Z rynku FMCG

8 czerwca - Światowy Dzień Oceanów

Poniedziałek, 08 czerwca 2020
Oceany pełnią kluczową rolę dla życia na Ziemi, jednak wskutek działalności człowieka znajdują się pod rosnącą presją. 8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. Warto przy tej okazji zastano-wić się, co każdy z nas może zrobić, aby chronić ekosystemy morskie, a przynajmniej im nie szkodzić. Organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość Błękitnej Planety i zachęca do podejmowania odpowiedzialnych i przyjaznych środowisku wyborów.
Nowa fala aktywizmu na rzecz oceanów

Niepokój o stan zasobów morskich jest coraz bardziej widoczny wśród konsumentów na całym świecie, w tym także w Polsce. Według badania przeprowadzonego przez agencję GlobeScan1 na początku 2020 r. aż 40% polskich konsumentów obawia się, że do 2040 roku ich ulubiona ryba na zawsze zniknie z naszego menu.

Optymizmem napawa jednak fakt, że konsumenci gotowi są do zmiany swoich nawyków, aby działać na rzecz ochrony mórz i oceanów. W ciągu ostatniego roku co piąty Polak zdecydował się na zmianę marki lub produktu na takie, które sprzyjają oceanom i populacjom ryb. Tyle samo osób deklaruje, że zaczęło wybierać inne niż dotychczas gatunki ryb oraz zmieniło miejsce, w którym kupuje się ryby lub owoce morza (np. inny supermarket lub sklep rybny). W sumie aż 65% polskich konsumentów deklaru-je, że kierując się dobrem środowiska morskiego w minionym roku wprowadziło zmiany w sposobie wybierania ryb i owoców morza, a 88% chce to zrobić w najbliższej przyszłości.

– Jeszcze nigdy nasze konsumenckie decyzje nie były tak istotne jak dziś, gdy nadmierny połów ryb, zmia-ny klimatyczne i postępujące zanieczyszczenie środowiska wywierają znaczący wpływ na degradację środowiska mórz i oceanów – podkreśla Anna Dębicka, Dyrektor Programu MSC w Polsce i Europie Centralnej – Na szczęście rodzi się nowa fala aktywizmu konsumenckiego, a konsumenci, kierowani tro-ską o stan mórz i oceanów, coraz częściej zwracają uwagę na to, skąd pochodzą spożywane przez nich ryby i owoce morza oraz jak są pozyskiwane.

Zagrożone morza i oceany

Globalne przełowienie to, obok zanieczyszczenia plastikiem i zmian klimatycznych, nadal jeden z naj-większych problemów z jakimi borykają się oceany świata. Z roku na rok coraz więcej światowych za-sobów ryb jest przełowionych: problem ten dotyczy już ponad 33% stad ryb, a ponad 60% poławianych jest na maksymalnym możliwym poziomie. Jeśli nie zaczniemy korzystać z zasobów mórz i oceanów w sposób odpowiedzialny, może mieć to katastrofalne skutki dla całego ekosystemu morskiego, który stanowi schronienie dla 80% gatunków roślin i zwierząt żyjących na naszej Planecie2.

Utrata ryb oznaczałaby także utratę źródła pracy i pożywienia dla nas wszystkich. Ryby stanowią ważne źródło białka dla ponad 3 miliardów ludzi3. Szacuje się, że byt co dziesiątej osoby na świecie zależy od zasobów mórz i oceanów4, a w rybołówstwie i akwakulturze zatrudnienie znajduje blisko 60 milionów kobiet i mężczyzn5. Kolejne miliony pracują w przetwórstwie i handlu. Praca tych ludzi może zniknąć z dnia na dzień, a pustoszenie oceanów zagraża przybrzeżnym rybackim społecznościom, turystyce i gospodarce w wielu regionach na świecie.

Mały niebieski znak dla naszej Błękitnej Planety

Z okazji Światowego Dnia Oceanów organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) roz-poczyna globalną kampanię „Mały niebieski znak dla naszej Błękitnej Planety” (org. Little Blue Label, Big Blue Future), zachęcając konsumentów na całym świecie do wspólnego działania na rzecz ochrony oceanów i ich mieszkańców. MSC zachęca także do edukacji najmłodszych, publikując pakiet materia-łów edukacyjnych dla dzieci, rodziców i nauczycieli dostępnych na stronie www.msc.org/pl/edukacja. 8 czerwca o godz. 13:00 zorganizowana zostanie także specjalna lekcja on-line na temat ochrony ekosys-temów morskich i zrównoważonego rybołówstwa.

Działania organizacji MSC z okazji Światowego Dnia Oceanów od lat wspierają znani i lubieni Polacy, wśród nich takie gwiazdy jak Mela Koteluk, Mateusz Damięcki, Katarzyna Żak, Mateusz Damięcki, David Gaboriaud czy Grzegorz Łapanowski. Przyłącz się i Ty do tej pozytywnej fali aktywizmu na rzecz Błękit-nej Planety! Polub profil MSC Polska w mediach społecznościowych, dowiedz się więcej o naszych mo-rzach i oceanach i dziel się wiedzą z innymi – tylko tyle i aż tyle!

Aby chronić ekosystemy morskie nie trzeba wielkich czynów: wystarczy ograniczyć ilość zużywanego plastiku, ze starannością segregować śmieci, a podczas codziennych zakupów wybierać produkty rybne i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Ten niebieski znak daje nam gwa-rancję, że ryby pochodzą ze stabilnych, dobrze zarządzanych łowisk, a połowy w mniejszym stopniu wpływają na morski ekosystem.

W praktyce zrównoważone połowy oznaczają, że w ich trakcie do sieci trafia taka ilość ryb, aby ich stada mogy się odbudowywać. Ten typ połowów pomaga również chronić całe siedliska morskie, w tym również zagrożone gatunki takie jak delfiny, albatrosy, żółwie oraz inne morskie zwierzęta. Dodat-kowo monitorowanie całego łańcucha dostaw produktów z certyfikatem MSC gwarantuje, że na nasz talerz na pewno trafią ryby ze zrównoważonych połowów.

– Dzięki certyfikatowi MSC możemy z łatwością dokonywać odpowiedzialnych decyzji przy zakupie dzikich ryb i owoców morza. W ten sposób nie tylko dokonujemy świadomego, dobrego dla mórz i oceanów wy-boru, ale także wspieramy rybaków, którzy poławiają w odpowiedzialny sposób oraz całą branże rybną, która wykonała pracę w celu uzyskania certyfikacji. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza teraz, gdy sektor rybołówstwa stawia czoła trudnym wyzwaniom będącym bezpośrednimi skutkami pandemii COVID-19 – dodaje Dębicka.

Więcej informacji na temat Światowego Dnia Oceanów oraz działań MSC można znaleźć na stronie: www.msc.org/pl/swiatowy-dzien-oceanow oraz na profilu Facebook MSC Polska – chroń morza i oce-any.




1  Badanie przeprowadzone na zlecenie MSC przez niezależną agencję badawczą GlobeScan od stycznia do marca 2020 r. W badaniu wzięło udział 20 876 respondentów z 23 krajów. W Polsce przebadanych zostało 600 konsumentów ryb i owoców mo-rza.
2  http://www.fao.org/zhc/detail-events/en/c/846698/
3  Raport FAO „The State of World Fisheries and Aquaculture 2018”, str. 80: http://www.fao.org/3/i9540en/I9540EN.pdf
4  Raport FAO „The State of World Fisheries and Aquaculture 2014”, str. 6: http://www.fao.org/3/a-i3720e.pdf
5  Raport FAO „The State of World Fisheries and Aquaculture 2018”, str. 5: http://www.fao.org/3/i9540en/I9540EN.pdf




tagi: Światowy Dzień Oceanów ,