ciastka, kremy czekoladowe, figurki czekoladowe, drażetki w czekoladzie.
2 Tamże
3 Tamże


 

tagi: podsumowanie roku , rynek FMCG , produkty spożywcze , sprzedaż , handel , konsument , marketing , ekonomia , finanse , sieci handlowe , przemysł spożywczy ,