Z rynku FMCG

Stowarzyszenie Producentów Pieczywa zapewnia: Nasze pieczywo jest bezpieczne

Poniedziałek, 20 kwietnia 2020
W ubiegłym miesiącu Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, w którym podkreślił, że nie ma żadnych naukowych doniesień wskazujących na możliwość zarażenia koronawirusem drogą pokarmową. Informację tą przypomina i potwierdza Stowarzyszenie Producentów Pieczywa.

ak podaje Stowarzyszenie Producentów Pieczywa - pieczywo dostępne na półkach jest wypiekane, a następnie dopiekane w bardzo wysokich temperaturach. Pieczywo trafia do pieca, gdzie wypiekane jest temperaturze sięgającej nawet 260°C. Następnie zostaje wystudzone i zamrożone metodą owiewową do temperatury -10°C. Wyrób zostaje zapakowany w szczelny worek oraz kartony, a transport do placówek handlowych odbywa się w nieprzerwanym ciągu chłodniczym wynoszącym średnio -18°C. Finalnie pieczywo zostaje jeszcze dopieczone w temperaturze około 190°C i dopiero trafia na półkę sklepową. 

SPP przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu rękawiczek i toreb jednorazowych w punktach sprzedaży pieczywa.

Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla, że w przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200°C.

info2.jpg

tagi: pieczywo , koronawirus , bezpieczeństwo , zarażenie , droga , pokarmowa , Stowarzyszenie Producentów Pieczywa , Główny Inspektorat Sanitarny ,