Uwaga! Masełka smakowe, np. ze szczypiorkiem lub smażoną cebulą, to mieszanka tłuszczu mlekowego i roślinnego. Również nazwa „osełka”, tradycyjnie kojarzona z masłem, może okazać się myląca.
Odróżnienie masła oryginalnego od zafałszowanego jest trudne nawet przy wykorzystaniu najnowszych technik analitycznych, albowiem te same kwasy tłuszczowe – chociaż w innych proporcjach -występują w tłuszczu mlekowym i olejach roślinnych. Najbardziej wiarygodną metodą jest stwierdzenie obecności w produkcie innych form witaminy E niż alfa-tokoferol co świadczy o dodatku olejów lub margaryn.
Ani nazwa produktu, ani opakowanie nie gwarantuje, że nie jesteśmy oszukiwani. Również wyższa cena nie zapewnia nabycia prawdziwego masła. Zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami nazwa „masło extra” zastrzeżona jest wyłącznie do produktu oryginalnego. Mimo to, niektórzy nieuczciwi producenci pod tą nazwą sprzedają produkty masłopodobne.
Jedyna praktyczna rada przy zakupie: masło dobrze schłodzone nie jest plastyczne, jest wyraźnie twarde i nie poddaje się uciskowi palców – w odróżnieniu od mixów.
Warto wiedzieć, że również w serach dojrzewających coraz częściej stosowana jest substytucja tłuszczu mlekowego najtańszymi tłuszczami roślinnymi – z reguły olejem palmowym. Dlatego też, w trosce o własne zdrowie lepiej nie kupować serów o podejrzanie niskiej cenie.
Prof. dr hab. Grażyna Cichosz
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
tagi: masło ,
Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że w tym roku 24%...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...
Inwestycje w maszyny i wyższa sprzedaż...
Eksperci zapowiadają, że nowe przepisy TFR i MiCA...
W ubiegłym roku uchwalono 14 tys. stron nowego prawa....