Kategorie produktów

Bez mięsa,to nie to samo

Sobota, 20 stycznia 2007 HURT & DETAL - Nr 1 (11) / 2007
Mięso jako najlepsze źródło wysokowartościowych białek, tłuszczy, węglowodanów i mikroelementów plasuje się na czele najbardziej wartościowych w składniki odżywcze produktów żywnościowych. Jest ono również niezwykle cennym źródłem witamin z grupy B i niektórych składników mineralnych. Mięso polecane jest szczególnie przy dużym wysiłku fizycznym, umysłowym, jak również dzieciom, które wymagają pożywienia zapewniającego im zdrowy i harmonijny rozwój.

Najważniejszym składnikiem mięsa jest białko, niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu ludzkiego. Białko jest jednym ze składników budulcowych kości, mięśni, skóry, krwi i wszystkich tkanek naszego ciała. Z punku widzenia żywienia człowieka, najistotniejsze jest, aby białko dostarczane w pokarmie charakteryzowało się najwyższą jakością, czyli odpowiednią zawartością aminokwasów – podstawowych cegiełek budujących białka. Mięso zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Spożywanie białka w zbyt małych ilościach lub o niskiej jakości powoduje zwiększenie podatności na choroby.

Tłuszcze to kolejny ważny składnik mięsa. Tłuszcz w organizmie jest niezbędny do regulacji temperatury ciała, służy również jako warstwa izolacyjna. Tłuszcze są również wykorzystywane w transporcie i wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz tego, tłuszcze są jedynym źródłem kwasu linolenowego niezbędnego dla utrzymania zdrowej skóry człowieka. Ważne jest, by ilość spożywanego w mięsie tłuszczu była nie większa niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy.

Warto jeść mięso również dlatego, że zawiera witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. W mięsie dostępne są również w dużych ilościach witaminy z grupy B, szczególnie kwas pantotenowy. Jak również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D i częściowo E.

„Produkty naszej firmy doskonale spełniają zadanie dostarczania organizmowi niezbędnych składników odżywczych” – zapewnia Elżbieta Czajkowska, szef działu marketingu - Zakład Przetwórstwa Mięsa PEKLIMAR. W ofercie firmy szczególnie popularne są wędzonki. Szynki i polędwice - zaliczane do tej grupy - ze względu na niewielką ilość tłuszczu i smak to produkty, po które klienci sięgają najchętniej. Wędliny spożywane na kanapkach i w potrawach gotowanych są jednym z podstawowych składników codziennej diety. Ci, którym zależy na diecie bogatszej w wysokokaloryczne tłuszcze mogą sięgnąć po boczki, karczki i balerony.
Coraz większą popularnością wśród produktów firmy, cieszą się Peklimarki – parówki przeznaczone dla osób dbających o zachowanie w diecie odpowiednich proporcji między odżywczymi składnikami i oczekujących od produktów dodatkowych wartości zdrowotnych. W Peklimarkach jest nią np. duża zawartość błonnika wspomagającego procesy trawienne. Lekkie Peklimarki są szczególnie lubiane przez najmłodszych, w których dietetyczne gusta - jak wiadomo - jest czasem niezwykle trudno trafić…

Po wyroby Peklimaru mogą również sięgnąć klienci poszukujący produktów mięsnych niezbędnych do codziennego gotowania. Mięso mielone i garmażeryjne to podstawa wielu tradycyjnych potraw przygotowywanych przez polskie gospodynie, jak na przykład kotlety mielone czy gołąbki.

„Zwracamy szczególna uwagę na to, by nasze produkty w procesie wytwórczym nie traciły na wartościach odżywczych, a wręcz przeciwnie - zyskiwały je. Z tego względu staramy się minimalizować ilość dodatkowych składników i wszędzie, gdzie to możliwe używać tradycyjnych, wypróbowanych przypraw i dodatków nadających naszym wędlinom niepowtarzalny smak” – wyjaśnia Elżbieta Czajkowska. Dodaje, że wędliny z grupy Soplicowo, które wprowadzono na rynek około roku temu, udowodniły słuszność tych założeń. Trafiły, bowiem w gusta najbardziej wymagających klientów, którzy poszukują wyrobów zdrowych, produkowanych w niewielkich ilościach przy zastosowaniu tradycyjnych, czasem wręcz archaicznych procesów masarskich. Wędliny z Soplicowa wielokrotnie nagradzane i wyróżniane zaskarbiły już sobie serca i podniebienia niejednego konsumenta.

„Dla tych, którzy stosują mięso w codziennej diecie i jednocześnie poszukują kompromisu między ceną i jakością, firma przygotowała bogatą ofertę kiełbas i wyrobów podrobowych – na pewno każdy znajdzie w niej coś, co zaspokoi jego apetyt na pełnowartościowy i smaczny posiłek mięsny” – zapewnia Elżbieta Czajkowska.

Szeroki asortyment mięs oferuje PKM Duda S.A. W ostatnim roku Golonka przednia w siatce tej firmy otrzymała Złoty medal Polagra Ford, co świadczy o wysokiej jakości produktu. W ofercie firmy znajdziemy wieprzowinę, wołowinę, podroby, wędliny surowe, tzw. mięso kulinarne a nawet dziczyznę.

„Jako konsument jestem przekonana, iż uwzględnianie w swoich jadłospisach mięsa jest niezbędne aby zagwarantować sobie i swoim bliskim właściwą do funkcjonowania dietę. Naukowcy niejednokrotnie w swoich publikacjach dawali dowody na pozytywne znaczenie mięsa w diecie wyznaczając i bilansując dzienne zapotrzebowanie na energię. Ludzie począwszy od czasów „mamucich” polowali na zwierzęta i mięso było nieodzownym „niezbędnikiem” w menu” – mówi Halina Osińska, dyrektor sprzedaży PKM Duda S.A.

Polacy lubią mięso. Jak informuje Andrzej Pawelczak, dyrektor ds. PR Animex Sp. z o.o. - konsumpcja wynosi ok. 72 kg rocznie na mieszkańca. „Średni” Polak przeznacza tygodniowo na żywność 100-200 złotych, z czego 50-70 złotych na mięso i wyroby mięsne. Według niego, najbardziej popularnym produktem mięsnym są tradycyjne kiełbasy typy: polska, śląska, czy tzw. kiełbasa grillowa, spożywana przez ok. 80% polskich konsumentów. Na drugim miejscu lubimy najbardziej parówki - w tym popularne hot-dogi – ok. 65% konsumentów. Trzecia pozycja – ok. 60% - to szynki i to zarówno w formie wędzonej jak i gotowanej, czy konserwowej. Około 40% ankietowanych to konsumenci mielonek i tzw. wyrobów podrobowych takich jak salceson czy wątrobianka – dodaje Andrzej Pawelczak.

Produkty mięsne Grupy Animex od kilkudziesięciu lat są sprzedawana w kraju i zagranicą. Główne marki to Krakus, Morliny, Morlinki, Berlinki, Yano, PEK, Tygryski, oraz marki lokalne: Constar, Agryf, Mazury, Suwalskie Zakłady Drobiarskie, Ekodrob, Animex Południe. Krakus to „wędliny takie, jak przed laty”. Yano to mięso, wędliny i potrawy drobiowe, w tym gotowe dania. PEK to smak, który pokochała Anglia - tradycyjne produkty mięsne w puszkach, takie jak Luncheon Meat i Chopped Pork, które dostępne są również w Polsce. Tygryski natomiast to pasiaste paróweczki dla najmłodszych. Od niedawna dzieci mogą również spróbować paszteciku kremowego i pasty z szynki.
Jako ciekawostkę można podać, że cztery zakłady Grupy Animex znalazły się na liście zakładów mięsnych, które spełniają wszystkie warunki konieczne do przeprowadzania uboju zgodnie z zasadami religii islamu - Halal.

Na pytanie: jakie wyroby wędliniarskie cieszą się największą popularnością wśród Państwa klientów? - Konrad Kawelczyk, Specjalista ds. promocji w firmie PPHU „DUDA-BIS” Sp. z o.o. odpowiada - „Powrót do przeszłości. Tak najogólniej można nazwać tendencję dominującą wśród naszych konsumentów, a ściślej, wśród ich upodobań smakowych. Coraz większą popularnością cieszą się właśnie tradycyjne, produkowane według starych receptur, sprawdzone od pokoleń wyroby. Nierzadko nazwa samego produktu jest już jakimś wyznacznikiem i charakterystyką produktu, jak to jest w przypadku szynki naturalnej bez fosforanów, szynki z listkiem laurowym, kiełbasy po staropolsku, kiełbasy swojskiej, wiejskiej, grupy produktów pieczonych domowych (schab, karczek, boczek, cielęcina). Te produkty są teraz „na topie”.
Spora grupa klientów pyta też o wyroby bardzo oryginalne, inne od tych, które są na rynku, dlatego w naszej ofercie znajdują się też takie produkty jak kindziuk, kiełbasa z hiszpańskim temperamentem czyli słynne chorizo, niecodzienne parówki z borowikiem, wysublimowany w smaku pasztet ze śliwkami, czy jagnięcina pieczona. Oczywiście amatorów naszych pasztetowych szukać nie trzeba. Prawdziwym przebojem są pasztetowa firmowa, pasztetowa drobiowa. Zostały one zresztą wyróżnione przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu. Dzielnie trzymają się tez pozostałe pasztetowe – pieczarkowa, ogórkowa, ziołowa, cebulowa, pomidorowa” - dodaje Konrad Kawelczyk.

„Mięso jako element diety może być podawane w najprzeróżniejszych postaciach. Wraz z modą na zdrowe odżywianie coraz więcej konsumentów zdaje sobie sprawę, że umiejętnie stosowana dieta z zawartością mięsa jest gwarantem zdrowia i dobrego samopoczucia, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka” – podsumowuje Elżbieta Czajkowska, szef działu marketingu Zakład Przetwórstwa Mięsa PEKLIMAR.

tagi: mięso , wędliny , duda ,