Kategorie produktów

Jakie są rodzaje masła i jak je możemy rozróżnić?

Sobota, 20 stycznia 2007 HURT & DETAL - Nr 1 (11) / 2007
W Polsce sprzedawane są cztery gatunki masła: ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. Pierwsze trzy nie mogą zawierać mniej niż 80% tłuszczu mlekowego, natomiast stołowe nie mniej niż 73,5%. Masło ekstra i delikatesowe charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem, w wyborowym dopuszczalny jest smak kwaśny. Najsurowsze wymagania dotyczą masła extra, najbardziej liberalne - stołowego, w którym mogą występować kropelki wody i lekka kruchość.

Uwaga! Masełka smakowe, np. ze szczypiorkiem lub smażoną cebulą, to mieszanka tłuszczu mlekowego i roślinnego. Również nazwa „osełka”, tradycyjnie kojarzona z masłem, może okazać się myląca.
Odróżnienie masła oryginalnego od zafałszowanego jest trudne nawet przy wykorzystaniu najnowszych technik analitycznych, albowiem te same kwasy tłuszczowe – chociaż w innych proporcjach -występują w tłuszczu mlekowym i olejach roślinnych. Najbardziej wiarygodną metodą jest stwierdzenie obecności w produkcie innych form witaminy E niż alfa-tokoferol co świadczy o dodatku olejów lub margaryn.
Ani nazwa produktu, ani opakowanie nie gwarantuje, że nie jesteśmy oszukiwani. Również wyższa cena nie zapewnia nabycia prawdziwego masła. Zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami nazwa „masło extra” zastrzeżona jest wyłącznie do produktu oryginalnego. Mimo to, niektórzy nieuczciwi producenci pod tą nazwą sprzedają produkty masłopodobne.
Jedyna praktyczna rada przy zakupie: masło dobrze schłodzone nie jest plastyczne, jest wyraźnie twarde i nie poddaje się uciskowi palców – w odróżnieniu od mixów.
Warto wiedzieć, że również w serach dojrzewających coraz częściej stosowana jest substytucja tłuszczu mlekowego najtańszymi tłuszczami roślinnymi – z reguły olejem palmowym. Dlatego też, w trosce o własne zdrowie lepiej nie kupować serów o podejrzanie niskiej cenie.

Prof. dr hab. Grażyna Cichosz
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

tagi: masło ,