Zakłady Przemysłu Cukierniczego BAŁTYK przekazały tysiąc batonów energetycznych „Bossman” dla czterech szpitali na Pomorzu, aby wesprzeć ich w walce z epidemią koronawirusa. Batony trafiły do placówek „Szpitali Pomorskich” Sp. z o.o. w Gdańsku, Gdyni i Wejherowie.
Batony energetyczne „Bossman” produkowane są przez ZPC Bałtyk od 2017 roku. Ich receptura oparta jest na naturalnych składnikach dostarczających energii, minerałów i witamin. Zawierają m.in. słonecznik, pestki dyni, żurawinę, orzechy ziemne, daktyle i płatki owsiane. Wytwarzane są bez dodatku cukru. Zostały opracowane z myślą o osobach o dużym zapotrzebowaniu energetycznym oraz jako zdrowa przekąska potrafiąca zastąpić posiłek. Do tej pory sięgali po nie głównie sportowcy, podróżnicy, a nawet naukowcy podczas wypraw polarnych. Tym razem batony Bossman wesprą personel szpitali pracujący w niezwykle trudnej sytuacji walki z epidemią koronawirusa. Batony zostały przekazane do Pomorskiego Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy w Gdańsku (dawniej Wojewódzki Szpital Zakaźny), Szpitala Morskiego im. PCK w Gdyni, Szpitala Św. Wincentego a Paulo w Gdyni i Szpitala Specjalistycznego im. Floriana Ceynowy w Wejherowie. Szpitale te wchodzą w skład spółki leczniczej „Szpitale Pomorskie” Sp. z. o.o.
„BAŁTYK” – najsłynniejsza na Pomorzu fabryka czekolady, której historia sięga 1923 roku i nierozerwalnie wiąże się z Gdańskiem. Czekolady, cukierki, pralinki, lizaki, bombonierki, drażetki, orzeszki, batony energetyczne i czekolady proteinowe – to wszystko powstaje w rodzimych, polskich zakładach „Bałtyku” w Gdańsku i we Włocławku (100% polskiego kapitału). Firma co roku angażuje się w akcje charytatywne i wydarzenia prospołeczne, tj. zawody sportowe, konkursy, wydarzenia kulturalne i edukacyjne.