Uwaga! Masełka smakowe, np. ze szczypiorkiem lub smażoną cebulą, to mieszanka tłuszczu mlekowego i roślinnego. Również nazwa „osełka”, tradycyjnie kojarzona z masłem, może okazać się myląca.
Odróżnienie masła oryginalnego od zafałszowanego jest trudne nawet przy wykorzystaniu najnowszych technik analitycznych, albowiem te same kwasy tłuszczowe – chociaż w innych proporcjach -występują w tłuszczu mlekowym i olejach roślinnych. Najbardziej wiarygodną metodą jest stwierdzenie obecności w produkcie innych form witaminy E niż alfa-tokoferol co świadczy o dodatku olejów lub margaryn.
Ani nazwa produktu, ani opakowanie nie gwarantuje, że nie jesteśmy oszukiwani. Również wyższa cena nie zapewnia nabycia prawdziwego masła. Zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami nazwa „masło extra” zastrzeżona jest wyłącznie do produktu oryginalnego. Mimo to, niektórzy nieuczciwi producenci pod tą nazwą sprzedają produkty masłopodobne.
Jedyna praktyczna rada przy zakupie: masło dobrze schłodzone nie jest plastyczne, jest wyraźnie twarde i nie poddaje się uciskowi palców – w odróżnieniu od mixów.
Warto wiedzieć, że również w serach dojrzewających coraz częściej stosowana jest substytucja tłuszczu mlekowego najtańszymi tłuszczami roślinnymi – z reguły olejem palmowym. Dlatego też, w trosce o własne zdrowie lepiej nie kupować serów o podejrzanie niskiej cenie.
Prof. dr hab. Grażyna Cichosz
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
tagi: masło ,
Tchibo ogłosiło nową, globalną strategię klimatyczną...
Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys...
W pierwszym półroczu 2025 roku sieci handlowe w Polsce...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...
Bitcoin może kosztować nawet 200 tys. dolarów...
Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej...