Z rynku FMCG

Polskie smaki. Specjały kuchni regionalnej w nowej ofercie Biedronki

Piątek, 14 lutego 2020
Wielkopolski gzik, lubelski forszmak czy kaczka po krakowsku to tylko mały przedsmak tego, jak rozmaita i smakowita jest kulinarna mapa Polski. Od 13 lutego br. Biedronka podkreśla wyjątkowość każdego z regionów kraju, dzięki nowej ofercie kuchni lokalnej „Zjedzaj Polskę”.
Jak smakuje Polska? Jedna odpowiedź nie istnieje: nasz kraj ma inny smak na Śląsku, inny na Mazowszu, a jeszcze inaczej smakuje na Kaszubach. Można się o tym przekonać dzięki ofercie Biedronki „Zjedzaj Polskę”. Od 13 lutego br. w sklepach sieci Biedronka dostępny jest wyjątkowy wybór smaków polskiej kuchni regionalnej: obowiązkowo wysokiej jakości i zawsze w niskiej cenie. Oferta będzie zróżnicowana w poszczególnych częściach kraju. Śląskie krupnioki i oblaty, sudecki twaróg, pasztet z gęsiną, kaliskie andruty, śliwkowe powidła i inne produkty zagoszczą na półkach wybranych sklepów sieci do 22 lutego br. (lub do wyczerpania zapasów).

W Biedronce cenimy to, co lokalne: nasze sklepy zaopatrujemy w wędliny, sery, owoce i warzywa, które kupujemy od lokalnych, polskich producentów. Dlatego też wiemy, jak interesująca i różnorodna kulinarnie jest Polska. Teraz dzięki ofercie „Zjedzaj Polskę” nasi klienci zwiedzą kulinarną mapę kraju i poznają przysmaki kuchni kaszubskiej, galicyjskiej, mazowieckiej, wielkopolskiej, mazurskiej czy kresowej. Być może ta podróż ze smakiem pozwoli im także poznać lepiej potrawy z ich własnego regionu
Jarosław Stefańczyk, dyrektor kategorii w sieci Biedronka

Podróż przez Pomorze i Warmię

Tradycyjna kuchnia z Pomorza i Kaszub to różnorodność smaków i aromatów. Dawniej opierała się głównie na rybach, ale dziś bogata jest w mięsa, ziemniaki i warzywa. Jedną z tradycyjnych potraw tego regionu jest biała kiełbasa z porem i jabłkiem, zalewana cydrem i podawana z pieczywem. Aby umożliwić klientom spróbowanie tej lokalnej potrawy, Biedronka przygotowała w swojej ofercie białą kiełbasę Kraina Mięs (7,99 zł/500g), a także produkty regionalne, na przykład Kaszëbsczi Sër rodem z Kaszub, wytwarzany metodami rzemieślniczymi z mleka siennego w cenie 6,99 zł/100g. Klienci Biedronki z Warmii i Mazur będą z kolei mogli rozsmakować się w kuchni tego regionu, która nie może obyć się bez ryb, śmietany, masła oraz wyrazistych przypraw. Potrawą popularną w tej części Polski jest sandacz zapiekany z kaszą gryczaną, grzybami i suszonym tymiankiem, dlatego w lokalnych sklepach Biedronka w specjalnych cenach można będzie kupić m.in. filet z sandacza (4,99 zł/100 g) oraz filet z pstrąga (4,49zł/100 g) firmy Marinero.

Chluba Wielkopolski i słynne flaki z Mazowsza

Wielkopolska kuchnia tradycyjnie bogata jest w potrawy mięsne, warzywa oraz ziemniaki czy raczej: pyry. Chlubą kuchni wielkopolskiej są: perliczka po poznańsku oraz kaczka z pyzami i modrą kapustą. Aby umożliwić klientom sieci przygotowanie tych tradycyjnych dań, Biedronka wprowadza do swojej oferty w obniżonych cenach: świeżą perliczkę (19,90 zł/kg), kaczkę (z jabłkami (9,99 zł/opak.1 kg) oraz ziemniaki sałatkowe (5,99 zł/opak.1,5 kg). Jedną z najpopularniejszych potraw tradycyjnych kuchni mazowieckiej są z kolei gęste flaki po warszawsku, podawane z pulpetami. Biedronka przygotowała więc promocję na wątróbkę z kurczaka Kraina Mięs (3,29 zł/opak. 450 g) i flaki wołowe Kraina Mięs (7,99 zł/opak. 500g).

Tradycja kuchni Kresów i Galicji

Jedną z tradycyjnych potraw pochodzących z Kresów jest forszmak lubelski – rodzaj gulaszu przygotowywany ze schabu i wędzonej kiełbasy, zabielany kwaśną śmietaną i podawany z chlebem. W „Zjedzaj Polskę” klienci znajdą potrzebne do tego mięso z szynki wieprzowej (12,99 zł/100 g) i żeberko wieprzowe Kraina Mięs (11,99 zł/kg) oraz lokalne produkty, takie jak np. musztarda z Parczewa (1,69 zł/opak. 180 g) czy twaróg z Bychawy Klinek (1,60 zł/100 g), który został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Galicyjska kuchnia to z kolei połącznie tradycyjnych polskich potraw z ukraińskimi i austrowęgierskimi. Dumą Galicji była pierś z gęsi pieczona z warzywami z dodatkiem kminku, w ofercie Biedronki klienci sklepów znajdą ją więc w cenie 29,90 zł/1 kg. Wśród produktów tradycyjnych na półkach sklepów w tym regionie pojawi się m.in. pasztet z wieprzowiną i słynną fasolą wrzawską (4,99 zł/opak. 180 g), która swoje walory zawdzięcza specyficznemu mikroklimatowi panującemu w widłach Wisły i Sanu.

Oferta „Zjedzaj Polskę” będzie dostępna we wszystkich sklepach Biedronka od 13 do 22 lutego (lub do wyczerpania zapasów).



tagi: Polskie smaki, specjały kuchni regionalnej, Biedronka ,